Πέρασαν 34 χρόνια από τις σφαγές κατά των Αρμενίων, στο Σουμγκάιτ του Αζερμπαϊτζάν – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο πολύπαθος λαός των Αρμενίων, έζησε άλλη μια περίοδο διώξεων και σφαγών, στα 1988. Αυτή τη φορά από τους Τουρκόφιλους Αζέρους στην περιοχή του Σουμγκάϊτ,μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν όπου ζούσαν 18.000 Αρμένιοι ενώ στο Μπακού που βρίσκεται μόλις 28 χιλιόμετρα από το Σουγκάιτ, ζούσαν άλλοι 250.000 Αρμένιοι. 

Για την αγριότητα των διώξεων των Αρμενίων αναφέρθηκαν πολλοί. Μια από χαρακτηριστικότερες αναφορές, που περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το μίσος των Αζέρων κατά των Αρμενίων, είναι αυτή του μεγάλου Ρώσου διανοούμενου Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Έγραψε χαρακτηριστικά στις 25 Μαρτίου του 1988, «Το Σουμγκάϊτ ήταν ένα κράμα μεσαιωνικού σαδισμού, βαρβαρότητας και απάνθρωπης σκληρότητας, που συχνά αναμειγνυόταν με την ηλιθιότητα». 

Ενώ ο Ρώσος συγγραφέας και διπλωμάτης Βίκτορ Κροβοπούσκοφ θέλοντας να υποδείξει τους ενόχους γι’ αυτό το έγκλημα και να επισημάνει ότι έδρασαν με κυβερνητική εντολή, ανέφερε με τη σειρά του. «Οι υπεύθυνοι για την υποκίνηση του πογκρόμ στο Σουμγκάιτ πλέον βρίσκονται στο Μιλί Μαλτίς (το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν) έχοντας ανά χείρας βουλευτικές ιδιότητες ».

Το πογκρόμ του Σουμγκάιτ, όπως ονομάζονται τα γεγονότα της σφαγής των Αρμενίων του 1988 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, που εκτυλίχθηκαν με εντολή του τότε προέδρου Χεϊνταρ Αλίγιεφ, πατέρα του σημερινού προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, θεωρείται ως συνέχεια, της γενοκτονίας του 1915 από τους Τούρκους και της καταστροφής της Σμύρνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξολόθρευση κάθε αρμενικού στοιχείου από την περιοχή.     

Σήμερα συμπληρώνονται 34 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα του Φλεβάρη του 1988 και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα έφτιαξε ένα ψηφιακό μουσείο, με όλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μπει και να περιηγηθεί. Να μάθει τι ακριβώς συνέβη και να διαβάσει τις ιστορίες μερικών θυμάτων, από τις σφαγές εκείνες. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ