Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), κ. Ελευθέριου Μουφτόγλου, στην Ανθούσα Κορτσίνογλου

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κύριε Μουφτόγλου, είστε Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.). Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για τους στόχους και τις προσδοκίες, όπως και για το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την Ένωση.

Ελευθέριος Μουφτόγλου: Οι στόχοι της ΕΛΒΕ είναι ποικίλοι. Σαν λογοτεχνικό Σωματείο η Ένωση έχει στόχο την προώθηση της Λογοτεχνίας και την κατά το δυνατόν βελτίωση της τόσο ταλαιπωρημένης και κακοποιημένης Ελληνικής γλώσσας. Τη γνωριμία των διάφορων λογοτεχνών της πόλης μας, αλλά και όλης της Ελλάδος και της Κύπρου, μεταξύ τους,  την ανάπτυξη φιλικών δεσμών των λογοτεχνών, την όποια βοήθεια μας ζητήσουν, όπως παρουσιάσεις του έργου τους, κριτικές, βοήθεια στην έκδοση βιβλίων και οτιδήποτε άλλο ζητήσουν. Η ΕΛΒΕ εκδίδει περιοδικό, στο οποίο γράφουν τα μέλη και το προμηθεύονται δωρεάν και πραγματοποιεί πάρα πολλές άλλες εκδηλώσεις, όπως επετειακές γιορτές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, συνεστιάσεις, ομιλίες, Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς κλπ. Το δε όραμα του παρόντος ΔΣ είναι, όταν λήξει η θητεία του, να αφήσει μια Ένωση, η οποία να χαίρει Πανελλήνιας εκτίμησης, να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και να είναι υγιής οικονομικά.

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Πρόεδρε, είστε Ποιητής. Πώς θα χαρακτηρίζατε τα έργα σας και από πού εμπνέεστε; 

Ελευθέριος Μουφτόγλου: Τα ποιήματά μου είναι όλα κατανοητά, με μέτρο και ομοιοκαταληξία. Όπως των παραδοσιακών ποιητών περασμένων χρόνων, του Σολωμού, του Παλαμά, του Δροσίνη, του Καρυωτάκη, του Πολέμη, του Βαλαωρίτη και ένα σωρό άλλοι, που έγραφαν με αυτόν τον τρόπο. Έχω γράψει σονέτα, ροντέλα, λίμερικ, ακροστιχίδες και άλλα έντεχνα ποιήματα. Επίσης, έχω γράψει πάρα πολλά σατιρικά ποιήματα. Ακόμη, έχω γράψει ως προς το είδος ποιήματα Εθνικού περιεχομένου, ερωτικά, αθλητικά, σατιρικά, κοινωνικά κλπ., εμπνεόμενος από κάθε τι, το οποίο ζω, βλέπω γύρω μου, φαντάζομαι, ζουν οι φίλοι μου και οι γνωστοί μου, τέλος πάντων έχω γράψει ποιήματα για πλείστα όσα θέματα και καταστάσεις. Εκείνα τα οποία βασικά με ενδιαφέρουν είναι δύο. Πρώτον τα ποιήματά μου να βρίσκονται σε μία άρτια αρχιτεκτονική δομή, συμμετρική, με σωστό μέτρο και ομοιοκαταληξία. Και δεύτερον να είναι κατανοητά και να μην διερωτάται ο αναγνώστης το περίφημο «τι εννοεί ο ποιητής;», διότι η δυσνόητη ποίηση ίσως είναι η κύρια αιτία, εξ αιτίας της οποίας η ποίηση «δεν πουλάει». Θα συμπληρώσω ότι εκτός από τα ποιήματα έχω γράψει και μια σειρά ιστορικών διηγημάτων, ακριβή ως προς την ιστορία τους, αλλά με σατιρικό μάτι και ύφος.

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Μία από τις Ποιητικές σας Συλλογές έχει τον τίτλο· «Τα ζουμπούλια θα είναι πάντα ροζ». Υπάρχει κάτι το αισιόδοξο και εύθυμο σ’ αυτήν την Ποιητική Συλλογή;

Ελευθέριος Μουφτόγλου: Ο τίτλος «Τα ζουμπούλια θα είναι πάντα ροζ» είναι από προσωπικό βίωμα. Τα ποιήματα στο βιβλίο αυτό δεν διαφέρουν από τα ποιήματα των άλλων βιβλίων, μόνο που στο βιβλίο αυτό, όπως και στο επόμενο που είναι υπό έκδοση, έχω συμπεριλάβει και αρκετά ποιήματα για τον κορωνοϊό, τα οποία έγραψα κατά τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι.

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κύριε Μουφτόγλου, συνηθίζεται να λένε πως η Τέχνη απαλλάσσει τον πονεμένο άνθρωπο από προσωπικά αδιέξοδα και είναι μια παρηγοριά. Εσείς τι πιστεύετε; 

Ελευθέριος Μουφτόγλου: Έτσι είναι, η λογοτεχνία απαλλάσσει πρώτα τον συγγραφέα από τα προσωπικά αδιέξοδα. Αν καταφέρει να απαλλάξει και τον πονεμένο αναγνώστη και να τον παρηγορήσει από τα αδιέξοδά του, είναι και μια μεγάλη παρηγοριά  για τον συγγραφέα.

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Πρόεδρε, ένας Λογοτέχνης μπορεί σήμερα να συμβιβάζεται με μια ζωή που συνεχώς σκληραίνει σαν κέλυφος;

Ελευθέριος Μουφτόγλου: Είναι δύσκολο. Και ο Λογοτέχνης είναι άνθρωπος, έχει ανάγκες, οράματα, φιλοδοξίες. Όπως εύστοχα το θέσατε, η ζωή σκληραίνει συνεχώς και ένας Λογοτέχνης έχει καθήκον, όχι μόνο να αντιμετωπίσει αυτή τη σκληρότητα, αλλά και να τη μετριάσει, να την απαλύνει. Και το έργο του είναι πολύ πιο δύσκολο από το έργο ενός απλού ανθρώπου. Εξ άλλου οι Λογοτέχνες πάντα ήταν πρωτοπόροι στους σκληρούς αγώνες του Έθνους από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

 Ανθούσα Κορτσίνογλου: Πρόεδρε, θα σας ζητούσαμε να απευθύνετε ένα κάλεσμα σε νέους Λογοτέχνες, οι οποίοι ενδεχομένως επιθυμούν να ενταχθούν στη φιλόξενη Λογοτεχνική οικογένειας της Ένωσης και να αναφέρετε πού στεγάζονται τα Γραφεία σας και ποιες είναι οι ώρες επικοινωνίας.

Ελευθέριος Μουφτόγλου: Η αγκαλιά της Ένωσης είναι ανοιχτή για όλους τους λογοτέχνες, αλλά και για τους φίλους της λογοτεχνίας, αυτούς δηλαδή που δεν γράφουν, αλλά διαβάζουν. Τους καλούμε να έρθουν στην Ένωσή μας και θα έχουν πολλαπλά οφέλη. Τα γραφεία στεγάζονται επί της οδού Τσιμισκή 128 στον δεύτερο όροφο. Εκεί βρισκόμαστε κάθε Τετάρτη απόγευμα από τις 6.00 η ώρα μέχρι περίπου στις 8.00. Όποιος όμως θέλει κάτι από την Ένωση μπορεί να κλείσει ραντεβού με κάποιο μέλος του ΔΣ ή και εμένα. Το τηλέφωνο των γραφείων είναι 2310222288 και το δικό μου 6937 202886.

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ελευθέριος Μουφτόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πατέρα πρόσφυγα εκ Μ. Ασίας και μητέρα Μακεδόνισσα από τη Χαλκιδική.

Γράφει ποιήματα από νεαρή ηλικία. Οι παλιοί του συμμαθητές ακόμα θυμούνται τις σάτιρές του. Τα ποιήματα του είναι όλα έμμετρα και με ομοιοκαταληξία. Έχει γράψει ερωτικά, εθνικά, κοινωνικά, αλλά κυρίως σατιρικά ποιήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων απευθύνονταν σε γνωστούς και φίλους, χωρίς ποτέ να θιχτεί κάποιος από τη σάτιρά του. Επίσης, έχει γράψει στίχους που μπορούν να μελοποιηθούν. Κάποια ποιήματα δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά, επί δέκα χρόνια δε, έγραφε ανελλιπώς ένα ποίημα αθλητικού κυρίως περιεχομένου, σατιρικό κατά κανόνα, στην εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα SUPER ARIS.

Έχει εκδώσει τις εξής ποιητικές συλλογές: «Αγάπες και όνειρα», «Χαμόγελα 40 χρόνων», «Προς κουμπάρους επιστολές», «Στίχοι του τοίχου», «Στίχοι του ΑΡΗ Α’ & Β’», κ.τ.λ.

Ποιήματά του έχουν ανθολογήσει σε διάφορες λογοτεχνικές εκδόσεις.

Μεταξύ των διακρίσεών του το Βραβείο στον Β’ Παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και του Ελλ. Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας. Διατέλεσε μέλος Δ.Σ. της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.