Ιωάννης Κεφαλογιάννης: Οι σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις αλλάζουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: Οι σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις αλλάζουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους

Οι σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις και ειδικότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους στις δεκαετίες που έρχονται. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης μιλώντας σήμερα στο «9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών» σε πάνελ με θέμα: «The Future of Warfare, Aerospace and Defense exploring emerging technologies, geopolitical shifts and their impact on the Defense Industry», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Ιωαννίδης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι «πήραμε τέσσερα μαθήματα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία» και πρόσθεσε: «Πρώτον, πώς επενδύουμε στην αμυντική βιομηχανία και τις διεθνείς συνεργασίες για να έχουμε πρόσβαση σε υλικό πολέμου. Δεύτερον, πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρίτον, οφείλουμε να σκεφτούμε τον τρόπο μετεξέλιξης του στρατού των πολιτών και τις υποδομές για ενδεχόμενο πολέμου. Και τέταρτον, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο επιλογής οπλικών συστημάτων». 

Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, επισήμανε ότι απαιτείται εγχώρια παραγωγή τόσο αναφορικά με τη συντήρηση όσο και σχετικά με τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ενεργό εμπλοκή εταιριών του ιδιωτικού τομέα στην άμυνα με συγκριτικά πλεονεκτήματα την καινοτομία ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν «πάνω από εκατό ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται στην αμυντική βιομηχανία, με πάνω από 20 χιλιάδες εργαζόμενους». Εξήγησε, δε, ότι η Ελλάδα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να σχεδιάσει «έξυπνα» και υψηλής προστιθέμενης αξίας αμυντικά προϊόντα.

Καταλήγοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας προχωρά στην αξιολόγηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα δώδεκα χρόνια και συμπλήρωσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι πολιτικοί δεν είμαστε ειδικοί. Πρέπει να ακούσουμε τους στρατιωτικούς».
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφερε ότι «πρέπει, πρώτον, να υπάρχει ομοιογένεια – όσο το δυνατόν – στα οπλικά συστήματα που επιλέγουμε και χρησιμοποιούμε. Δεύτερον, να υπάρχει η διαθεσιμότητα και η συντήρηση των οπλικών συστημάτων. Τρίτον, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων και τέταρτον το πρόγραμμα μας πρέπει να παράγει εγχώρια οπλικά συστήματα με συνέργειες και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων». 

Από την πλευρά του, ο Alexander Escorcia, Director, Euro – Atlantic Security, αναφέρθηκε στα «πολύτιμα μαθήματα από την Ουκρανία», τα οποία όπως είπε δεν έχουμε την πολυτέλεια «να αγνοήσουμε». «Πρέπει», συνέχισε, «να αυξήσουμε την αμυντική μας ετοιμότητα» καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι από τον αναθεωρητισμό που παρατηρείται διεθνώς. 
Για την «οικονομία του πολέμου» σχολίασε ότι πρέπει να αναπτυχθεί στην Ευρώπη ώστε «να παράγουμε γρήγορα ότι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, χωρίς να στηριζόμαστε πάντα στους φίλους μας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού».
Εξάλλου, είπε, ο προϋπολογισμός για την άμυνα διπλασιάζεται με στόχο να φτάσει τα 413 δισ. ευρώ έως το 2030. «Έχουμε πειστεί» ανέφερε ότι πρέπει αυτά τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν με συνέργειες και συνεργασίες «για να ξεφύγουμε από τα λόγια».

Για την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογράμμισε ότι αποτελεί απτό παράδειγμα για τη σύσφιξη των πολιτικών Ασφάλειας και ‘Αμυνας αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά».

Ο Randy Howard, αντιπρόεδρος Global Pursuits στη Lockheed Martin, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το μέλλον της αεροπορικής κυριαρχίας» περιλαμβάνει τεχνολογίες Stealth και συστήματα που φέρουν τα αεροπλάνα F-35. Αναφέρθηκε στην αξία της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων στους σύγχρονους πολέμους, τη διαλειτουργικότητα και «την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο» μονάδων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα αεροπλάνων F-35, στο οποίο εντάχθηκε και η Ελλάδα, είπε ότι είναι «ένα περίπλοκο πρόγραμμα με τρεις διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών» στο οποίο «συμμετέχουν αρκετές χώρες». 
«Η παραγωγή», πρόσθεσε, «προχωρά στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο» και ως εκ τούτου, χαρακτήρισε εν μέρει το πρόγραμμα των F-35, «ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα». «Η μεγαλύτερη ευθύνη που έχει ως εταιρεία η Lockheed Martin την επόμενη δεκαετία», εξήγησε, «είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες αποτροπής που δεν θα επιτρέψουν το ξέσπασμα ενός πολέμου».

Ο Νικόλαος Παπάτσας, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και ‘Αμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), στην τοποθέτησή του, στάθηκε στο γεγονός ότι «ιστορικά, η γειτονιά μας» γεννά συγκρούσεις και διαπίστωσε ότι, πλέον, «βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι πάντα εδώ για να μας προστατεύσει». 
«Η Ευρώπη», είπε, «ξύπνησε μετά από τριάντα χρόνια όπου οι επενδύσεις στην ‘Αμυνα είχαν υποχωρήσει», γεγονός που «έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό κενό». «Πρέπει», συνέχισε, «να πάρουμε ένα νέο δρόμο. Έχουμε χάσει χρόνο». 

Ο κ. Παπάτσας υπογράμμισε ότι απαιτείται «διαλειτουργικότητα, κοινή εκπαίδευση και συντήρηση οπλικών συστημάτων καθώς και κοινές αποφάσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Αυτές», είπε, «είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσουμε». 
Σχολιάζοντας τις νέες πολιτικές της Ε.Ε. εκτίμησε ότι η γεωπολιτική αλλαγή ανέδειξε προβλήματα που υπήρχαν στην Ευρώπη για πολύ καιρό αναφορικά με την ‘Αμυνα. «Πρέπει να έχουμε περισσότερη ενότητα σε ζητήματα ‘Αμυνας» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει άμεσα κοινά προγράμματα, συνέργειες και δράσεις με 1,5 δισ. ευρώ για την κοινή ‘Αμυνα».

Φωτό: Από ΔΤ ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ

©amna.gr