Κηρύχτηκε πόλεμος: Χάκερς εναντίον Θεσσαλονίκης σημειώσατε 1

Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.

Δραματικές στιγμές ζει η πόλη της Θεσσαλονίκης, έναν ιδιόμορφο πόλεμο καθώς όλα τα δεδομένα των πολιτών που υπόκεινται στις δημοτικές υπηρεσίες έχουν κλειδωθεί από άγνωστους χακερς οι οποίοι και ζητάνε λύτρα για να ξαναδώσουν τον έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών πίσω στο δήμο.

Αντί ο δήμαρχος να έχει υπαλλήλους που παίζουν τα μπεγλέρια τους περιμένοντας να εξυπηρετήσουν τους κακόμοιρους δημότες καλό είναι να απολυθούν και να προσληφθούν μερικοί από τους υπερμορφωμένους συνδημότες μας που έχουν και την γνώση και την θέληση άλλα όχι αρκετές κομματικές γνωριμίες για να δουλέψουν στον δήμο.

Οι αρχές του δήμου ισχυρίζονται ότι έχουνε κάνει αντίγραφα των αρχείων. Αυτό που δεν λένε βέβαια είναι ότι χωρίς την συγκατάθεση των χάκερς τα αντίγραφα είναι άχρηστα. Τα αντίγραφα θα έπρεπε να έχουνε γίνει πριν από την επίθεση ως μέτρο πρόληψης αλλά κάτι τέτοιο για τον δήμο Θεσσαλονίκης θα ήταν αδιανόητο.

Επίσης οι χακερς δεν επιτέθηκαν απλά. Ούτε κάποιος άνοιξε απλά ένα αθώο e-mail. Εγκαταστάθηκε ένα πρόγραμμα 10 με 20 MB το οποίο κάποιος ή κάποια είτε ηθελημένα είτε κατά λάθος το εγκατέστησε και τώρα οι χάκερς έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Ψηφιακά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Μόνο αν συλληφθούν τα φυσικά πρόσωπα που το κάνανε. Και αν μιλάμε για πολίτες χωρών του τρίτου κόσμου τότε είναι αδύνατον να συλληφθούν εκτός και αν γίνει επιχείρηση τύπου Μπιν Λάντεν που για έναν τριτοκοσμικό δήμο όπως αυτόν της Θεσσαλονίκης είναι κάτι ασύλληπτο.

Καλές οι φωτογραφίσεις του δημάρχου με ποδήλατο στην παραλία αλλά ακόμη καλύτερη θα ήταν η ψηφιακή θωράκιση του δήμου. Το γεγονός ότι έχει έρθει κλιμάκιο από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος Αττικής δείχνει και το χαμηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος Θεσσαλονίκης. Και δεν είναι μόνο το χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών αλλά και το κλίμα ανομίας που έχει επιτρέψει να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Από το να κλέβει κάποιος το ίντερνετ του γείτονα μέχρι το να διακινεί πειρατικό λογισμικό η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει επανειλημμένα αποδειχτεί χαμηλότερη των περιστάσεων. Ακόμη μία ακριβοπληρωμένη δημόσια υπηρεσία που έχει φανταχτερό όνομα αλλά χαμηλή απόδοση. Σε πρόσφατη συνομιλία μου με τον διευθυντή του σώματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Θεσσαλονίκης (πριν το επίμαχο περιστατικό) μου ανέφερε ότι σε επιθέσεις τέτοιου τύπου είναι σαν να έχουν καταστραφεί τα αρχεία σου και μόνο αν δώσεις τα λύτρα μόνο τότε έχεις ελπίδες να πάρεις τον έλεγχο των αρχείων σου πίσω.

Δυστυχώς από ότι φαίνεται τη νύφη θα την πληρώσει ο δημότης μέσα από τους αυξημένους φόρους που θα χρειαστούν για να πληρωθούν τα λύτρα. Και πως ξέρουμε ότι οι χακερς είναι ιδιώτες και όχι κάποια εχθρική χώρα που αποφάσισε να γονατίσει τις υπηρεσίες του δήμου; Στο μέλλον οι μεγάλες μάχες θα γίνονται όχι στα χαρακώματα αλλά στο διαδίκτυο. Αν κάποιος γονατίσει τις ψηφιακές υποδομές μιας χώρας τότε ο στρατός δεν θα μπορεί να βρει τον δρόμο του γιατί η σύνδεση με τον δορυφόρο θα έχει γίνει αδύνατη μιας και ο εχθρός θα έχει σταματήσει την ομαλή λειτουργία των ψηφιακών υπηρεσιών.

Η μάχη στο Στάλινγκραντ έγινε για να μην πέσουν τα πετρέλαια του Μπακού στα χέρια των Ναζί. Αν γινόταν αυτό ο Στάλιν όσο ατσάλινος και αν ήταν θα αναγκαζόταν να παραδοθεί και ο κόκκινος στρατός θα γονάτιζε. Έτσι και σήμερα όσο ισχυρό στρατό και αν έχει μια χώρα αν χαθεί ο έλεγχος των ψηφιακών υποδομών χάνεται και ο πόλεμος. Οι ειδικές δυνάμεις του μέλλοντος δεν θα είναι οι φουσκωτοί στα μπράτσα αλλά οι φουσκωτοί στο μυαλό και τις γνώσεις. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το πελατειακό κράτος με τους ορκισμένους οπαδούς και την γραφειοκρατεία που εξυπηρετεί μόνο τους ανάξιους και ανειδίκευτους οδήγησε σε άλλη μια καταστροφή.