Παίζουμε τον ρόλο των ιθαγενών που τους κοροϊδεύουν και ελέγχουν με «χάντρες και καθρεφτάκια»; – Του Αντώνη Κρυζαλιώτη

Ως πότε θα παίζουμε τον ρόλο των ιθαγενών που τους κοροϊδεύουν και ελέγχουν με «χάντρες και καθρεφτάκια»; Γιατί το αυτονόητο ΔΕΝ είναι είδηση! 

Στην Ελλάδα, όπου η επαναστατική πρακτική συνήθως παρουσιάζεται «θαρραλέα» από τα «αρμόδια» χείλη μόνον από τηλεοράσεως, οι πραγματικά επαναστατικές ιδέες και πράξεις συνήθως λοιδορούνται ενώ το αυτονόητο —και συνήθως εύκολο όσο και ελάχιστα κοστοβόρο— διαλαλείται σαν μείζων θρίαμβος.

Είδαμε, λοιπόν, ένα πρωτοχρονιάτικο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» να έχει να κάνει με τη δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων στα ελληνικά ΑΕΙ! Πόσο μεγάλη είδηση για πρώτο θέμα πολλώ δε μάλλον για πρωτοχρονιάτικο πρωτοσέλιδο! Σε μια σοβαρή —και προφανώς άλλη— χώρα αυτό θα «περνούσε στα ψιλά», γιατί απλούστατα δεν θα ήταν είδηση: θα ήταν απλώς μια ανακοίνωση που θα αφορούσε μια τυπική διαδικασία που θα είχε να κάνει με πανεπιστημιακή πρακτική ασκούμενη από τα ακαδημαϊκά όργανα.

Διαλαλείται, λοιπόν, ότι «Τα ΑΕΙ θα μπορούν να ιδρύουν ξενόγλωσσα προγράμματα χωρίς την υπουργική σφραγίδα, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα προγράμματα θα έχουν πιστοποιηθεί από το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης» («Καθημερινή» 1.1.2019). Θρίαμβος! Επέτρεψε, επιτέλους, το ελληνικό κράτος να δημιουργηθούν ξενόγλωσσα (αγγλόφωνα, ουσιαστικά) προγράμματα, διά των οποίων ΜΟΝΟΝ θα είναι δυνατό να προσελκυστεί και άλλο (αλλοδαπό δηλαδή), εκτός ελληνικού, ακροατήριο. Ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση: εκείνη που θα επιτρέπει στα πανεπιστήμιά μας να κάνουν τις δικές τους επιλογές, ενισχύοντας τόσο την ακαδημαϊκή τους υπόσταση έναντι εκείνων της αλλοδαπής όσο και την οικονομική τους θέση έναντι των αναγκών λειτουργίας τους αλλά και του κάθε είδους ανταγωνισμού.

Το βήμα αυτό, εντούτοις, είναι ένα. Τι γίνεται, όμως, με τα πάμπολλα που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και η κρατούσα πολιτική ελίτ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει;

Περί αποκέντρωσης και ελευθερίας ανάληψης πρωτοβουλίας ο λόγος.

Αυτά είναι που επιβάλλεται να προωθηθούν από τις κυβερνήσεις. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει αξιοκρατία, η οποία —όπως παγκοίνως γίνεται παραδεκτό— σπανίζει! Πρέπει, επιτέλους, να δίνεται στους πολίτες η ευκαιρία να κάνουν το Όραμά τους πραγματικότητα. Να διευρύνουν τους δημοκρατικούς ορίζοντές τους. Να τους δίνεται η ευκαιρία να προωθούν και να υλοποιούν τελικά τις ιδέες τους, γιατί έτσι μόνον θα απελευθερωθεί η ενεργητικότητά και θα «ξεκλειδωθεί» η δημιουργικότητά τους.

 
Διαβάστε επίσης :

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή η 40χρονη δημοσιογράφος Μαρία Γιακουμή

Τήνος: Πως έγινε το στυγερό έγκλημα που 90χρονος σκότωσε 50χρονο