8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H επόμενη ημέρα της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα

H επόμενη ημέρα της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα, κατά τους Δ.Μιχαηλίδου, Ανδρ. Ποττάκη και Υβ. Κοσμετάτου

Τη σημασία της ύπαρξης σαφούς πλαισίου και κανόνων, αλλά και ελεγκτικών μηχανισμών για τη λειτουργία των δομών, υπηρεσιών και φορέων φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των πολιτών, επισήμαναν στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης και η πρόεδρος της οργάνωσης «Make a Wish», Υβέτ Κοσμετάτου.

«Για να μπορέσει να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη χρειάζονται πλαίσιο, κανόνες, σοβαρή εποπτεία και ελεγκτικός μηχανισμός, που δεν δρα βάσει αισθήματος διοικητικής αυτοσυντήρησης» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόσθεσε: «Στην παιδική προστασία για παράδειγμα δεν υπήρχε πλαίσιο, οπότε υπηρεσίες και δράσεις, που εμπιστεύονταν η Πολιτεία και οι πολίτες, ανοικοδομούνταν χρόνο με τον χρόνο, αλλού έκαναν καλή δουλειά, αλλού λιγότερο καλή και αλλού κακή, αλλά δεν μπορούσαν να λειτουργούν στο διηνεκές με την έλλειψη πλαισίου. Τι είναι το πλαίσιο; Πολύ σαφείς κανόνες στη λειτουργία κάθε δομής, δράσης και υπηρεσίας. Δεν μπορείς να έχεις αυτό που παλιά λέγαμε “ορφανοτροφείο”. Ορφανά δεν είναι ούτε καν ένα στα 10 παιδιά που βρίσκονται σε δομές. Τα περισσότερα παιδιά είναι εκεί με εισαγγελικές παραγγελίες και ο εισαγγελέας είπε ότι “καλύτερα τα παιδιά να φύγουν από τους γονείς”, όχι να μπουν σε ίδρυμα (…). Σχεδόν τα μισά παιδιά που βρίσκονταν σε ιδρύματα, τώρα είναι σε οικογένειες, αλλά μέχρι να βρεθούν σωστές λύσεις για τα υπόλοιπα από την Πολιτεία, είναι καθήκον οι δομές όπου μένουν να έχουν πλαίσιο. Δεν μπορείς να έχεις βρεφικές δομές χωρίς βρεφοκόμο. Δεν γίνεται να “τρέχει” μια δομή με 20 παιδιά χωρίς συμβεβλημένο γιατρό».

Η κα Μιχαηλίδου είπε ότι εν έτει 2023 η λέξη «αλληλεγγύη» εκφράζει πολύ καλύτερα αυτό που παλαιότερα αποκαλείτο «φιλανθρωπία», δηλαδή την ενίσχυση του ευάλωτου και συμπλήρωσε: «Το στοίχημα είναι να (…) περάσουμε από το μοντέλο της φιλανθρωπίας με υλικοτεχνική υποστήριξη σε εκείνο της αλληλεγγύης, η οποία υλοποιείται μέσα από δράσεις και μέσα από ενίσχυση με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, και επικεντρώνεται στην πρόληψη και όχι στην εκ των υστέρων αντιμετώπιση. Το 2023 έχουμε στην Ελλάδα τα εργαλεία για την πρόληψη» είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που το κράτος προσπάθησε να κάνει κατά τη δική της θητεία είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, δράσεις, πόρους και χρόνο πολιτών και εταιρειών σε αυτό που αποκαλείται δημόσιες δομές ευαλωτότητας. Ενδεικτικά ανέφερε την πολύ μεγάλη ανάγκη για εξωστρέφεια των ατόμων -παιδιών, ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων- που διαβιούν σε δομές, κάτι που «δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με δημόσιους λειτουργούς. Χρειαζόμαστε λύσεις ώστε να έρθει κόσμος να πάρει τα παιδιά μας (που ζουν σε δομές) για βόλτα, στην παιδική χαρά» εξήγησε.

Ανδ. Ποττάκης: Να δοθούν κίνητρα ώστε να ενεργοποιηθούν και στην Ελλάδα οι «venture φιλάνθρωποι»
 
Την πεποίθηση ότι το κράτος και η Πολιτεία χρειάζεται να διαμορφώσουν το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις που διεθνώς αποκαλούνται «venture φιλάνθρωποι», εξέφρασε ο κ.Ποττάκης, εξηγώντας πως ο όρος αυτός αναφέρεται σε φιλανθρωπία συμμετοχική, που δεν περιορίζεται στη διοχέτευση κεφαλαίων σε φιλανθρωπικές δράσεις, αλλά συμπληρώνεται με ενεργή συμμετοχή των φιλανθρώπων στις υπηρεσίες και τα πρότζεκτ που επιλέγουν να συνδράμουν. Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται «να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα και να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα, ώστε όσοι έχουν τη διάθεση να επενδύσουν σε βιώσιμα (φιλανθρωπικά) πρότζεκτ τα κεφάλαιά τους, να το κάνουν μέσα από έναν προγραμματισμό» κι εταιρείες και ιδιώτες να μπουν στη λογική να σκεφτούν ως venture φιλάνθρωποι.
Πρόσθεσε πως θα ήθελε να δει την υφυπουργό πολύ πιο ενεργή στην προσπάθεια μόχλευσης των κατάλληλων επενδύσεων και ιδιωτικών κεφαλαίων για κοινωφελεις σκοπούς, κάτι που ακόμα αντιμετωπίζεται και «λίγο ως ταμπού» στην Ελλάδα, ενώ είπε ότι, πέραν του πλαισίου και της due diligence σε τέτοιες δράσεις και δωρεές, χρειάζεται «πάρα πολύ μεγάλη ενίσχυση σε ελεγκτικούς μηχανισμούς», που θα παρακολουθούν την εφαρμογή, υλοποίηση και σεβασμό του πλαισίου. 

Υβ.Κοσμετάτου: «Στην Ελλάδα είμαστε φιλάνθρωποι αλλά δεν το κάνουμε με συντεταγμένο τρόπο»
«Η εμπιστοσύνη χρειάζεται χρόνια για να χτιστεί και μόνο ένα λεπτό για να καταπέσει (…) Θέλουμε να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα εντείνει την εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους, αλληλέγγυων και επωφελούμενων, για να γίνει το έργο μας πιο εύκολο» είπε η κα Κοσμετάτου, διευκρινίζοντας ότι το «Make a Wish» δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση. 

Αναφερόμενη γενικά στο προφίλ των Ελλήνων ως προς τη στήριξη των ευάλωτων, είπε πως ο δείκτης παροχής βοήθειας στον συνάνθρωπο είναι στο 57% στην Ελλάδα, έναντι 21% για την καταβολή δωρεών και 17% για εθελοντική εργασία. Με άλλα λόγια, «είμαστε φιλάνθρωποι αλλά δεν το κάνουμε με συντεταγμένο τρόπο. Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το σήμερα των Ελλήνων σε μια φράση θα ήταν “μπορούμε περισσότερο αλλά δεν θέλουμε πολύ”» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του σκοπού, «να μη βλέπουμε δηλαδή οργανώσεις, αλλά σκοπούς», συνεργασία μεταξύ ενώσεων και οργανώσεων, ενίσχυση του due diligence και στελέχωση με άξιους και ηθικούς ανθρώπους, που ως μοναδικό εγωιστικό κίνητρο έχουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Επιπλέον χρειάζεται να θεσπιστεί πλαίσιο λειτουργίας για κάθε οργάνωση, σωματείο, σύλλογο ή ΑΜΚΕ._

Αλ.Γ

 

©amna.gr