Κακοκαιρία – Πολιτική και ατομική ευθύνη – Του Θανάση Μανουσάκη

Στην επικαιρότητα βρίσκεται πάλι, μετά τα δραματικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, το θέμα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού στην χώρα μας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών συνθηκών, όπως τις προηγούμενες ημέρες με την κακοκαιρία στην περιοχή της Αττικής.
Ειδικότερα η ταλαιπωρία των οδηγών στην Αττική Οδό, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου με τον εγκλωβισμό τους και την ταλαιπωρία που υπέστησαν από τις αρχές της ημέρας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 25 Ιανουαρίου, όπου χρειάστηκε επέμβαση αρκετών δυνάμεων του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού για τον απεγκλωβισμό των οδηγών.
Το τραγικό χαρακτηριστικό γεγονός στην ταλαιπωρία των οδηγών σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν πώς ανάμεσα στους εγκλωβισμένους οδηγούς μερικοί είχαν αποκλειστεί και δεν είχαν λάβει την φαρμακευτική τους αγωγή, άλλοι δεν μπορούσαν να βαδίσουν για να φύγουν μέσα στο χιόνι με τα κλιμάκια του στρατού και πολλοί δεν είχαν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους για να μάθουν αν είναι καλά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού στρατού, στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού διατέθηκαν 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα, ενώ κατά την διάρκεια της επιχείρησης διανεμήθηκαν 1.040 κουβέρτες, 4.500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.
Ωστόσο παρά την αδιαμφισβήτητη ανεπάρκεια και ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, από την πλευρά της κυβέρνησης, παρότι υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την ταλαιπωρία των οδηγών, οι ευθύνες ουσιαστικά αποτυπώθηκαν στην ιδιωτική εταιρεία ”Αττικές Διαδρομές ΑΕ”, που έχει την ευθύνη διαχείρισης του οδικού δικτύου και των διοδίων, με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, για την μη έγκαιρη προετοιμασία αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας, παρότι είχε ενημερωθεί έγκαιρα από την Μετεωρολογική υπηρεσία και την απουσία συνεργασίας με την Πολιτική Προστασία.
Η εταιρεία ”Αττικές Διαδρομές ΑΕ” υποστηρίζει ότι για το κομφούζιο στην Αττική ευθύνεται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και η Τροχαία Αττικής, που παρότι στις συσκέψεις που προηγήθηκαν (21 και 23 Ιανουαρίου) υπήρξαν προτάσεις από την πλευρά της εταιρείας για να κλείσει η Αττική Οδός από την προηγούμενη ημέρα, οι εκκλήσεις της δεν εισακούστηκαν, ενώ η Τροχαία Αττικής άργησε να δώσει εντολή για απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών.
Να σημειωθεί πάντως ότι κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αποτυχία αντιμετώπισης της κακοκαιρίας στην Αττική και την ταλαιπωρία των οδηγών και ζήτησε από την ανάδοχο εταιρεία την καταβολή αποζημίωσης 2.000 € στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν, αίτημα το οποίο αποδέχθηκαν οι ”Αττικές Διαδρομές ΑΕ”.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους και ειδικότερα το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, που με δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και την διεξαγωγή εκλογών, αλλά και οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις (Κίνημα Αλλαγής , ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕ.ΡΑ 25) στηλίτευσαν την κυβερνητική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και την ταλαιπωρία των οδηγών στην Αττική Οδό.
Με βάση όλα τα παραπάνω και ενώ την στιγμή που συντάσσεται το άρθρο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε έκτακτη ομιλία του, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στην Βουλή, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. με κυρίαρχο θέμα την αποτυχία αντιμετώπισης της κακοκαιρίας στην Αττική, κατά την άποψη του γράφοντος, θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας.
Αυτό όχι στην συζήτηση αν το εθνικό οδικό δίκτυο θα πρέπει να έχει την ευθύνη διαχείρισης το κράτος ή η ιδιωτικές εταιρείες, μια συζήτηση που στον 21ο αιώνα δεν θα πρέπει κανονικά να γίνεται, αφού και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας η συμμετοχή των ιδιωτών ακόμα και επικουρικά, είναι πολύ σημαντική, αλλά στον καλύτερο και έγκαιρο συντονισμό ειδικά όταν και μέσω σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων είναι δυνατή η έγκαιρη πρόβλεψη μετεωρολογικών φαινομένων, για αυτό ας ελπίσουμε η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή να αναδείξει αυτή την αυτονόητη για την χώρα μας, αναγκαιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Φταίνε όλοι εκτός από τον Πρωθυπουργό – Του Παναγιώτη Αποστόλου

ΥπΑΑΤ: Η κτηνοτροφία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την εθνική οικονομία

ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου: Συνεχίζεται η επέκταση παρά την αντίδραση των πολιτών (ΒΙΝΤΕΟ)

“Η πρόταση μομφής, οι εκλογές και στο βάθος ο Σχοινάς…”.- Του Λάμπρου Παπαδή