Τέλος τα μέτρα στη Μύκονο – Πήραν το μήνυμα οι τουριστικοί προορισμοί;

Παύουν να ισχύουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα, που είχαν ληφθεί για τη Μύκονο στις 17 Ιουλίου, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί. Συγκεκριμένα, παύει το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και το μέτρο απαγόρευσης μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Πάντως οι αρχές δεν αποκλείουν και νέα μέτρα αν παρατηρηθεί και πάλι επιδημιολογική επιβάρυνση, μιας και το μεγάλο στοίχημα για τις υγειονομικές αρχές είναι ο Αύγουστος, οπότε και αναμένεται ότι θα κορυφωθεί η τουριστική περίοδος, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να φοβούνται ακόμη και πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Και ενώ στα ΜΜΕ δίνονται στοιχεία για τα κρούσματα και τις μελλοντικές κόκκινες περιοχές, έρχεται ο δήμαρχος της Μήλου, Μανώλης Μικέλης να εκφράσει την έντονη δυσφορία του, μιλώντας στο protothema.gr. Όπως δήλωσε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15-20 χιλιάδες τουρίστες στο νησί, ενώ τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του καλοκαιριού είναι περίπου 19-20. Παράλληλα, το νησί διαθέτει δύο μικροβιολογικά κέντρα στα οποία γίνονται PCR τεστ και δεν έχει διαπιστωθεί σημαντικό πρόβλημα. Ο δήμαρχος, ζήτησε μάλιστα εξηγήσεις και από την Πολιτική Προστασία, λέγοντας ότι θέλει να μάθει από ποια στοιχεία προκύπτει ότι το νησί «κοκκκινίζει», αφού δεν υπάρχουν κρούσματα. Όπως είπε, δεν του δόθηκε καμία απάντηση.

Το ίδιο ισχυρίζεται και η δήμαρχος της Σίφνου που θα προσυπογράψει την από κοινού επιστολή διαμαρτυρίας προς τη ΓΓΠΠ, καθώς πλήττεται ο τουρισμός των δύο νησιών και η οικονομία.

Επιπλέον, ο δήμαρχος της Μήλου, Μανώλης Μικέλης, έδωσε και ένα νέο στοιχείο: Όταν «ακούγεται» ότι «κοκκινίζει» ένα νησί, οι τουρίστες μετακινούνται με self test, που είναι αμφίβολη η αξιοπιστία τους, σε γειτονικά νησιά.

Στην Πάρο οι αρχές, έδειξαν ότι δεν θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους και κλιμακώνουν τους ήδη αυξημένους ελέγχους, με στόχο την τήρηση των μέτρων ειδικά στη νυχτερινή ζωή. Το τελευταίο διήμερο επιβλήθηκαν 7 λουκέτα σε κλαμπ στην Πάρο και 1 στην Αντίπαρο, μαζί με τα ανάλογα πρόστιμα.

Το μοντέλο της Πάρου εκτιμάται να εφαρμοστεί και σε Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη.