Ηράκλειο: «Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός, ως βάσεις παραγωγής και διανομής περιεχομένου» στην ημερίδα της ΠΟΕΣΥ

Ηράκλειο: «Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός, ως βάσεις παραγωγής και διανομής περιεχομένου» στην ημερίδα της ΠΟΕΣΥ

Η περίπτωση της Κρήτης σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό, ως βάσεις παραγωγής και διανομής περιεχομένου από την Περιφέρεια, αποτέλεσε ειδική θεματική στην ημερίδα της ΠΟΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Ο δημοσιογράφος (μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ) και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης αναφέρθηκε στον πολιτισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «πηγή πληροφοριών». «Ο ίδιος ο Τύπος αποτελεί έκφραση του πολιτισμού, έκφραση ιδιαζόντως σημαντική, που επηρέασε γενιές και γενιές και διαμόρφωσε συνειδήσεις» ανέφερε και προσέθεσε: «Ο Τύπος συνιστά πολιτικό και πολιτισμικό αγαθό, απόθεμα και κοινωνική περιουσία, κάτι σαν εθνικό αρχείο». Ο κ. Ψιλάκης, εν μέσω των σύγχρονων προκλήσεων, ανέφερε ότι ο πολιτισμός είναι δημιουργία, όπως επίσης «έκφραση γνώμης, το δικαίωμα στο λόγο, είναι η πολυφωνία και ο διάλογος, είναι όλα αυτά που καθιέρωσαν τον Τύπο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και η κριτική και η πολυβασανιμένη δεοντολογία».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και πως αυτός παράγει περιεχόμενο, επισήμανε ότι για την Κρήτη ο «τουρισμός είναι τα πάντα», προσθέτοντας ότι «αν δεν παντρέψει αυτό το περιεχόμενο, με την αυθεντικότητα, θα χαθεί και θα γίνει απλά ένας προορισμός σαν όλους τους άλλους».

«Σημασία έχει να δούμε και να εκμεταλλευτούμε το μέγεθος της Κρήτης, να κρατήσουμε την αυθεντικότητά της, να γίνουμε αειφόροι και βιώσιμοι και έτσι τι θα έχουμε να λέμε αυτό που η αειφορία λέει, ότι για την ικανότητα του φυτού να διατηρεί την ικανότητά του για παραγωγή, ακόμα και μετά την παραγωγή και την τοκοφορία του» κατέληξε ο κ. Κώτσογλου.

Ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, Σταύρος Τζεδάκης, επικεντρώνοντας στην Κρήτη που «είναι μία περιφέρεια παραγωγική, με πολλά προϊόντα, τα οποία έρχονται από πολύ παλιά και με πλούσια πολιτισμική παράδοση», ανέφερε ότι «ο αγροτοδιατροφικός τομέας αποδείχθηκε ότι μπορεί να κρατήσει τη χώρα όρθια απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση» και πως η Πολιτεία «πρέπει να δώσει κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος» και πως προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης είναι «καθοριστική γιατί μέσω αυτών προβάλλονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου».

Ο αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ, Αντώνης Παπουτσάκης, σε ό,τι αφορά το πώς ο αθλητισμός παράγει περιεχόμενο, επισήμανε ότι η Κρήτη φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας, σχολιάζοντας ότι «η ατζέντα είναι γεμάτη από αθλητικά δρώμενα που χάρη στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υφυπουργείου Αθλητισμού διεξάγονται κάθε χρόνο στην Κρήτη» και πως «για να έχει μια ουσιαστική βάση ο αθλητισμός θα πρέπει να συνοδεύεται και από σύγχρονες υποδομές». Ο κ. Παπουτσάκης, μάλιστα, αναφέρθηκε σε αθλητικές υποδομές στην Κρήτη, όπως το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο των Χανίων, το ποδηλατοδρόμιο Χανίων που, όπως είπε, δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά και το Karteros Beach Sports Center, «τη νέα εγκατάσταση στην οποία θα φιλοξενηθούν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο». Ο κ. Παπουτσάκης συμπλήρωσε ότι «ο ρόλος του Αθλητισμού στην ανασυγκρότηση των πόλεων είναι πολύπλευρος καθώς η πραγματοποίηση των μεγάλων γεγονότων και η προβολή τους συμβάλλει αισθητά στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αφού παρατηρείται αύξηση του αστικού τουρισμού, αυξημένη προβολή και εμπλουτισμένη εικόνα της κοινότητας, ενώ προκαλείται συμπληρωματική ανάπτυξη και προκύπτουν οφέλη».

Μήνυμα της Π. Τσαπανίδου

Γραπτό μήνυμα για την ημερίδα απέστειλε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου. Mεταξύ άλλων, η Π. Τσαπανίδου επικέντρωσε στο ρόλο των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, ο οποίος αναδείχθηκε -όπως ανέφερε- και στη διάρκεια της τραγωδίας στα Τέμπη, «όπου τις πρώτες ώρες αυτής της τραγωδίας, τις πληροφορίες τις διαβάζαμε από τα περιφερειακά μέσα», συμπληρώνοντας ότι «αυτό έδειξε για μία ακόμη φορά τη σημασία του περιφερειακού Τύπου, όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και ολόκληρη τη χώρα» και πως «σε καμία περίπτωση τα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δουλειά που γίνεται στα περιφερειακά μέσα».

 

Χορηγός επικοινωνίας της ημερίδας είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

©amna.gr