Τι έγινε κι έμειναν κλειστοί οι Αρχαιολογικοί χώροι, το βράδυ της Κυριακής με την πανσέληνο; Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ανοιχτοί θα έμεναν το βράδυ της Κυριακής 22 Αυγούστου 120 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, για να απολαύσουν οι επισκέπτες την πανσέληνο του Αυγούστου. 

Έσπευσαν κατά χιλιάδες οι επισκέπτες σε Σούνιο, Ακρόπολη, Λυκαβηττό και άλλους χώρους ανά την επικράτεια, αλλά έμειναν με τη χαρά. 

Στο Σούνιο αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τον αρχαιολογικό χώρο και έδιωχναν τον κόσμο που είχε κάνει πολλά χιλιόμετρα για να επισκεφθεί το ναό του Ποσειδώνα. Κανείς δεν είχε το φιλότιμο να τους εξηγήσει γιατί τους έδιωχναν. Γιατί είχαν αποκλείσει τον κόσμο από τον αρχαιολογικό χώρο. Γιατί δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση ματαίωσης της απόφασης που είχαν ανακοινώσει μέρες πριν. 

Το ίδιο έγινε τόσο στην Ακρόπολη, όσο και στο Λυκαβηττό. Σε όλους τους χώρους είχε μπει λουκέτο και φυλάσσονταν από αστυνομικές δυνάμεις που έδιωχναν τον κόσμο.    

Ούτε όμως και τις επόμενες μέρες, φιλοτιμήθηκε κανείς από το Υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει μια ανακοίνωση και να εξηγήσει γιατί ο κόσμος έζησε αυτή την ταλαιπωρία. 

Τα Μέσα Ενημέρωσης που κάθε χρόνο μας βομβαρδίζουν με τις εικόνες της πανσελήνου στους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και για το πλήθος του κόσμου που τους επισκέπτεται, έπαθαν αφωνία. Ούτε ένα δεν είπε να ασχοληθεί με το θέμα και να κάνει ρεπορτάζ για να μας πει γιατί συνέβη αυτό το φιάσκο και ποιός ήταν ο λόγος; Γιατί δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση ματαίωσης των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και μια συγγνώμη για την ταλαιπωρία του κοινού. 

Αρχικά νομίζαμε πως πιάστηκαν στον ύπνο, αλλά μάλλον θα πιάστηκαν στο μπούκωμα και δεν μπορούσαν να μιλήσουν, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η αυτολογοκρισία που είναι η χειρότερη μορφή λογοκρισίας. Μόλις χωνέψουν, ίσως μας εξηγήσουν. Εμείς έχουμε υπομονή, θα περιμένουμε. Έτσι κι αλλιώς θα το καταλάβουμε από το ρέψιμο.