Νέα καραντίνα με τις αντοχές της κοινωνίας σε οριακό σημείο – Του Θανάση Μανουσάκη

karantina

Στην επικαιρότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού με τις εξαγγελίες του Νίκου Χαρδαλιά για νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις λεγόμενες ΄΄ κόκκινες περιοχές ΄΄ ( περιοχές υψηλής επικινδυνότητας ) την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου .
Τα μέτρα αυτά αφορούν την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης τα Σαββατοκύριακα , όπως και της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καθώς επίσης και την λειτουργία των σούπερ μάρκετ , μίνι μάρκετ από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα , με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, στις ΄΄ κόκκινες ΄΄ περιοχές .

Όλα αυτά ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα παραμένει υψηλός, με τα κρούσματα να φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό , αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ) την στιγμή που συντάσσεται αυτό το άρθρο την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου οι λοιμώξεις φτάνουν τις 733 και έχουμε 21 θανάτους ασθενών από Covid -19 , με περιοχές όπου ενδεικτικά παρατηρήθηκαν υψηλός αριθμός κρουσμάτων, Αττική 360, Θεσσαλονίκη 76, Αχαΐα 71 , Εύβοια 21 , Κάλυμνο 19 και 16 στην Ηλεία.

Παράλληλα ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων στους έχοντες την ευθύνη της αντιμετώπισης της πανδημίας, ήταν η αρχική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, δείχνοντας όμως έλλειψη ψυχραιμίας ,σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη του σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ για απαγόρευση του take away (παραγγελίες εντός καταστήματος ) στα καταστήματα εστίασης στις ΄΄ κόκκινες ” περιοχές τα Σαββατοκύριακα, μια απόφαση που πάρθηκε πίσω από το αρμόδιο υπουργείο με δελτίο τύπου λίγες ώρες αργότερα, με το σκεπτικό ότι η εφαρμογή του δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν την ίδια ώρα που στο κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί εδώ και ένα χρόνο από τα περιοριστικά μέτρα, επικρατεί ένα κλίμα δυσπιστίας έως και αγανάκτησης απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, με εξαγγελία πραγματοποίησης ανοικτής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου έξω από τον Μέγαρο Μαξίμου, όπου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση , οι καταστηματάρχες των επιχειρήσεων αυτών, θα παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο τους.

Η αμφισβήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας εντείνεται ακόμα περισσότερο , με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού στην Ικαρία, την ίδια ώρα που οι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Οι εικόνες του συνωστισμού στην Ικαρία ήταν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο στο γεύμα που παρέθεσε στην οικία του, ο βουλευτής Σάμου της Ν.Δ. και καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την συνοδεία του.

Από την πλευρά του ο κ. Στεφανάδης διέψευσε τις συγκεκριμένες καταγγελίες και τόνισε ότι πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
Το θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικότερα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στον πρωθυπουργό και να υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη ανεμελιά, αλλά για αλαζονεία» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως « επιλέγει την τακτική του διχασμού και του αποπροσανατολισμού».

Με βάση όλα τα παραπάνω, καλείται η κυβέρνηση της Ν.Δ. που έχει την ευθύνη της εφαρμογής των αποφάσεων, να κάνεις τις ορθές , σοβαρές και υπεύθυνες επιλογές στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πείθοντας την ελληνική κοινωνία, που ήδη έχει υποστεί κόπωση από αυτή την δοκιμασία, πως μπορεί να αντιμετωπίσει μαζί με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τις υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την δοκιμασία αυτή που ταλαιπωρεί την Ελλάδα και ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και ένα χρόνο.

Σε ότι αφορά τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης , η κριτική τους, που επιβάλλεται θεσμικά στις αστοχίες των κυβερνητικών μέτρων , θα πρέπει να συνοδεύεται από σοβαρές και υπεύθυνες προτάσεις και όχι απλώς σε μια στείρα κριτική .
Ας ελπίσουμε ότι οι έχοντες την ευθύνη εφαρμογής των αποφάσεων ειδικότερα οι σημερινοί κυβερνώντες θα λάβουν τις ορθές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, έτσι ώστε να μην τεθεί σε δοκιμασία η συνοχή της ήδη κουρασμένης ελληνικής κοινωνίας από τα περιοριστικά εδώ και ένα χρόνο μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.