Καθηγήτρια δικαίου και βουλευτής Σκοπίων: Καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Στην αρχή λέγαμε ότι είναι μεμονωμένες φωνές. Μετά ότι είναι κάποιοι αντιπολιτευόμενοι γραφικοί. Όταν πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, έθεσε θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, είπαμε όλα καλά, αφού υπάρχει η συμφωνία. O πρόεδρος των Σκοπίων είχε δηλώσει πως «νιώθει Μακεδόνας που μιλά Μακεδονικά» και πρόσθεσε πως αν και η χώρα του δεν θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Βουλγαρία αλλά πιθανώς οι ίδιοι «οι Μακεδόνες» της Βουλγαρίας να θέσουν και πρόσθεσε πως «υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα» τους οποίους και δεν θα παρατήσει.

Πρόεδρος των Σκοπίων: “Υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα” (VIDEO)

Τώρα το VMRO, σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, θέτει πάλι το θέμα, όχι ύπαρξης, το θεωρεί δεδομένο, αλλά καταπάτησης των μειονοτικών δικαιωμάτων των Σκοπιανών στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.
Σε δημοσίευμα της, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Nova Macedonia, παραθέτει δηλώσεις της καθηγήτριας συνταγματικού δικαίου και βουλευτή του κόμματος, VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova, η οποία στρέφεται τόσο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία:
«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα εκμεταλλευόμενες τη θέση τους ως μέλη της ΕΕ, σε σχέση με τη Μακεδονία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, αποφεύγουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή της υποχρέωσης του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, απαιτούν κατηγορηματικά, η Μακεδονία να παραιτηθεί από οποιαδήποτε μέριμνα για τη μειονότητά της σε αυτές τις χώρες, κάτι που με τις συμφωνίες καλής γειτονίας σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει αποδεκτό. Η Ελλάδα δεν έχει καν υπογράψει τις συμβάσεις για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων και για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες, ενώ η Βουλγαρία έχει μεν υπογράψει και έχει επικυρώσει τη σύμβαση για τα μειονοτικά δικαιώματα, όχι όμως και εκείνη που αφορά στις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες».

Η εφημερίδα, Nova Macedonia, υποστηρίζει ότι, «ενώ η ύπαρξη των εθνικής καταγωγής Μακεδόνων, ως μειονότητα, αμφισβητείται στις γειτονικές χώρες, ιδίως στα μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Μακεδονία βρίσκονται σε τόσο αναβαθμισμένο επίπεδο που μάλιστα, σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες, ξεπερνούν και τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Φαίνεται ότι ξεχνούν τη συμπεριφορά τους ειδικά προς τους Έλληνες Βλάχους των Σκοπίων που δεν έχουν συμπεριλάβει ως ξεχωριστή κοινότητα και συνυπολογίζονται ως Σκοπιανοί, αν και ίδιοι αισθάνονται και δηλώνουν Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ξεχνούν ότι η πολιτική εξουσία των Σκοπίων διέσπασε και διέλυσε το Σύλλογο Βλάχων “Η Μοσχόπολη”, που λειτουργούσε με φροντιστήριο Ελληνικής γλώσσας στα Σκόπια. Ξεχνούν την ελληνική αρχιτεκτονική σε αρχοντικά, όπως της Ελληνοβλάχικης οικογένειας Ρούμπη στην Αχρίδα, του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ξεχνούν τα εκκλησιαστικά μνημεία, που μεθοδεύτηκε η παραχάραξή τους, για να μη θυμίζουν τις ημέρες της ακμής των Ελλήνων Βλάχων στα Σκόπια.

Ίσως η κυβέρνηση, να πρέπει να επαναξιολογήσει το θέμα και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας στρέφεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εφαρμόσει τις προεκλογικές δηλώσεις της.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πήδηξε από τον 17ο όροφο και έπεσε πάνω σε καροτσάκι με βρέφος (video)

Ανοίγει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης