Πολιτική Προστασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση – Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Μπήκε ο Δεκέμβριος και ο χειμώνας δείχνει το πρόσωπό του. Όλοι μας περιμένουμε τον προσωρινό τερματισμό του δεύτερου εγκλεισμού μας. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός για να περιορίσει τον Covid – 19. Η Πολιτική Προστασία, έχει προετοιμαστεί όμως για την έλευση του χειμώνα και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που μπορεί να προκαλέσει;

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιο συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι :

• Συντονίζουν και επιβλέπουν το έργο της πολιτικής προστασίας, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση καταστροφών, εφόσον αυτές συμβαίνουν εντός των διοικητικών ορίων των αντιστοίχων ΟΤΑ
• Έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ετήσιου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αναφορικά με τους ΟΤΑ, κατά το σκέλος που τα οικεία περιφερειακά προγράμματα, μέτρα και δράσεις έχουν τοπικό χαρακτήρα.
• Διατυπώνουν εισήγηση για το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του ΟΤΑ, η οποία υποβάλλεται στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση σχετικής πρότασης.
• Έχουν την ευθύνη της διάθεσης και του συντονισμού της δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών εντός των ορίων του οικείου ΟΤΑ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Ν.3613/2007, άρθρο 18, εδ.2, στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας εντάσσεται η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από μία περιοχή για λόγους προστασίας της ζωής ή της υγείας τους από εξελισσόμενη ή από επικείμενη καταστροφή. Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων, εφόσον έχουν την ευθύνη του συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστροφής τοπικού επιπέδου. Η απόφαση για οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού εκτελείται από τους αρμόδιους Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων, ακόμη και όταν η καταστροφή δεν χαρακτηρίζεται ως τοπική.

Ο Ν.3852/7-6-2010 προβλέπει τη σύσταση υπηρεσιακών μονάδων Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας στους δήμους (άρθρο 97).

Αυτό που θα πρέπει να γίνει για να θεωρηθεί πετυχημένη μια δημοτική αρχή σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, είναι τα παρακάτω:
• Δημιουργία Οργανικής Μονάδας Πολιτικής Προστασίας που θα υπάγεται απευθείας στο Δήμαρχο.
• Νομοθεσία ώστε σε περίπτωση συμβάντος οι Τεχνικές Υπηρεσίες, η Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας, και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία σε περίπτωση συμβάντος, με εντολή δημάρχου να υπάγονται στην Οργανική Μονάδα πολιτικής Προστασίας.
• Σύσταση στην έδρα του, και σε προκαθορισμένο σημείο, του Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ), επικεφαλής του οποίου είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος.
• Σύνταξη Μνημονίων Ενεργειών στο οποίο καταγράφει τις δράσεις ευθύνης και τους κανόνες εμπλοκής για κάθε πιθανή καταστροφή.
• Σύνταξη Μνημονίου Συνεργασίας με τους συμπλεκομένους σε τοπικό επίπεδο φορείς, υποστηρικτικές υπηρεσίες, καθώς και με όμορους Δήμους, με στόχο τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών επιχειρησιακής διαχείρισης.
• Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία των δημοτών προκειμένου να ενημερωθούν για σημεία συγκέντρωσης και ενέργειες σε περίπτωση συμβάντος.
• Ενεργοποίηση γραφείου Εθελοντών, προκείμενου να καταγραφούν κρίσιμες ειδικότητες και μέσα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο.

Ας ελπίσουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε ετοιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η έννοια της Πολιτικής Προστασίας – Του Παναγιώτη Αναστόπουλου