ΓΕΣ: Διορθώνονται πολλά σφάλματα του παρελθόντος

Ευτυχώς ο Α/ΓΕΣ Στρατηγός Λαλούσης, με τη στήριξη του Α/ΓΕΕΘΑ, και με σωστές εισηγήσεις των επιτελών του, έφερε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑνΣΣ), εισήγηση ώστε να ληφθεί ορθή απόφαση και να διορθωθούν σφάλματα και αποφάσεις του “ενός”, προηγούμενων χρόνων.

Το Ιανουάριο του 2017, είχε προκαλέσει αναστάτωση η απόφαση της νέας -μόλις προ ημερών τοποθετημένης- ηγεσίας του ΓΕΣ να «διώξει» όλες τις Διευθύνσεις των Ο-Σ από το κτίριο του υπουργείου Άμυνας και να τις μεταφέρει σε μονάδες εκτός Αττικής. Λέγεται πως η «αποκέντρωση» κρίθηκε αναγκαία, επειδή υπήρξε υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών και προσωπικού στα «σύνορα Χολαργού – Παπάγου». Τα προβλήματα τελικά οξύνθηκαν, καθώς καθημερινά έπρεπε να διακινούνται απόρρητα και μη έγγραφα από και προς τις Διευθύνσεις με πολλούς τρόπους, καθώς και οι αντίστοιχοι Διευθυντές να μετακινούνται πολλές φορές την εβδομάδα στο ΓΕΣ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάποια σύσκεψη, συνεχιζόταν.

Ανώτατοι αξιωματικοί με το επιτελείο τους, ήσαν μακριά από τα κέντρα εισηγήσεων και λήψης άμεσης επιχειρησιακής απόφασης. Τελικά με απόφαση του ΑνΣΣ, οι Διευθύνσεις Πεζικού (Χαλκίδα), Μηχανικού (Λουτράκι), Διαβιβάσεων (Χαϊδάρι), Πυροβολικού (Θήβα) και Ειδικών Δυνάμεων (Ασπρόπυργος), επιστρέφουν στο κτήριο του ΥΠΕΘΑ, άμεσα με διαταγή που εκδόθηκε από το ΓΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι Υποστράτηγοι θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον Αρχηγό.

Μια άλλη αλλαγή έχει να κάνει με την επαναλειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης. Η κατάργηση τους δεν έγινε κι αυτή ποτέ αποδεκτή από τους περισσότερους Ανώτερους και Ανώτατους στο ΣΞ. Κι αυτό γιατί παραδοσιακά οι οπλίτες του στρατού ξηράς, παρουσιάζονταν στα Κέντρα Εκπαιδεύσεων για τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε μετά να μεταβούν στις μονάδες τους και να συνδράμουν στο επιχειρησιακό τους έργο.

Στον ελληνικό στρατό με την τόσο σοβαρή εξωτερική απειλή, επί αρχηγίας Αλκιβιάδη Στεφανή και “με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου”, συνέβη το εξής παράδοξο: Οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες να παρουσιάζονται απευθείας στις μάχιμες μονάδες ανέτοιμοι. Δεν είχε ληφθεί η παράμετρος, του τι θα μπορούσε να γίνει εάν κατά τις πρώτες μέρες της κατάταξης, συνέβαινε ένα θερμό επεισόδιο. Με το σκεπτικό να αυξηθεί ξαφνικά η επάνδρωση των μονάδων, τελικά είχαμε αρνητικό αποτέλεσμα, που αν και πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί διαφωνούσαν, εφαρμόστηκε η απόφαση του “ενός”.

Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση προσωπικού, είχαμε και εκεί αποτυχία καθώς τα ΚΕΝ (Τρίπολη, Καλαμάτα, Μαυροδέντρι, Άργος Ορεστικό κτλ) δεν έκλεισαν, αλλά υπολειτουργούσαν απασχολώντας προσωπικό και συντηρώντας εγκαταστάσεις.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή αφορά στη δομή του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς με έδρα τη Λάρισα, αφού αναβαθμίζεται και μετονομάζεται σε «Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων». Γίνεται πλέον ένα υπερστρατηγείο με διευρυμένες δυνατότητες, μεγάλη ισχύ και αυξημένη δυνατότητα άμεσης επέμβασης όπου απαιτηθεί.

Στη διοίκηση του νέου Αρχηγείου ενσωματώνονται η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού του Ελληνικού Στρατού με σκοπό την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, όπως και η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), με αρμοδιότητα για το σύνολο των θεμάτων διοικητικής μέριμνας του Στρατού Ξηράς στην ειρήνη και στον πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ξανά ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης

Ας θυμηθούμε: Η Καλλιόπη σαν συνώνυμο με τις τουαλέτες -Του Παν. Αναστόπουλου