ΟΛΥΜΠΟΣ – Το βουνό των Θεών (ΦΩΤΟ)

ΟΛΥΜΠΟΣ
?????????????????

Κοιτάζοντας τον χάρτη της Ελλάδας, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ζούμε σε μια χώρα γεμάτη βουνά, με τις πεδινές περιοχές να καταλαμβάνουν μόλις το 20-25% του εδάφους της επικράτειας. Το μυθικότερο αλλά και διασημότερο βουνό όλων είναι ο Όλυμπος. Θέλοντας να σας φέρουμε πιο κοντά στο διασημότερο βουνό του κόσμου, θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά άρθρων για να γνωρίσετε λίγο καλύτερα αυτό το θησαυρό της ελληνικής γης…

Το βουνό των θεών. πέρα του ότι είναι το ψηλότερο στην Ελλάδα, διακατέχεται και από ένα βαρύ «φορτίο»: Εκεί, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ζούσαν οι 12 θεοί της αρχαιότητας. Αυτό από μόνο του δίνει στον Όλυμπο μια αίγλη που κανένα άλλο βουνό του κόσμου (ακόμη και το Έβερεστ) δεν έχει. Δεν είναι επίσης τυχαίο, που το όνομα Όλυμπος έχει δοθεί και σε πολλά άλλα βουνά ανά τον κόσμο, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό και να τον τιμήσουν αλλά και να «κλέψουν» κάτι από την αίγλη και τη μαγεία του. Θέλοντας να σας δημιουργήσω μια πρώτη εντύπωση, θα σας δώσω αρχικά γενικές πληροφορίες και μετά θα ακολουθήσουν άρθρα -οδοιπορικά για συγκεκριμένα μέρη του Ολύμπου που μπορείτε να επισκεφτείτε, ανάλογα και με την εποχή του χρόνου και τις δυνατότητες του καθενός.
Με κορυφή του τον Μύτικα να δεσπόζει στα 2918 μέτρα, ο Όλυμπος αποτελεί με διαφορά το ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα (2ος είναι ο Σμόλικας στα 2637μ). Εκεί, μεταξύ των νομών Πιερίας και Λάρισας, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από το Αιγαίο, υψώνεται περήφανος και λαμπερός. Θέλοντας να περιγράψω το βουνό των θεών, διαπιστώνω πως η γλώσσα και το λεξιλόγιο μου υστερούν κατά πολύ στο μεγαλείο και στην αίσθηση που σου δίνει το βουνό αυτό όταν το επισκεφτείς!

Για όσους δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη τον Όλυμπο, ίσως και να αποτελεί ένα ακόμη βουνό στη μεγάλη λίστα των βουνών της Ελλάδας. Από την άλλη, όσοι έχουν πάει και κατάφεραν να αφουγκραστούν τις δονήσεις και την ενέργεια του, ξέρουν πολύ καλά πως ο Όλυμπος δεν είναι απλά ένα βουνό ή ένας από τους 10 εθνικούς δρυμούς μας. Πρόκειται για ένα ενεργειακό τοπίο άνευ προηγούμενου, έναν κόσμο που θα χρειαζόσουν πολλές ζωές για να τον εξερευνήσεις, ποίηση ως προς την Φύση, «χρυσός», που κρατά από την εποχή που ο Δίας έβρεχε επί 3 μέρες το πολύτιμο μέταλλο στον Όλυμπο, όταν έμαθε για την γέννηση του γιού του Απόλλωνα! Μόνο στην περιοχή του Ολύμπου υπήρχαν χτισμένοι κατά την αρχαιότητα και οι 12 ναοί προς τιμή των 12 θεών. 3 από αυτούς έχουν βρεθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη, οι υπόλοιποι είτε έχουν καλυφθεί από εκκλησίες που χτίστηκαν μετέπειτα πάνω τους ή είναι άγνωστη η τοποθεσία τους.
Μυστικές σπηλιές και καταρράκτες, μικρά ρέματα και ποταμάκια, δάση αλλά και βραχώδης περιοχές χωρίς καθόλου βλάστηση, αρχαίοι ναοί και εκκλησιές, ενεργειακά σημεία με ανεξήγητα φαινόμενα, ιστορίες για θρυλικούς ανθρώπους και άλλα πλάσματα που έζησαν στα μέρη του, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του Ολύμπου.
Η χλωρίδα του Ολύμπου αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα δυνατά του σημεία και είναι αντικείμενο μελέτης στους επιστημονικούς κύκλους εδώ και πάνω από 150 χρόνια. Ακόμη και στην αλπική του ζώνη (ότι βρίσκεται πάνω από 2000μ. υψόμετρο) όπου δεν υπάρχουν δέντρα η χλωρίδα οργιάζει. Ο συνολικός αριθμός των φυτών μαζί με τα υποείδη τους είναι περίπου 1700 (26 από αυτά είναι ενδημικά. ζουν δηλαδή μόνο στον Όλυμπο!) και αποτελούν το 25% όλων των φυτών που συναντώνται στον ελλαδικό χώρο! Όλες τις εποχές υπάρχουν λουλούδια και φυτά αλλά και πλήθος βοτάνων.
Θέλει περπάτημα ο Όλυμπος! Ναι, υπάρχουν και διαδρομές που γίνονται οδικώς, αλλά αν θέλεις να γευτείς και να ζήσεις Όλυμπο, πρέπει να κουραστείς λιγάκι. Όσο ψηλότερα ανεβαίνεις τόσο μεγαλώνει το δέος και τόσο ψηλότερα θέλεις να ανέβεις. Το βουνό των θεών κατέχει και ένα άσχημο ρεκόρ, σαν το βουνό με τα περισσότερα ατυχήματα (θανατηφόρα) στην Ελλάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της κακής εκτίμησης των δυνάμεων που έχει ο καθένας, της απειρίας και του κακού εξοπλισμού και κάποιες λίγες φορές, η καθαρή ατυχία. Συνήθως τα ατυχήματα γίνονται στα μεγαλύτερα υψόμετρα, ακριβώς εκεί δηλαδή που οι απαιτήσεις ανεβαίνουν και το επίπεδο γνώσεων πρέπει να είναι υψηλό. Πάντως για τον αρχάριο που θέλει να γνωρίσει τον Όλυμπο σε ρυθμούς βόλτας και ελαφριάς πεζοπορίας στα καλοχαραγμένα μονοπάτια του, όσο υπάρχει σεβασμός προς το βουνό και τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφάλειας, δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού.
Το να ζεις στην Ελλάδα και να μην έχεις επισκεφτεί ποτέ τον ¨Όλυμπο, είναι σα να είσαι Έλληνας και να μην γνωρίζεις τον Αριστοτέλη ή να μην έχεις πάει ποτέ στην Ακρόπολη!
Θα επανέλθω με άρθρα για μέρη του Ολύμπου που μπορεί κανείς να επισκεφτεί σε επίπεδο μονοήμερης εκδρομής, αλλά και πολυήμερης διαμονής στο βουνό των θεών.
Θα κλείσω το κείμενο μου με σκέψεις γύρω από το ωραιότερο βουνό, αλλά και μέρος που έχω γνωρίσει.

Όλυμπος! Ένα Όν με Ψυχή, Νου και Μνήμη!
Υπάρχει ένα μέρος, δεν ξέρω σε ποιον κόσμο ανήκει, μεσ΄το μυαλό μου το πρωτοσυνάντησα και δεν ήξερα πως μια μέρα θα το βρω και θα το επισκεφτώ.
Φέρει άνθη πολλαπλά την άνοιξη και το καλοκαίρι, ύδατα ρέουν στις χαράδρες και στις ρεματιές του, βάφεται με χρώματα θεϊκά το φθινόπωρο, και τον χειμώνα πολλά μέτρα χιόνι πέφτουν.
Μεγάλωσα ως άνθρωπος κοντά του, ήπια το νερό του Ενιπέα και το λούστηκα, κοιμήθηκα στα χώματά του κάτω από τα αστέρια του δικού του ουρανού, ατένισα τον κόσμο από την κορυφή του. Είναι άπειρος, μεγαλειώδης, αρχαίος, σοφός, αδιάφορος και ευγενικός ταυτόχρονα, ασύλληπτος, μυθικός, απόκρημνος, μυστικός, φωτεινός και σκοτεινός, δημιουργός, απίθανος, θετός πατέρας όλων των ορφανών του Φωτός
Ο Όλυμπος είναι το σημαντικότερο μέρος στην Ελλάδα. Αν πας και τον αφουγκραστείς, μαζί του, θα γνωρίσεις και τον εαυτό σου…

????????????????????????????????????