Απέδωσαν τον Εθνικό μας Ύμνο στη νοηματική χωρίς να τον έχουν ακούσει ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο νέα παιδιά, η Ελευθερία Λαζαρίδου, μαθήτρια της Β’ Λυκείου και ο Χρήστος Γκανάτσας, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου στο Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, απέδωσαν για πρώτη φορά στη νοηματική τον Εθνικό μας Ύμνο.

Όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο, με καθαρές κινήσεις των χεριών τους, αποτυπώνουν με ακρίβεια κάθε λέξη και έκφραση στο πρόσωπο, απέδωσαν στη νοηματική τον Εθνικό Ύμνο, δίχως να τον έχουν ακούσει ποτέ. Η υπερήφανη δασκάλα τους, Σπυριδούλα Κουρτέση, η οποία είναι διερμηνέας νοηματικής γλώσσας, αισθάνεται υπερήφανη για τη μοναδική εμπειρία, αλλά και το αποτέλεσμα που έζησε με τους δυο μαθητές.

Η Ελευθερία Λαζαρίδου δήλωσε ότι ο Εθνικός Ύμνος από κωφούς είναι κάτι πραγματικά ιδιαίτερο και ότι νιώθει πάρα πολύ περήφανη και συγκινημένη ταυτόχρονα αφού αισθάνθηκε ότι ο Εθνικός Ύμνος από κωφούς είναι κάτι πραγματικά ιδιαίτερο.

Ο Χρήστος Γκανάτσας, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, όταν είδε το βίντεο και αισθάνθηκε πραγματικά υπερήφανος για τη συμμετοχή του.

Οι δύο μαθητές επιλέχθηκαν από τον σύλλογο διδασκόντων νοηματικής γλώσσας, με βασικά κριτήρια την εκφραστικότητα και τη φυσική απόδοση της νοηματικής. Όπως οι ίδιοι εκμυστηρεύτηκαν, δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, γιατί έπρεπε να μεταφέρουν στη νοηματική γλώσσα τον Εθνικό Ύμνο, χωρίς καν να τον έχουν ακούσει, μελετώντας μόνο το βίντεο που τους είχε δοθεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ.Αγάπη Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. των διδασκόντων της ελληνικής, νοηματικής γλώσσας, είπε πως η ιδέα γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο και ανήκει σε εκπαιδευτικό του σχολείου κωφών Πεύκης. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος επικοινώνησε με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», που βρήκε την ιδέα πρωτότυπη και συνέδραμε στην υλοποίηση της.

Καθώς πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο, δεν θα μπορούσε να γίνει κοινή μετάφραση από την ελληνική γλώσσα στη νοηματική. Έτσι, συστάθηκε 18μελής επιτροπή με γλωσσολόγους, φιλόλογους, θεολόγους και δασκάλους νοηματικής, στην πλεινότητά τους κωφοί και οι ίδιοι.

Το αποτέλεσμα ήρθε μετά από πολύμηνη και δύσκολη εργασία, αφού όλες οι διασκέψεις γίνονταν μέσω zoom εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την ίδια, η παραγωγή του βίντεο έγινε με χορηγίες, από την Τράπεζα της Ελλάδος κι εν συνεχεία – με την συμβολή της πρ. βουλευτού Δ. Αράπογλου, που είναι και η ίδια κωφή- από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το βίντεο προβλήθηκε στην ΕΡΤ.