Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας: Μουσικοί διάλογοι για τους Αρμένιους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μία Διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους

Στο πλαίσιο του θεσμού “ Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός ” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ΑΜΚΕ “Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας” σε σύμπραξη με το περιοδικό “Αρμενικά” του συλλόγου “Αζαταμάρντ”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και το Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνουν  την  διακαλλιτεχνική δράση  με τίτλο Ρrunus Armeniaca*/ Μία Διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Εγκαίνια : 30/07/2022 στις 19.30

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο διακριτές καλλιτεχνικές δράσεις.

Την εικαστική εγκατάσταση φωτογραφίας, “Συνθέσεις” σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη, επιλογές από το φωτογραφικό αρχείο** του περιοδικού “Αρμενικά”, με ιστορικές στιγμές  και μαρτυρίες από την έλευση των Αρμενίων προσφύγων το 1922 και από την καθημερινότητα της κοινότητας την περίοδο 1919 -1939 μέσα από 150 μοναδικές εικόνες. Διάρκεια έκθεσης : 28/07/2022 – 28/10/2022

Την μουσική παράσταση “Διάλογοι”  “Ζruits Ι – II.” Συνομιλία παραδοσιακής και σύγχρονης αρμενικής μουσικής των Βαχάν Γκαλστιάν (doudouk) και του Λευτέρη Χαβουτζά (Κιθάρα)με τη συνδρομή της Μαρίας Σπυριδωνίδου (φωνή). 

Δύο παραστάσεις:  στις 29/07 και 30/07/2022 στις 20:30

Συνθέσεις και Διάλογοι που ριζώνουν στον ίδιο τόπο και αναδεικνύουν αφηγήσεις και μνήμες, κόσμους ολόκληρους που αναβιώνουν στον ίσκιο μιας βερικοκιάς, του Prunus Armeniaca – του συμβόλου της Αρμενίας

*Prunus armeniaca – (Προύμνη* αρμενιακή): επιστημονική ονομασία της Βερικοκιάς, οπωροφόρο δέντρο, αυτοφυής στην Ανατολική Ασία  το οποίο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μέσω της Αρμενίας.

*Δαμασκηνιά στην αρχαία ελληνική

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την επανέναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας μετά από το σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “ Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μουσική παράσταση  “Διάλογοι” – “Ζruits Ι – II”

Η μουσική του LP Album Zruits Ι των Vahan Galstyan και του Λευτέρη Χαβουτσά (διάλογος στα ελληνικά) είναι μία συνεύρεση των οργάνων duduk με την κλασική κιθάρα, μία συνομιλία παραδοσιακής και σύγχρονης αρμενικής μουσικής.

Το Zruits I διαπραγματεύεται την παραδοσιακή μουσική (1700-1930) και αφορά ορχηστρικά τραγούδια που γράφτηκαν, συντέθηκαν και εκτελέστηκαν από περιπλανώμενους τροβαδούρους της εποχής και μιλούν κυρίως για τη ζωή και τον έρωτα. Στο  έργο  που  θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, με την συνδρομή της φωνής της Μαρίας Σπυριδωνίδου, περιλαμβάνονται επίσης σύγχρονες μουσικές πρωτότυπες εκτελέσεις και συνθέσεις, όπως το Nostalgia από τον Vahan Galstyan και το Armenian Blues από τον Λευτέρη Χαβουτσά καθώς και ανέκδοτες συνθέσεις και εκτελέσεις από τον LP Album Ζruits II.

Το duduk, αρμενικό όμποε, είναι ένα όργανο διπλού ανέμου, με ζεστή και απαλή χροιά, ελαφρώς ρινική. Ανήκει στην οικογένεια των αεροφώνων που περιλαμβάνει επίσης το balaban, που παίζεται στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, το duduki, ευρέως διαδεδομένο στη Γεωργία και το τουρκικό χάι. Το μαλακό ξύλο βερικοκιάς προσφέρει το ιδανικό υλικό για να σκαφτεί το σώμα του οργάνου. Το πανί, που ονομάζεται ghamish ή yegheg, είναι κατασκευασμένο από ένα τοπικό φυτό που αναπτύσσεται στις όχθες του Arax.

 Έχει εγγραφεί το 2008 στην αντιπροσωπευτική λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

** Το αρχείο του περιοδικού “Αρμενικά”

Η ιδέα για την δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου της αρμενικής κοινότητας άρχισε πριν περίπου 20 χρόνια όταν τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Αρμενικά” κατά την διάρκεια ερευνών διαπίστωσαν πως πολλές  αρμενικές οικογένειες είχαν στην κατοχή πλούσιο αρχειακό υλικό από την ιστορία την πολιτιστική και την θρησκευτική ζωή των Αρμενίων στην Ελλάδα.

Οι Αρμένιοι πρόσφυγες του 1922 στην Ελλάδα, πριν ακόμη βρουν ένα παράπηγμα για να στεγάσουν την οικογένειά τους, πριν ακόμη εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί, οργάνωσαν υποτυπώδη σχολεία μέσα σε σπίτια, σκηνές και παράγκες. Μεταξύ των πρώτων δραστηριοτήτων τους ήταν η έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων αλλά και η οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Σήμερα το αρχείο των “Αρμενικών” περιλαμβάνει παλαιά σπάνια αρμενικά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, κασέτες ήχου και βίντεο, δίσκους βινυλίου, έγγραφα, ντοκουμέντα και υλικά αντικείμενα. Αξιοσημείωτο είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων, των εφημερίδων και των περιοδικών του μεσοπολέμου τα οποία είχαν εκδοθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι μοναδικά. Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού “Αρμενικά” διαθέτει περισσότερες από 8.000 φωτογραφικά αντικείμενα τα οποία τα έχουν διαθέσει 100 και πλέον ιδιώτες, φορείς και σύλλογοι και καλύπτουν μια περίοδο τριάντα περίπου ετών (1922-1952). Οι φωτογραφίες αυτές αφορούν την άφιξη των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα, την οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων, τη δημιουργία υποδομών, όπως ορφανοτροφείων, εκκλησιών και σχολείων, καθώς επίσης και την ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού. Όλα αυτά συνιστούν το αποτέλεσμα συνεχούς και επίπονης εργασίας, είκοσι και πλέον ετών, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα. 

Colofon /Ταυτότητα έργου 

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού

” Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός ” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φορέας υλοποίησης :Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας σε σύμπραξη με τον Σύλλογο «Αζαταμάρντ»

Υπεύθυνοι έργου: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Οπτική Ταυτότητα και Γραφιστικές Εφαρμογές: Θωμάς Γκινούδης

Οικονομική Διαχείριση έργου: Σοφία Μικαελιάν

Με την  συντονιστική συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής : Ντίνος Νικολάου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας , Προϊσταμένη: Χριστίνα Ζιώτα και της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού Αρμενικά.

Με την οργανωτική και οικονομική   υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε Φλώρινας ) και του Δήμου Φλώρινας .

Εικαστική εγκατάσταση: Συνθέσεις (Compositions)

Σχεδιασμός,  οργάνωση και  καλλιτεχνική επιμέλεια  της φωτογραφικής εγκατάστασης: Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Υπεύθυνοι έρευνας και συγκρότησης του φωτογραφικού αρχείου: Μάικ Τσιλιγκιριάν και τα μέλη της συντακτικής  επιτροπής  του Περιοδικού “Αρμενικά”.

Σύμβουλος: Αναΐς Καζαντζιάν

Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Μαρία Μανέτα

Fine art printing σε ύφασμα και bacκlight υλικό: Graphicon

Καλλιτεχνική προσαρμογή prepress της εγκατάστασης: Karlopoulos and associates

Ανάρτηση Εγκατάστασης: Λευτέρης Ράφτης

 Μουσική Παράσταση: Διάλογοι “Zruits I-II”

Duduk: Βαχάν Γκαλστιάν

Κιθάρα: Λευτέρης Χαβουτσά

Φωνή: Μαρία Σπυριδωνίδου

Σύμβουλος: Τακουή-Κουήν Μινασιάν

Οπτικοακουστική και ηχητική επιμέλεια: Μιχάλης Πασχαλίδης

 Διάρκεια έκθεσης: 28/07/2022 – 28/10/2022

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 07:30-15:30 (εκτός Τρίτης)

(εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου)

 *Μουσική Παράσταση: Δύο παρουσιάσεις στις 29/07 και 30/07/2022 στις 20:30

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr 

Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά

(Στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου)

Σιδηροδρομικού Σταθμού 8, Τ.Κ. 53100, Φλώρινα (Νομός Φλώρινας)

efaflo@culture.gr

Τηλέφωνο: +30 23850 28206, 23282

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού ” Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός ” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την υποστήριξη των: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε Φλώρινας ),του Δήμου Φλώρινας, της ΕΦ.Α. Φλώρινας και του Περιοδικού “Αρμενικά”.

Κατά την διάρκεια της παράστασης συνιστάται η χρήση μάσκας.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Μουσείο: Ολόκληρο 3€, μειωμένο 2€.

 https://www.eyesculture.com/

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3408https:/

https://armenika.gr/

digitalculture.gov.gr/2022/07/oli-i-ellada-enas-politismos-2022-all-of-greece-one-culture-2022/

instagram: https://www.instagram.com/allofgreeceoneculture/,

 facebook: https://www.facebook.com/

allofgreeceoneculture, Youtube: https://youtu.be/yTCzVLVHv9E,

hashtag#Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός