Τι γίνεται με τις απελάσεις ; -Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Στο αρχείο, βάσει ερμηνείας του νέου Ποινικού Κώδικα, θα μπουν απελάσεις μεταναστών, που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Και ακόμη χειρότερα, δεν θα μπορεί να εκτελεστεί απέλασή τους, ακόμα και αν έχουν παρανομήσει. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νέου Ποινικού Κώδικα, που έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κράτος και που θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει.

Η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αναφέρεται ρητά στο άρθρο 74, το οποίο διαγράφει ένα τεράστιο αριθμό εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που διατάσσουν την απέλαση αλλοδαπών και την απαγόρευση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, λόγω των παράνομων πράξεων που διέπραξαν εντός του Ελληνικού εδάφους ή εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας. Υποδεικνύει με σαφήνεια στους κατά τόπους εισαγγελείς ότι πρέπει άμεσα να τεθεί στο αρχείο, όλες οι υποθέσεις που μετά από δικαστικές αποφάσεις διατάσσουν την απέλαση αλλοδαπών, οι οποίοι πρέπει τώρα να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας με το άρθρο 2, καθιερώνει την αρχή της αναδρομικότητας του επιεικέστερου ποινικού νόμου, ο οποίος ίσχυσε από την τέλεση της πράξης έως το χρόνο της αμετάκλητης εκδίκασης της υπόθεσης και επικαλείται την εισηγητική έκθεση του τότε νομοσχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα, η οποία αναφέρει: «Σαφώς προκύπτει ότι η δικαστική απέλαση η οποία έχει επιβληθεί από το δικαστήριο, είτε ως μέτρο ασφαλείας είτε ως παρεπόμενη ποινή» και πριν αυτή εκτελεστεί, «δεν μπορεί αυτή να εκτελεστεί», καθώς καταργήθηκε ρητά η πρόβλεψή της.

Όπως αναγράφεται στη γνωμοδότηση, η παράνομη επάνοδος στην χώρα αλλοδαπού που είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών εξακολουθεί να αποτελεί αξιόποινη πράξη κατά τις διατάξεις του νόμου 33896/2005. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι μετά από όλα αυτά: «Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιβάλλεται να προβούν σε ανάκληση των σχετικών με τη δικαστική απέλαση, παραγγελιών τους προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας και ακολούθως να αρχειοθετήσουν την υπόθεση, εκδίδοντας σχετική προς τούτο αιτιολογημένη πράξη».

Πλέον, μετά από το ερώτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και τη γνωμοδότηση υπ΄ αριθμ. 2/2021 του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σχετικά με το τι γίνεται με τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την απέλαση αλλοδαπών, όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις πρέπει άμεσα να τεθούν στο αρχείο και δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία διαδικαστικές ενέργειες για νέες απελάσεις.

Είναι γνωστό και ξεκάθαρο, ότι όταν ψηφίζεται ένας καινούργιος νόμος, δημιουργεί κάποια προβλήματα όταν ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής του. Στην προκειμένη περίπτωση, χωρίς να μπουν κάποιοι σε ακαταλαβίστικους διαλόγους, για το τι φταίει και αν το σχέδιο νόμου κατατέθηκε από την προηγούμενη ή τη νυν κυβέρνηση και να βγαίνουν στα παράθυρα των τηλεοπτικών εκπομπών και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα , θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι έγκριτοι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, τροποποίηση των επίμαχων άρθρων, ώστε να θεσμοθετηθεί στον Ποινικό Κώδικα η απέλαση παραβατικών αλλοδαπών και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης:

Απορρίφθηκε από την Τουρκία το ελληνικό αίτημα επιστροφής 1.450 αλλοδαπών

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ικαρία είχε άρωμα εκλογών – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο νέος Πρόεδρος της Λιβύης είναι ο πρέσβης που απελάσαμε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.