Μεξικό: Ο Μ. Εμπράρδ ανήγγειλε την ίδρυση δικού του πολιτικού κινήματος

Μεξικό: Ο Μ. Εμπράρδ ανήγγειλε την ίδρυση δικού του πολιτικού κινήματος

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, ο Μαρσέλο Εμπράρδ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στα όργανα του κυβερνώντος κόμματος για τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, ωστόσο ταυτόχρονα ανήγγειλε την ίδρυση δικού του πολιτικού κινήματος.

Καταγγέλλοντας παρατυπίες, ο κ. Εμπράρδ, 63 ετών, ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας στο Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) ήδη προτού ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη ότι υποψήφια της παράταξης για την προεδρία θα είναι η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ.

Ο πρώην επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας ήρθε δεύτερος στην κούρσα.

«Υποβάλαμε διαμαρτυρία στο κόμμα μας με την απόλυτη πεποίθηση πως αυτό που λέμε είναι αλήθεια», τόνισε ο Μαρσέλο Εμπράρδ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου.

«Το πώς θα κινηθούμε» από εδώ και πέρα «θα εξαρτηθεί από την απάντηση του MORENA», πρόσθεσε. «Αν [σ.σ. τα πράγματα] παραμείνουν ως έχουν, δεν θα έχω πλέον κανένα ενδιαφέρον να παραμείνω» στην παράταξη, συμπλήρωσε.

Για δυο δεκαετίες και πλέον πιστός σύμμαχος του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο κ. Εμπράρδ ανήγγειλε πως σκοπεύει να ιδρύσει δικό του «εθνικό πολιτικό κίνημα» τη 18η Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ τάχθηκε δημόσια υπέρ της κυρίας Σέινμπαουμ και της διαδικασίας του MORENA, προσθέτοντας πως ο παλιός του συνοδοιπόρος ασφαλώς έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι επιθυμεί. Τον χαρακτήρισε «καλό άνθρωπο», εξαίρετο ηγέτη και «φίλο του», επιμένοντας πως θα προτιμούσε να τον δει να «παραμένει» στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Εμπράρδ ως αυτό το στάδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κεντροαριστερό Κίνημα Πολιτών (MC), το μόνο σημαντικό κόμμα που δεν έχει ακόμη επιλέξει υποψήφιο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου του 2024.

©amna.gr