“Ιστορικό” λάθος ο μακροχρόνιος δανεισμός των αρχαίων μας (50ετής) ; – Του Παν. Αναστόπουλου

Σε μια περίοδο που περνάνε διάφορα στα ψιλά γράμματα και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία, οφείλουμε να ενημερωνόμαστε σωστά. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία που αλλάζει όλη τη μουσειακή πολιτική της χώρας μας και μένει να δούμε, αν θα ωφελήσει ο μακροχρόνιος δανεισμός των αρχαιοτήτων μας.

Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς διαβούλευση, ψηφίστηκε και ένα τμήμα της αφορά στην εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια. Η επίμαχη διάταξη για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού εγκρίθηκε με 179 ψήφους υπέρ, έναντι 120 κατά. Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με ΑΦΜ ΚΙΝΑΛ πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Το νομοσχέδιο αφορά κατ’ αρχήν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) που μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και είναι το ταμείο στο οποίο πηγαίνουν όλα τα έσοδα από τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια. Τα έσοδα αυτά στη συνέχεια αναδιανέμονται για τις ανάγκες των δημόσιων μνημείων και των μουσείων.

Το νομοσχέδιο αυτό έγινε για εκσυγχρονισμό ενός απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου και για να αξιοποιηθούν σημαντικά πολύτιμα αρχαία μας που βρίσκονται στις αποθήκες του υπουργείου. Όμως δεν είναι κρίμα να μην δούμε εμείς αρχαίους θησαυρούς και να τους εκμεταλλεύονται άλλες χώρες; Εκτός αν μπει ρήτρα που να προβλέπει τη δωρεάν έκθεση των αρχαίων μας θησαυρών που θα αναδεικνύουν σε όλο τον κόσμο τον ελληνικό πολιτισμό.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα σε διάφορες συνεντεύξεις της, πολύ σωστά, έχει τονίσει ότι το μεγάλο πλεονέκτημα των ελληνικών μουσείων και αρχαιοτήτων είναι ότι έχεις τη μοναδική ευκαιρία να βλέπεις την Κόρη της Ακρόπολης δίπλα στην Ακρόπολη που ήταν εκτεθειμένη και τα ευρήματα της Κνωσσού στον τόπο που γεννήθηκαν.

Επίσης η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, θα μπορεί να διακόπτει τη λειτουργία δημόσιων μουσείων σε περίπτωση που δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, χωρίς να τις κατονομάζει. Μικρή επισκεψιμότητα ή λίγα έσοδα; Ένα μουσείο μπορεί να έχει λίγους επισκέπτες γιατί η περιοχή στην οποία βρίσκεται να έχει λίγους επισκέπτες. Και αν βγάζει τα έξοδά του, γιατί χρειάζεται να έχει κέρδος;

Η ρύθμιση για δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά μουσεία για 25 χρόνια -με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 25 χρόνια- εκτιμούμε ότι ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού.

Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση, να δούμε τις ερμηνευτικές διατάξεις και τον τρόπο που θα γίνει η όλη διαδικασία, προκειμένου να ενημερωθούμε για να σχηματίσουμε εμπεριστατωμένη άποψη, σε μία περίοδο ιδιοτικοποίησης των δημόσιων ελληνικών Μουσείων.

Παν. Αναστόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρησε να στείλει αρχαία νομίσματα κρυμμένα σε ελαιόλαδο

Συνελήφθησαν δύο αρχαιοκάπηλοι – Ποια σπάνια ευρήματα προσπάθησαν να πουλήσουν