Με την Τουρκία σε εθνικιστικό παραλήρημα, η Ελλάδα αντιμέωπη με την ιστορία – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Η καθημερινή επιθετική ρητορική των αξιωματούχων της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δημοσκοπικής κατρακύλας του Ερντογάν και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του. Όλη αυτή η κρίση εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Τούρκος ηγέτης εδώ και χρόνια για τη γαλάζια πατρίδα με ορόσημο και έτος υλοποίησης το 2023. 

Ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Δεν κράτησε κάτι κρυφό.  Ετοίμαζε από καιρό την πολεμική του μηχανή, προκειμένου να είναι έτοιμη για μια πολεμική σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με την Ελλάδα και την αντιμετώπιση, όπως διατυμπάνιζε δυόμισι πολεμικών μετώπων ταυτόχρονα. Ένα με την Ελλάδα, άλλο ένα με τη Συρία και το μισό με τους Κούρδους. 

Η Αθήνα όλα αυτά τα χρόνια εθελοτυφλούσε και πίστευε πως όλες οι προειδοποιήσεις και οι απειλές του Τούρκου ηγέτη, ήταν λόγια του αέρα. Αιθεροβάμονες έλληνες πολιτικοί κυβέρνησαν τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι πίστευαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί, θα μας σώσουν σε μια ενδεχόμενη κρίση. 

Σήμερα βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και μετά τις οργιώδεις προκλήσεις σύσσωμου του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, να μην είναι σε θέση ακόμη να συντάξει ένα κατάλογο με κυρώσεις κατά της προκλητικής Τουρκίας. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, να συμπεριφέρεται σαν έμμισθος λομπίστας της Τουρκίας και να ακολουθεί μια προκλητική στάση υπέρ της και φυσικά κατά της Ελλάδας, με κατευναστικές δηλώσεις ίσων αποστάσεων, την ώρα που ένα μέλος της συμμαχίας απειλεί ανοιχτά με πόλεμο ένα άλλο μέλος της. 

Στις ΗΠΑ, δώσαμε γη και ύδωρ και κεντήσαμε στην κυριολεξία τη χώρα με στρατιωτικές βάσεις. 

Τη Γαλλία την έχουμε χρυσοπληρώσει από το υστέρημά μας, για την αγορά των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belhara. 

Για τα Σκόπια ήρθαμε σε ρήξη στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, για να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε κι ας μην ήταν έτοιμα για κάτι τέτοιο ούτε σε πενήντα χρόνια. 

Το ίδιο έγινε και με την Αλβανία που βάλαμε πλάτη για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ δεν θα μπορούσε να μπει, ούτε σε Αφρικανική Ένωση με την κατάντια της σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο θεσμών και διαφάνειας. 

Όλες αυτές οι παραπάνω χώρες και άλλες 33 ακόμη, πήραν μέρος σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο, (την EFES 2022 )που συμπεριλάμβανε απόβαση σε Ελληνικά νησιά, προκειμένου να εκπαιδευτούν καλύτερα οι Τούρκοι, για το πώς θα επιτεθούν με μεγαλύτερη επιτυχία στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, για να τελειώνει με τις μικρές χώρες και τις αντιδράσεις τους και να μπορούν να κάνουν το δικό τους παιχνίδι Γερμανία και Γαλλία, γι΄αυτό και ετοιμάζονται να καταργήσουν το μοναδικό όπλο των μικρών κρατών σε περίπτωση που αδικούνται, αυτό του «Βέτο». Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη αποφάσεων από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, χωρίς πονοκεφάλους, από τις μονίμως αδικημένες και διαμαρτυρόμενες μικρές χώρες, κυρίως του νότου, όπως είναι και η Ελλάδα. 

Η Ενωμένη Ευρώπη απέτυχε, η Ενωμένη Ευρώπη πέθανε. 

Αυτό φάνηκε και με την πρόσφατη απόφαση για εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπου εφαρμόστηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το εμπάργκο ίσχυσε μόνο για τη μεταφορά του πετρελαίου με πλοία, προκειμένου να χτυπηθούν, η ναυτιλία σε Ελλάδα και Κύπρο, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της Γερμανικής οικονομικής ελίτ, ενώ οι Ρώσοι κατάφεραν σε μόλις τρεις μήνες να εισπράξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω εμπάργκο, το ιλιγγιώδες ποσό των 93 δις ευρώ για αγορά ενέργειας, περισσότερα ακόμη κι από τις εποχές προ κρίσης, που δεν υπήρχαν κυρώσεις. 

Η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μόλις τώρα άρχισαν να βγαίνουν από το λήθαργο οι Έλληνες πολιτικοί και να συνειδητοποιούν τη σκληρή πραγματικότητα, ότι δηλαδή είμαστε μόνοι, χωρίς συμμάχους σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή. 

Η Τουρκία, εξασφάλισε το πράσινο φως από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να εισβάλει εκ νέου στη Συρία και να καταλάβει κι άλλα εδάφη. Έτσι καλλιεργείται στην Τουρκική ηγεσία ακόμη περισσότερο η υλοποίηση του οράματος της αναθεωρητικής Τουρκίας, η οποία συνεχώς μεγαλώνει με την τακτική της σαλαμοποίησης. 

Στα ανατολικά της δεν έχει σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο του επεκτατισμού του κλώνου της Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δημιουργεί αδιαλείπτως πολεμικές εντάσεις με την Αρμενία. 

Στο Αιγαίο απειλεί με αποκλεισμό τα ελληνικά νησιά που έχει βάλει στο μάτι. Ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τους S 400, όπου δεν θα μπορεί να πλησιάσει, ούτε πουλί πετάμενο σε αυτά. 

Τούτες οι στιγμές είναι ιστορικές για τη χώρα μας και όλα εξαρτώνται από την αποφασιστικότητα της ηγεσίας της. Η χώρα ή θα συνεχίσει στο χρόνο όπως την παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές πολιτικών ή θα μικρύνει για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της. 

Όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Το ζητούμενο είναι, αν θα μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ή θα φανούμε κατώτεροι αυτών.