Οι σεισμόπληκτοι στην Τουρκία και την Ελλάδα

Στις 6 Φεβρουαρίου, δύο ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί μεγέθους 7,8 ρίχτερ και 7,5 ρίχτερ και πολλοί ισχυροί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να έχει ένταση 6,7 ρίχτερ έπληξαν δέκα επαρχίες που βρίσκονται νότια στη γειτονική μας Τουρκία, καθώς και τμήμα της Βόρειας Συρίας.

Ο σεισμός στην Τουρκία επηρέασε περίπου 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους και 4 εκατομμύρια κτίρια. Για τη Συρία, δυστυχώς, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, αλλά έγινε γνωστό ότι στο Χαλέπι και στη Χάμα, σημειώθηκαν πολλές καταρρεύσεις κτιρίων, με μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων και νεκρών. Οι νεκροί στη Τουρκία ξεπερνούν μέχρι αυτή την ώρα τους 30.000 και ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 80.000, με πολλούς να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογο του, κινητοποιεί εθνικούς πόρους προκειμένου να βοηθήσει άμεσα. Εντός των επόμενων ωρών, η Ελλάδα απέστειλε στην πληγείσα περιοχή ομάδες διάσωσης της Ε.Μ.Α.Κ., ΕΚΑΒ και σεισμολόγο, καθώς και μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια.

Επίσης πολλοί φορείς, ευαισθητοποιήθηκαν από το δράμα των τούρκων πολιτών και συγκέντρωσαν ή συγκεντρώνουν τόνους με είδη πρώτης ανάγκης για να τα στείλουν στους πληγέντες.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στις 12 Φεβρουαρίου και ενημερώθηκε από τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις εξελίξεις στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, καθώς και τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν τους πολίτες, με συνεχόμενη καθημερινή αναφορά στο δράμα των γειτόνων μας. Επίσης επικρίνουν – σωστά – την τούρκικη κυβέρνηση για την ολιγωρία που έδειξε ως προς την ενεργοποίηση των μηχανισμών της, για να παρέχει βοήθεια στους πληγέντες.

Όμως τα ίδια ΜΜΕ εδώ και χρόνια δεν ενημερώνουν τους πολίτες, ούτε επικρίνουν τις Ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν περάσει ανά τα χρόνια απ’ την χώρα, για την αδιαφορία που έχουν δείξει σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης αι ειδικά για τους σεισμοπαθείς της χώρας μας.

Πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, υπήρχαν μέχρι πολύ πρόσφατα σεισμόπληκτοι που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Τριάντα άνθρωποι ξεχασμένοι από το Κράτος, από το 1999. Τότε που ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας κατέστρεψε τις περιουσίες τους και από τότε μέχρι σήμερα ζουν σε κοντέινερ, χωρίς η Πολιτεία να κάνει κάτι ή αν έχει κάνει δεν ενημερωθήκαμε αν έχει φροντίσει να απομακρυνθούν και να στεγαστούν σε κανονικά σπίτια.

Πιο πρόσφατα έχουμε τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι του δήμου Μινώα Πεδιάδος Κρήτης, που από τις 27 Σεπ. 2021 που έγινε ο μεγάλος σεισμός των 6 ρίχτερ, ξεσπιτώθηκαν 8000 οικογένειες. Αυτή τη στιγμή 700 πολίτες μένουν μέσα σε 170 κοντέινερ, επειδή το Κράτος αδυνατεί ουσιαστικά λόγω γραφειοκρατίας να ελέγξει τους φακέλους καταλληλότητας των σπιτιών τους.

Να αναφέρω τον προσωρινό οικισμό σεισμοπλήκτων στο καταυλισμό που δημιουργήθηκε δίπλα στο Στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι. Πέρασαν πάνω από 23 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας και στον χώρο που δημιουργήθηκε με σκοπό να φιλοξενήσει προσωρινά σεισμόπληκτους, συνεχίζουν να ζουν, σε εκατοντάδες λυόμενα, περίπου 5.000 άνθρωποι εκ των οποίων ελάχιστοι είναι πια οι σεισμόπληκτοι. Οι περισσότεροι είναι παραβατικοί, η περιοχή έχει γίνει γκέτο συμμοριών. Το κράτος είναι άφαντο.

Η διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων που πέρασαν, έκρυψε το ‘’πρόβλημα’’ των σεισμόπληκτων -όπως μία ακαμάτρα που θέλει να δείξει ότι είναι νοικοκυρά και κρύβει τη σκόνη κάτω απ’ το χαλί – και δυστυχώς η αδιαφορία αυτή, έδιωξε τους οικογενειάρχες οι οποίοι είχαν πληγεί απ’ το σεισμό και δημιούργησαν μία φαβέλα λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Το Λύκειο στη Ν. Φιλαδέλφειας από τον σεισμό του 1999, αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα κάποια μαθήματα να πραγματοποιούνται σε κοντέινερ. Στο 3ο Γυμνάσιο Πάτρας υπάρχουν μαθητές οι οποίοι κάνουν μάθημα σε κοντέινερ λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 2008. Να αναφέρω ότι ο σεισμός του 2017, κατάστρεψε το σχολείο στη Βρίσα Λέσβου και τα παιδιά ελπίζουν και ελπίζουμε κι εμείς να είναι προσωρινή η στέγαση τους σε σχολείο κοντέινερ.

Μακάρι το μεγάλο δυστύχημα που χτύπησε τη Τουρκία και την Συρία, να αφυπνίσει την Ελληνική Κυβέρνηση και να σκύψει πάνω απ’ το δράμα που περνάνε τόσα χρόνια,. Όχι μόνο οι σεισμόπληκτοι, αλλά και οι πυρόπληκτοι και οι πλημμυροπαθείς στη χώρα μας και να βρει λύση για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι φυσικές καταστροφές, σε αυτούς τους ανθρώπους.

Άρθρο του Γιάννη Παντελιού, εθελοντή πεδίου

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα

Το σκίτσο της ημέρας – Εσείς τι θα κάνετε του Αγίου Βαλεντίνου;

Οι θρύλοι για τον Άγιο Βαλεντίνο

Αυτοκτόνησε ο γιος της τηλεοπτικής μαγείρισσας Μαίρης Παναγάκου