Παγκόσμια αύξηση στους θανάτους από την πείνα

Δυστυχώς τα στοιχεία σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, είναι συγκλονιστικά. Μιλάμε για την πείνα, μια πανδημία που δεν χρειάζεται εμβόλια, πειράματα και συνεχή διαγγέλματα και που έχει βρεθεί το αντίδοτο: το φαγητό.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν πεθάνει από την πείνα τους τελευταίους 12 μήνες έχει εξαπλασιαστεί, ξεπερνώντας αυτόν της Covid-19 και η μελέτη μας δείχνει ότι 11 άνθρωποι πεθαίνουν το λεπτό, στην πλειονότητά τους παιδιά, ενώ πάνω από 155 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή. Την περσινή χρονιά ήταν 135 εκατομμύρια, 20 εκατομμύρια λιγότεροι.

Αυτό θα έπρεπε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για μία κλιμακούμενη επισιτιστική κρίση, τη στιγμή που οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί κατά 40%.

Το ειδησεογραφικό κανάλι CNBC επικαλείται τη συγκεκριμένη έρευνα και πληροφορεί ότι οι πολεμικές συρράξεις παραμένουν η κυριότερη αιτία για την έκρηξη των ποσοστών πείνας, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα των θανάτων παγκοσμίως που οφείλονται σε περιπτώσεις υποσιτισμού.

Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι η έξαρση της πανδημικής κρίσης, το οικονομικό πλήγμα που έχει επιφέρει η επέλαση του ιού και η επιδεινούμενη κλιματική κρίση, έχει οδηγήσει στην πείνα πολλές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι γεγονός ότι σε εμπόλεμες περιοχές, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στη διακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και να φτάσουν τα φορτία στον προορισμό που πρέπει. Γι΄αυτό, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού είναι το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, όπου και λόγω κοινωνικών κανόνων οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια τρώνε τελευταία, μεγαλώνοντας τα ποσοστά στο γυναικείο πληθυσμό. Επίσης η δυσκολία εξασφάλισης τροφής έχει αρχίσει να εντείνεται σε περιοχές, τις οποίες αποκαλεί η έρευνα «αναδυόμενη εστία πείνας» όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η πανδημία της Covid-19 θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς συνέβαλε το 2020 στην απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πείνα, Αυτή η επιδείνωση της πείνας στον κόσμο, η μεγαλύτερη τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, υπονομεύει περισσότερο από ποτέ τον στόχο του ΟΗΕ για την εκρίζωση του λιμού έως το 2030.

Σύμφωνα με την Oxfam, η έκθεση του ΟΗΕ «είναι εξαιρετικά ανησυχητική» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα του ΟΗΕ και να ακυρώσουν το χρέος των χωρών χαμηλού εισοδήματος, ώστε «να εξασφαλίσουν πόρους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πείνας.

kathimerini.gr
cnbc.com
health4u