Στην καινοτόμο εφαρμογή iMilk-Elgo, τα πάντα και όλα για το γάλα

Στην καινοτόμο εφαρμογή iMilk-Elgo, τα πάντα και όλα για το γάλα

Πενήντα χιλιάδες κτηνοτρόφοι-παραγωγοί γάλακτος, περισσότεροι από χίλιοι επιχειρηματίες μεταποιητές γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και κάθε Έλληνας που θέλει να ενημερωθεί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την καινοτόμο εφαρμογή iMilk-Elgo που «τρέχει» από το καλοκαίρι του 2023. Η εφαρμογή παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή (ποσότητα, ποιότητα), τιμή, γεωγραφική θέση, χρονολογία (ή χρονική περίοδο) παραγωγής γάλακτος, ανάλογα με το είδος του (γίδινο, πρόβειο, αγελαδινό ή βουβαλίσιο). Αυτά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής, Σέρκος Χαρουτουνιάν, γνωστοποιώντας ότι σύντομα ο οργανισμός θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η λειτουργία της εφαρμογής και στα άλλα δυο προϊόντα (κρέας, αυγά), τα οποία καταγράφει στην πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ ο οργανισμός.

«Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να παρέχει άμεσες, πλήρεις και έγκυρες πληροφορίες για την παραγωγή και εμπορία του νωπού γάλακτος στη χώρα και αυτές δίνονται σε επίπεδο έθνους, περιφέρειας, νομού ακόμα και συγκεκριμένης περιοχής και μπορούν να αντληθούν με κινητό τηλέφωνο, ταμπλέτα ή υπολογιστή», διευκρινίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία μπορεί να είναι σε πίνακες, χάρτες ή γραφήματα ανάλογα με την επιλογή του χρήστη, ενώ όταν η πληροφορία που θα αντληθεί αφορά μεμονωμένα, εξατομικευμένα στοιχεία (πχ την παραγωγή μόνο ενός κτηνοτρόφου ή μιας επιχείρησης), τότε πρόσβαση σε αυτά έχει μόνο ο ενδιαφερόμενος και η προστασία των δεδομένων του είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. «Πρόσβαση στα εξατομικευμένα στοιχεία και δεδομένα έχει μόνο ο χρήστης μέσω της διπλής ταυτοποίησης της εισόδου του (μέσω taxisnet και μητρώου παραγωγών)», σημειώνει.

Οι επικαιροποιημένες πληροφορίες που δίνει η εφαρμογή, αντλούνται από το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στο οποίο ο οργανισμός καταγράφει και διατηρεί τα σχετικά στοιχεία που εκμεταλλεύεται για τους ελέγχους που διενεργεί.

Το κόστος δημιουργίας του iMilk-Εlgo, καλύφθηκε σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν από τις εισφορές που εισπράττει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από όσους παράγουν γάλα και επεξεργάζονται ή παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αναφορικά με την απήχηση της εφαρμογής, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σημειώνει: «καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι την χρησιμοποιούν. Ευελπιστούμε ότι μέσω της δημοσιοποίησης θα τη μάθουν όλοι. Εννοείται ότι μελλοντικά οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο προστίθεται στην πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ θα ενσωματώνεται και στο iMilk».

Η εφαρμογή κινητών συσκευών iMilk-Elgo

Στo πλαίσιo της στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΛΓΟ ΔHΜΗΤΡΑ προέκυψε η ανάγκη για την ύπαρξη μίας εφαρμογής για κινητές συσκευές. Στόχος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν η «εξωστρέφεια της πληροφορίας», δηλαδή η παροχή ελεύθερης πρόσβασης στα στοιχεία παραδόσεων, αξιών και αναλύσεων του γάλακτος που διακινείται στη χώρα, σε εύκολα κατανοητή μορφή, με χρήση χαρτών και γραφημάτων, σε κάθε Έλληνα πολίτη. Επιπλέον παρέχεται στους παραγωγούς γάλακτος η δυνατότητα πρόσβασης στα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τους ίδιους. Οι παραγωγοί μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του TAXISnet.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητές συσκευές: ios στη διεύθυνση https://apps.apple.com/gr/app/imilk-elgo/id1658516025?l=el και Android στην https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.mik3.elog&pli=1 Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή, ο ενδιαφερόμενος μπορεί μπει στην εξής διεύθυνση: https://www.elgo.gr/images/ELOGAK_files/imilk-ELGO.pdf

Μέσω αυτής παρέχεται μια εποπτική εικόνα, σε κάθε χρήστη κινητού, για το γάλα που διακινείται στη χώρα και όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει δοθεί έμφαση στην απλότητα ώστε να μπορεί να κατανοήσει κάποιος μη ειδικός την πληροφορία που του παρουσιάζεται.

Η εφαρμογή παρουσιάζεται σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο της 30ης επετειακής Agrotica, που διεξάγεται έως την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου.

Ελ. Αλεξιάδου

[φωτογραφία αρχείου]

©amna.gr