Νέα απάτη με e-mail: Ψευδής προειδοποίηση ότι θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές στιγμές

Η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) εφιστά την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου, καθόσον ανιχνεύτηκαν e-mail με προσπάθεια εξαπάτησής με εκβιαστικό περιεχόμενο.

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις διεθνούς απάτης σεξουαλικής εκβίασης (sextortion scam), που εκδηλώνεται διεθνώς, με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα:

«Αυτή είναι μια τελευταία προειδοποίηση! Κινδυνεύουν τα δεδομένα σας! Η σύνδεση ήταν επιτυχής». Οι άγνωστοι δράστες, ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό σύστημά τους έχει παραβιαστεί και όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους. Και για να φοβίσουν ακόμη περισσότερο, αναφέρουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και έχει καταγράψει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές.

Στη συνέχεια, οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και με εκβιαστική τακτική απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι, με την μορφή κρυπτονομίσματος, χρηματικό ποσό χιλίων ευρώ ή και μεγαλύτερο, εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Η ΔΔΗΕ συνιστά στους παραλήπτες των συγκεκριμένων απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου τα εξής:

– Να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
– Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
– Να αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.
– Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
– Να αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.
– Να αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, αυτά είναι τα πέντε βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας:

1. Μάθετε στο παιδί σας να καλύπτει την κάμερα του υπολογιστή και τηλεφώνου του όταν δεν τη χρησιμοποιεί. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν οι απατεώνες αποκτήσουν τον έλεγχο, η εικόνα από κάμερα θα τους είναι άχρηστη.
2. Βεβαιωθείτε ότι η προεπιλεγμένη ρύθμιση (default setting) στις κάμερες των παιδιών σας είναι “απενεργοποιημένη” (off).
3. Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη, ενημερωμένη λύση ασφάλειας στο internet, που να μπορεί να προστατεύει τις κάμερες σε επίπεδο λογισμικού.
4. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν τοποθετεί κάμερες ή έξυπνες συσκευές με κάμερα σε μέρη όπου ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή προσωπικών στιγμών.
5. Μάθετε στο παιδί σας ότι, μπροστά σε μια ακάλυπτη κάμερα υπολογιστή ή κινητού πρέπει να προσέχουμε τι κάνουμε γιατί πίσω από αυτήν μπορεί να υπάρχει κάποιος κακόβουλος που μας παρακολουθεί.

Η πιο καλή και ανέξοδη λύση, είναι να καλύπτεται η κάμερα με οτιδήποτε διαθέτετε, όταν δεν την χρησιμοποιείτε.

Οι πολίτες μπορούν να δουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr ) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα εξής μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook: https://www.facebook.com/CyberAlertGR
Instagram: https://www.instagram.com/cyberalert.gr/
Twitter: https://twitter.com/CyberAlert
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBzX8gVcQ

Διαβάστε επίσης:

Μπάσκετ: Στον τελικό του F4 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Open Car: Άνοιξε η υπηρεσία για πληροφορίες οχημάτων

e-Παράβολο: Eκτός λειτουργίας η πλατφόρμα τη Δευτέρα