Ο Έλληνας Γεώργιος Σφλώμος από την μάχη της έρευνας του καρκίνου … πρωτοσέλιδο σε ευρωπαϊκό περιοδικό

Ο Έλληνας Γιώργος Σφλώμος μοιράζεται την χαρά του για την αναγνώριση της προσπάθειας του ιδίου και της ομάδας του, πάνω στην έρευνα για τον Λοβιακό καρκίνο του μαστού.
Η καταξίωση ήρθε από την Λωζάνη της Ελβετίας, όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες και η επιτυχία της ομάδας, επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του τεύχους Μαρτίου από το Ευρωπαϊκό περιοδικό Μοριακής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.

“Μόλις δημοσιεύτηκε η καινούργια μας εργασία πάνω στον λοβιακό καρκίνο του μαστού.
Πριν να αρχίσω θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στις γυναίκες που δώρισαν τον όγκο τους για να γίνει αυτή η έρευνα και έτσι να βοηθήσουν μελλοντικά άλλους ασθενείς τόσο στην Ελβετία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Συνοπτικά ο λοβιακός καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον μαστό, αντιστοιχώντας σε περίπου 15% του συνόλου των διηθητικών καρκινωμάτων μαστού (στατιστικά λίγο παραπάνω από τις περιπτώσεις μελανωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο). Προέρχεται από κύτταρα που εντοπίζονται στα λοβία του μαστού, το εργοστάσιο δηλαδή παραγωγής μητρικού γάλακτος. Είναι ένας αρκετά απαιτητικός τύπος καρκίνου τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπισή του.
Στην εργασία αυτή πήραμε λοβιακά κύτταρα καρκίνου του μαστού είτε από κυτταρικές σειρές, είτε από όγκους ασθενών και τα ”μεταμοσχεύσαμε” απευθείας στους αγωγούς γάλακτος θηλυκών ποντικών. Δείξαμε ότι στα πειραματικά μοντέλα που δημιουργήσαμε για πρώτη φορά, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται, εισβάλλουν και δημιουργούν μεταστάσεις (που είναι και η βασική αιτία που ο καρκίνος σκοτώνει), με παρόμοιο τρόπο όπως και στους ασθενείς. Η μοριακή ανάλυση των κυττάρων του λοβιακού καρκινώματος έδειξε ότι τα καρκινικά αυτά κύτταρα ρυθμίζουν ενεργά το εξωκυτταρικό μικρο-περιβάλλον τους. Η αναστολή ενός ενζύμου που είναι κρίσιμο για αυτή τη ρύθμιση επηρεάζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του όγκου, υποδηλώνοντας ότι αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες θεραπείες.
Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής είναι πολύ ελπιδοφόρα γιατί τα νέα μοντέλα λοβιακού καρκινώματος που έχουμε αναπτύξει και εκτενώς χαρακτηρίσει, θα συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόησή μας για την ασθένεια. Το εύρημα ότι τα λοβιακά καρκινικά κύτταρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτεΐνες που τα περιβάλλουν και ότι τα ίδια εκκρίνουν πρωτεΐνες και ένζυμα, (ήδη έχουμε εντοπίσει και στοχεύσει ένα συγκεκριμένο ένζυμο-φαρμακευτικό στόχο), που ελέγχουν τον εξωκυτταρικό μικροπεριβάλλον ανοίγει νέες στρατηγικές για θεραπεία.
Eίμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η πρόσφατη ερευνητική εργασία μας για τον καρκίνο του μαστού επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του τεύχους του Μαρτίου από το Ευρωπαϊκό περιοδικό Μοριακής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (#ΕΜΒΟ). Στο εξώφυλλο βλέπουμε 6 χαρακτηριστικές εικόνες από βιολογικές δομές που μοιάζουν με την τελική πορολοβιακή μονάδα – TDLU, από όπου και ξεκινάει συνήθως ο καρκίνος του μαστού. Οι δομές αυτές δημιουργήθηκαν μεταμοσχεύοντας ανθρώπινα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα προερχόμενα από διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα του μαστού, στους γαλακτοφόρους αγωγούς πειραματικού ζωικού μοντέλου.”

Ο Γεώργιος Σφλώμος σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου επίσης έκανε μεταπτυχιακά στη βιοτεχνολογία.
Πήρε το διδακτορικό του από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη και από το 2012 διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελβετικό Ινστιτούτο Πειραματικής Έρευνας για τον Καρκίνο (ISREC) του EFPL, με έμφαση στην μοριακή και κυτταρική ογκολογία, ιδίως σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ