Ας θυμηθούμε: Τα πρόσθετα “Ε” στα τρόφιμα -Του Παν. Αναστόπουλου

Με τον όρο «πρόσθετα τροφίμων E» χαρακτηρίζονται ουσίες που προστίθενται σε τροφές, σε ποτά και αναψυκτικά, με σκοπό να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά, τη σταθερότητά και τη συντήρησή τους.

Τα πρόσθετα τροφίμων ομαδοποιούνται σε κατηγορίες σύμφωνα με την κύρια λειτουργία τους, αν και η κατάταξη ενός πρόσθετου σε συγκεκριμένη κατηγορία δεν αποκλείει τη χρησιμοποίησή του και σε άλλες λειτουργίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ στα «πρόσθετα τροφίμων» περιλαμβάνεται οποιαδήποτε ουσία η οποία:
• έχει ή δεν έχει θρεπτική αξία,
• δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο,
• δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων,
• προστίθεται σκόπιμα στα τρόφιμα,

Η προσθήκη μπορεί να έχει κύριο σκοπό, τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, τη σταθερότητα και την τη συντήρηση των τροφίμων.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων έχει κατηγοριοποιήσει τα Ε όπως παρακάτω:

Ε100-Ε199 (χρωστικές)
Ε200-Ε299 (συντηρητικά)
Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας)
Ε400-Ε499 (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικοί παράγοντες)
Ε500-Ε599 (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυσσωματικοί παράγοντες)
Ε600-Ε699 (βελτιωτικά γεύσης)
Ε700-Ε799 (αντιβιοτικά)
Ε900-Ε999 (διάφορα)
Ε1000-Ε1399 (διάφορα)
Ε1400-Ε1499 (πηκτικοί παράγοντες)
Ε1500-Ε1525 (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες)

Μερικά επί μέρους παραδείγματα:
E101, Ριβοφλαβίνη, Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
E260, Οξικό οξύ, Φυσικό οξύ, συντηρητικό
E300, L- Ασκορβικό οξύ, Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
E322, Λεκιθίνη, Φυσικός γαλακτωματοποιητής

Η αναγραφή στην ετικέτα του τροφίμου ενός Ε000, όχι μόνο δεν κάνει το τρόφιμο επικίνδυνο, αλλά επιβεβαιώνει, με τα σημερινά δεδομένα, την ύπαρξη μόνο ασφαλών προσθέτων στο τρόφιμο. Δηλαδή, πρόσθετου που είναι είτε φυσικής προέλευσης (π.χ Ε101, Ε260, Ε300, Ε322) είτε άλλης μεν προέλευσης, αλλά ασφαλές για τον καταναλωτή.

Στην Ευρώπη, όλα τα πρόσθετα τροφίμων περνούν από αυστηρότατους ελέγχους ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι, στα επίπεδα που χρησιμοποιούνται, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Μάλιστα, η λίστα των «Ε» υφίσταται επανέλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την ίδια την EFSA, ώστε να αξιολογούνται τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, οι πιθανές αλλαγές στην τεχνολογία των τροφίμων και να επιβεβαιώνεται ότι τα πρόσθετα παραμένουν ασφαλή και η χρήση τους απαραίτητη.

Για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα πρόσθετα που επανεξετάστηκαν το Δεκέμβριο του 2013 από τους ειδικούς της EFSA είναι η ασπαρτάμη. Πραγματοποιώντας μία πλήρη αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων αναφορικά με το διασημότερο γλυκαντικό, οι επιστήμονες κατέληξαν για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και ότι στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όλες τις ομάδες καταναλωτών.

Σύμφωνα με έρευνα του Νοσοκομείου Παίδων στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με όλους τους κωδικούς προσθέτων:

1. Αβλαβή πρόσθετα:
E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E1020, E172, E1701 E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E223, E323, E323, E3 E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E227, E427, E4, E427, E424, E4 Ε475, Ε480

2. Ύποπτες προσθήκες:
E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

3. Επικίνδυνα πρόσθετα:
E102, E110, E120, E124 4.
Εντερική διαταραχή: E220, E221, E223, E224
Πεπτικές διαταραχές: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, παγωτό E407
Δερματικές παθήσεις: E230, E231, E232, E233
Καταστροφή της βιταμίνης Β12: Ε200
Χοληστερόλη: E320, E321
Νευρική ευαισθησία: E311, E312

4. Καρκινογόνα πρόσθετα:
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239. Το E123 είναι πολύ καρκινογόνο και απαγορεύεται στις ΗΠΑ. Το E330 είναι κι αυτό επικίνδυνο καρκινογόνο, που περιέχεται σε αναψυκτικά Μουστάρδες, θαλασσινά, παγωτά και κονσέρβες μανιτάρια . Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα πρόσθετα: E123/E110, που βρίσκονται σε παιδικά τρόφιμα και σνακ και Ε102, E110 σε έτοιμες σάλτσες.)

5. Προσοχή για γουανυλικό και γλουταμικό από τη σειρά E600, E605 με νευροτοξίνη

6. Αλουμίνιο:
E173 (χρωστική αλουμίνιο), E520 (σταθεροποιητές θειικό αλουμίνιο), E521 (θειικό νάτριο αργίλιο), E523 (θειικό αμμώνιο αργίλιο), E554 (διαχωριστικός παράγοντας άλατα πυριτίου πυριτικό νάτριο αργίλιο), E555 (πυριτικό αλουμίνιο) E555 (πυριτικό αλουμίνιο5) ), Ε598 (αργιλικό ασβέστιο). Σε πολλά εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού χρησιμοποιούν αλουμίνιο ως κροκιδωτικό.

Αποφύγετε τη χρήση των επικίνδυνων πρόσθετων, επιλέγοντας προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζετε.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος 3χρονου στην Εύβοια – Αναζητούνται οι γονείς ρομά και ο παππούς

3 Φεβρουαρίου 1908: Σαν σήμερα ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Ίμια 31 Ιανουαρίου 1996: Η Γκρίζα κηλίδα στην Ιστορία της Ελλάδας (VIDEO)