Η “Περσεφόνη” του Γιάννη Ρίτσου στο Φεστιβάλ Βαλίτσας 2022

Φωτογραφία: Ιφιγένεια Γασπαρινάτου

“Τι αδύναμοι που είναι οι δυνατοί”, είναι τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου μέσα από την φωνή της Περσεφόνης

ΤΟ ΕΡΓΟ – Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Η Περσεφόνη είναι μια γυναίκα που επιστρέφει στο Φως για να εκπληρώσει την Συμφωνία με τους Θεούς. Η ίδια παίρνει την ευθύνη του εαυτού της και εκμυστηρεύεται την δική της επιθυμία να γνωρίζει τον έρωτα και την ελεύθερη επιλογή στη Ζωή.
Μοιράζεται όλες τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα όνειρα της. Φέρνει μπροστά στα μάτια της όλες τις σκηνές του πρώτου έρωτα, της φύσης που μεγάλωσε, την μυρωδιά των βοτάνων, την αίσθηση της Άνοιξης και Φθινοπώρου της αλλαγής του χρόνου και των εποχών, τα σύμβολα των καρπών της Γης και του Σώματος. Η καρδιά της γεμάτη από λαχτάρα για ζωή κι ευτυχία, φτάνει στην αίσθηση της απελευθέρωσης. Επιλέγει τον Άδη, όχι γιατί την άρπαξε αλλά γιατί εκείνη τον άφησε!
Ο μονόλογός της είναι μια πολύχρωμη βεντάλια από τις δυνάμεις της ψυχής της. Η Περσεφόνη είναι το Φως, η Ανάσταση που εκδηλώνει κάθε άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του.

Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η Περσεφόνη είναι μια θηλυκή μορφή, ένα σύμβολο της ψυχής, που ο ποιητής κέντησε με πολύ όμορφα λόγια, με ιδιαίτερες λέξεις και συντακτικό ρυθμό. Δείχνει την αισιόδοξη πλευρά της Κόρης, που ταξειδεύει μέσα στην ομορφιά των Κυκλάδων, μέσα στις αχτίνες του Ήλιου.
Ο μονόλογος «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου ανήκει στην μοναδική συλλογή με τίτλο «4Η Διάσταση». Η σύνθεση γράφεται στην Αθήνα, την Ελευσίνα, το Διμηνιό και τη Σάμο, από τον Δεκέμβρη του 1965 έως το Δεκέμβρη του 1970. Ο ποιητής βασίζεται στο, αρχαιοελληνικό μύθο και γράφει ένα ποίημα για το υπαρξιακό ερώτημά της, την αδιάκοπη σκέψη της μέσα στο άπειρο του χρόνου. Το ποίημα έχει έντονες εναλλαγές. Αντιθέσεις και ανατροπές. Ο ποιητής δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τελετουργική, μυστηριώδη κι ερωτική. Προσκαλεί την συμφιλίωση του σκοταδιού και του φωτός. Η Περσεφόνη αφήνεται στον χρόνο για να βρει την δύναμή της, να νιώθει την ζωή ως δώρο, ως ευχή.

Φωτογρφία: Ιφιγένεια Γασπαρινάτου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Όλγα Τζωρτζ
Φωτογραφίες παράστασης: Ιφιγένεια Γασπαρινάτου
Γραφιστικά: Μόσχα Μάρκου

Σκηνοθεσία: Όλγα Τζωρτζ
Περσεφόνη: Εύα Ζουμπουνέλλη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
17 – 19 Ιουνίου
20:00
Φεστιβάλ Βαλίτσας 2022
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Αθήνα 11854

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Είσοδος 12€ και 8€
Τηλέφωνο: 694.721.8195 και στο www.viva.gr

Η παράσταση διαρκεί 50 λεπτά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΟΛΓΑ ΤΖΩΡΤΖ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ
Σπούδασε Δραματικές Τέχνες στην American Academy of Dramatic Arts της Νέας Υόρκης, Ορθοφωνία σύστημα IPA με την Sousan Finch και την Pamela Prather στην Νέα Υόρκη, Κλασικό και Μοντέρνο Χορό στο American College of Greece και Κινησιολογία και Μιμική στο Atelier de Movement της Monika Pagneux και του Phillippe Gaulier στο Παρίσι. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εμψυχώτρια Ομάδων από το Learn Inn του ΕΚΠΑ.
Σπούδασε επίσης, Προπονητική στην Βασιλική Ακαδημία Αντισφαίρισης στο Μπάντμιν της Κορνουόλις με υποτροφία της Βασιλικής Ακαδημίας Αντισφαίρισης, στο Natural Health Science Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό NLP Life Coaching και NLP Master Practitioner από το NLP Greece και το NLP University of Santa Cruz. Εκπαιδεύτηκε με τον Anthony Robbins σε συνεργασία με την Ακαδημία Αυτοβελτίωσης στη Ζυρίχη, τον Mike George σε συνεργασία με το BK World Spiritual University και εργάστηκε ως συντονίστρια ομάδων επίτευξης στόχων και έκφρασης μέσα από την κίνηση και τον λόγο. Έχει ολοκληρώσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Stanford University που αφορούν την Επικοινωνία και το Δημιουργικό πλαίσιο ανάπτυξης της σκέψης και της πράξης. Είναι Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (ΕΚΠΑ) σε θέματα Δραματικών Τεχνών και Εφαρμογών.
Συνεργάζεται με το τμήμα σπουδών του Πανεπιστημίου Erasmus του Βελγίου για σεμινάρια που αφορούν την “Δραματική Πλευρά του Μουσικού’ και το ‘Σκηνικό Άγχος”, και είναι μέλος του The Volterra Project στην Ιταλία για την χρονιά του 2017.
Είναι καθηγήτρια στο “Θέατρο των Αλλαγών” από το 2006 για εργαστήρια “Υποκριτικής τεχνικής Meisner” και “Υποκριτική στην Κάμερα”. Παραδίδει ONLINE εργαστήρια Υποκριτικής, Μονολόγων για Ακροάσεις, Συγγραφής Θεατρικού Έργου, Σεναρίου.
Έχει σκηνοθετήσει: “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, “Τρωάδες” του Ευριπίδη, “Όχι, Πείτε μου” του Ευγένιου ΟΝηλλ, “Πίτσαμαν” της Νταρλήν Κραβιότο, “Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική” της Χρύσας Σπηλιώτη, “Καληνύχτα Μαργαρίτα” του Γεράσιμου Σταύρου, “Redial” της Ταμάρ Κάμελ, “Η Σημασία να Είναι Κανείς Ειλικρινής” του Όσκαρ Ουάιλντ, την “Περσεφόνη” του Γιάννη Ρίτσου.
Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός στην Ελλάδα, Δανία, Γερμανία και ΗΠΑ. Σημαντικές είναι οι συνεργασίες με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Νέας Υόρκης, Orkenfortet Oben Teater της Δανίας, την Freshly Squeezed Orange Juice Theatre Company του Ισραήλ, το Shetler Studios, την Pamela Scott και το Dramatists Guild της Νέας Υόρκης, την Jannis Powell, την Tamar Kummel, το Theatron Inc., την Aaron Concert Artists, την διαφημιστική εταιρεία BBDO και τα τηλεοπτικά κανάλια ANT1 και MEGA. Έχει συνεργαστεί επίσης, ως σκηνοθέτης για τις μεταγλωττίσεις κινούμενων σχεδίων για τον ANT1.
Ως καθηγήτρια Υποκριτικής, συνεργάστηκε με την Δραματική Σχολή “Διομήδης Φωτιάδης”, τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και το Zed Club, την θεατρική ομάδα του Δήμου Ναυπλίου και ήταν λέκτορας καθηγητής για την Υποκριτική, την Ανάπτυξη Ρόλων και την Συγγραφή Σεναρίου στο SAE Athens Institute στο τμήμα σπουδών 3D Animation and FX.
Έχει λάβει υποτροφίες Fulbright και την American Academy Scholarship.
Είναι Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στον Σύλλογο Συμβουλευτικής, Coaching και Mentoring Ελλάδος.

ΕΥΑ ΖΟΥΜΠΟΥΝΕΛΛΗ | ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει κάνει σπουδές στο κλασικό μπαλέτο και την γαλλική γλώσσα . Έχει εκπαιδευτεί στην τεχνική υποκριτικής Meisner κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, θεατρικού παιχνιδιού, υποκριτικής στην κάμερα και μονολόγων. Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις : “Ηλέκτρα ” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Όλγας Τζωρτζ στον ρόλο της Ηλέκτρας, “Τρωάδες Season” βασισμένο στις Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Όλγας Τζωρτζ στον ρόλο της Κασσάνδρας, ” Η Σημασία να Είναι Κανείς Ειλικρινής” του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία Όλγας Τζωρτζ, “Mars1, Μοναξιά στην Γη” του Γιώργου Στυλ σε σκηνοθεσία Γιώργου Στυλ. Έχει πάρει μέρος στην ομάδα improvacting ” Why not?” στην performance ” Love2bar ” βασισμένο στο έργο του Βασίλη Ραϊση ” Σε χαμηλό ποτήρι”.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών
Θεατρικά και Πολιτιστικά Δρώμενα
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Τ: 215.520.5817 και 694.721.8195