Αγριογούρουνα Αθηνών και Θεσσαλονίκης –Του Παν. Αναστόπουλου

Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά αγριογούρουνα εμφανίζονται να κάνουν βόλτες μέσα στις μεγάλες πόλεις. Η εμφάνιση σε αστικούς χώρους, ειδών της άγριας ζωής, είναι απλώς μια υπόμνηση της εντατικής και χρόνιας ανθρώπινης παρέμβασης στα οικοσυστήματα. Αν εξαιρέσουμε την περιέργεια των ζώων που προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές λόγω της καθολικής ησυχίας, οι συνήθεις παράγοντες που τα εξωθούν σε απρόσμενες εμφανίσεις ορίζονται από την ανάγκη της επιβίωσης, σε μια φυσική διαδικασία που έχει παρέμβει ο άνθρωπος.

Το φαινόμενο σε γειτονιές στο Πανόραμα και το Χορτιάτη, θεωρείται πλέον φυσιολογικό, ενώ στη Χαλκιδική, αλλά και στην Ηλεία καθώς και σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, κινούνται μέσα στις πόλεις και τα χωριά, κόβουν τα λάστιχα από τα ποτιστικά για να βρουν νερό, τρώνε τις καλλιέργειες καταστρέφοντας τα χωράφια και διαλύοντας τα πάντα στο διάβα τους, στην προσπάθεια τους να βρουν φαγητό. Το βράδυ της Κυριακής (18/04) έφτασαν μέχρι την λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, νωρίτερα είχαν διασχίσεις κομμάτι της κεντρικής οδού Δελφών, και κινήθηκαν σε στενά των περιοχών Κηφισιάς και Βότση.

Το πρόβλημα, είναι τεράστιο και στην Αττική, καθώς λόγω της απαγόρευσης του κυνηγιού τους τελευταίους 14 μήνες, καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για αριθμό δεκάδων χιλιάδων ζώα πέριξ της Αττικής, με συνέπεια να παρατηρείται το πρόσφατο φαινόμενο της παρουσίας τους στα βόρεια προάστια σε περιοχές όπως το δάσος Παπαδημητρίου στα Μελίσσια, στην περιοχή των Βριλησσίων, στην Κηφισιά και την Εκάλη και χθες στο δάσος Συγγρού, αναγκάζοντας τους τοπικούς φορείς να βγάζουν συνεχώς νέες ανακοινώσεις για τους διερχόμενους.

Μπορεί το θέμα να φαντάζει λίγο χιουμοριστικό, ωστόσο τα πράγματα είναι κάπως πιο σοβαρά. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για αγριόχοιρους, αλλά για υβρίδια αγριογούρουνα με τον υβριδισμό του είδους να δημιουργεί μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό. Όλα ξεκίνησαν το 2003 όπου βάση ενός επιδοτούμενου προγράμματος, επιτράπηκε στους κτηνοτρόφους να διασταυρώνουν κυρίως ήμερες θηλυκές, με άγρια αρσενικά για ποιοτική αναβάθμιση του κρέατος. Όταν όμως το 2011 σταμάτησε η επιδότηση του προγράμματος, τα ζώα αυτά εγκαταλείφθηκαν στα δάση, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς. Και ακριβώς επειδή είναι υβρίδια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετακίνησης στον αστικό ιστό μιας και έχουν συνηθίσει τον άνθρωπο. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον υβριδισμό είναι η αύξηση του αριθμού γεννήσεων μικρών αγριογούρουνων. Τα σεξουαλικά ώριμα αγριογούρουνα γεννούν με αριθμούς περίπου 10- 20 μικρών, 3 με 4 φορές σε δύο χρόνια. Και να σκεφτούμε ότι τα μικρά από περίπου 6 μηνών μπαίνουν σε αναπαραγωγική διαδικασία.

Αν και η εμφάνιση τους στις πόλεις δεν δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τον πολίτη, εκτός και αν προκληθεί πανικός ή νιώσουν απειλή ιδίως για τα μικρά τους, τα ζώα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ήμερα, ακόμα και αν φαίνονται τέτοια. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν σκύλο, καθώς στην περίπτωση αυτή τα αγριογούρουνα μπορούν να νιώσουν απειλή και να επιτεθούν. Και βέβαια, υπάρχει σημαντικό ζήτημα από την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Αν συναντήσετε αγριόχοιρο, να είστε ήρεμοι και να απομακρύνεστε αργά – αργά από το ζώο, χωρίς να τρέξετε, μην προσεγγίζετε ή μην προσπαθήσετε να το ταΐσετε, διατηρήστε μια ασφαλή απόσταση και μην προκαλέσετε το ζώο που θα εκνευριστεί από ένα φλας πχ. Εάν βλέπετε μικρά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα.

Οι αρχές επεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση που εντοπιστεί ζώο τραυματισμένο. Εάν συμβεί αυτό, τότε καλείται να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του δίνει εντολή σε φιλοζωική να επέμβει ώστε να ναρκώσει τα ζώα και να τα μεταφέρει στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού πρώτα τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Όποτε οι κλήσεις ότι υπάρχει ένα αγριογούρουνο στη γειτονιά σας, είναι κάτι που θα πρέπει κατ΄ αρχάς να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, αποφεύγοντάς το.