Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δημοκρατικά δικαιώματα – Σκέψεις και προβληματισμοί για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

Ένα θέμα που έχει συζητηθεί κατά κόρον στον δημόσιο διάλογο, αλλά είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και λόγω των εξελίξεων σχετικά με την πανδημία , είναι το θέμα των συγκεντρώσεων και γενικότερα κινητοποιήσεων όχι μόνο για το θέμα της πανδημίας, αλλά και για νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Βουλή, όπως ο νόμος για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου από την πλειοψηφία των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 166 ΄΄ναι΄΄ από τους βουλευτές της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης, ενώ υπήρξαν 132 ” όχι ” από τον ΣΥΡΙΖΑ , το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜΕ.ΡΑ 25 σε σύνολο 298 παρόντων, από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο αντιπρόεδρος Βασίλης Βιλιάρδος.

Ωστόσο πριν από την ψήφιση του νομοσχέδιου αυτού, σημειώθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως λέγοντας, ότι με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται άδικος αποκλεισμός νέων ανθρώπων με την εισαγωγή της βάσης του 10 στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας φέρνει ένα κλίμα αυταρχισμού και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει.

Από την δική του σκοπιά ο Κυριάκος Βελόπουλος, παρότι το κόμμα του ψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιουργούν ένα κλίμα τεχνητής έντασης για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους και τόνισε ότι ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε τίποτα μεταξύ τους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις των κόμματων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό με την εισαγωγή της βάσης εισαγωγής του 10, αναβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και θέτει τέρμα στο καθεστώς εισαγωγής εισακτέων με κάτω από τη βάση, ενώ η ίδρυση του σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θέτει τέρμα στα έντονα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας εναντίον του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών και γενικότερα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και εμπεδώνει ένα κλίμα ασφάλειας στα ιδρύματα.

Αξιοσημείωτο πάντως ήταν ότι πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, υπήρχε ένταση και εκτός κοινοβουλίου, με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους φοιτητικούς συλλόγους που πρόσκεινται σε αριστερές και ακροαριστερές φοιτητικές παρατάξεις.

Χαρακτηριστική ήταν η ένταση ανάμεσα στον βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, με αφορμή το δελτίο τύπου του κόμματος του Περισσού με αιχμές εναντίον του ΄΄ γαλάζιου ΄΄ βουλευτή μετά την τρομοκρατική επίθεση έξω από την οικία του, στις 27 Ιανουαρίου και με αφορμή την αναφορά του κ. Μπογδάνου σε ονόματα στελεχών του ΠΑΜΕ, με εμπλοκή σε επεισόδια κατά ανδρών των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας στο άγαλμα Τρούμαν , όπου σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο βουλευτής της Ν.Δ., την ημέρα επίσκεψης του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις 5 Οκτωβρίου 2019.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Παφίλης προέβη στον υβριστικό χαρακτηρισμό : ΄΄ Τι Ρουφιάνος τι Μπογδάνος ΄΄ που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. , ενώ αξιοσημείωτο για το πως αντιλαμβάνεται θέση του στο πολιτικό σύστημα το ΚΚΕ ήταν η άποψη του βουλευτή του, πως δεν αναγνωρίζει το σύνταγμα και την κοινοβουλευτική δημοκρατία (σχετική αναφορά υπάρχει σε αποφάσεις συνεδρίων του) και με την μεταπολίτευση του 1974 η θέση του ως νόμιμο κόμμα κατακτήθηκε ” με τους αγώνες του λαού ΄΄ δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση , όπου χρειάστηκε να υπάρξει παρέμβαση του προεδρεύοντα αντιπροέδρου Απόστολου Αβδελά , για να υπάρξει ηρεμία στην αίθουσα .
Με βάση όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητο ότι οι οποιοσδήποτε αντιδράσεις σε νομοσχέδιο φέρει η σημερινή κυβέρνηση , η επόμενη κυβέρνηση , πολύ περισσότερο η Ν.Δ. που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το είχαν ως προγραμματική θέση στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εντάσεις , ιδιαίτερα για μικροπολιτικούς λόγους σε μια περίοδο που και λόγω των μέτρων της πανδημίας, υπάρχει ένα φορτισμένο κοινωνικό κλίμα.
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη , κατά την προσωπική άποψη του γράφοντος, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και πρέπει να εφαρμοστεί , έτσι ώστε να αποτελέσει ένα φραγμό στην ημιμάθεια, στην ασυδοσία και με την έντονη βία στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα , μετά την μεταπολίτευση του 1974 στο όνομα των ΄΄ λαϊκών αγώνων ΄΄ όπως ισχυρίζονται κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς που υπερασπίζονται και εφαρμόζουν αυτή την απαράδεκτη λογική.
Ας ελπίσουμε ότι με αφορμή και την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου οι σημερινοί κυβερνώντες τα υπεύθυνα κόμματα του κοινοβουλίου όχι μόνο θεσμικά , θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε και στην ελληνική κοινωνία να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας προς το καλύτερο.