Καταγγέλλοντες ή Καταδότες; – Άρθρο του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Είμαστε στην Ελλάδα. Και είμαστε Έλληνες…ακόμη! Ζούμε σε μία κοινωνία όπου ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να τη βγάλει καθαρή, να εξασφαλίσει τα προς το ζην και για να ταΐσει την οικογένειά του. Οι περισσότεροι παλεύουν για το σήμερα και κάποιοι θεωρούν το κράτος εχθρικό και ότι στέκεται πάντα απέναντι τους για να τους απομυζά και να κλέβει τους κόπους τους. Αυτοί οι κάποιοι είναι αυτοί που δεν χωνεύουν ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό και ψάχνουν ευκαιρία, συνήθως με ανώνυμο τρόπο, να αισθανθούν κάποιοι.

Οι κλήσεις στα Κέντρα Επιχειρήσεων επιχειρησιακών φορέων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κλπ) ή στα 5ψηφια καταγγελιών αυξάνονται κατακόρυφα σε περιόδους κρίσης, πόσο μάλλον τώρα που βρισκόμαστε σε κατάσταση εγκλεισμού. Ο κόσμος εκτονώνεται, γιγαντώνει τις μικρές στιγμές και αναλαμβάνει ρόλο παρατηρητή από το μπαλκόνι ή το παράθυρο ή την καθημερινή του βόλτα και ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, εκτός από τον εαυτό του.

Δε θα ξεχάσουμε την περίοδο που ανακοινώθηκαν τα αντικαπνιστικά μέτρα και ο «μαγικός» αριθμός 1142 όπου γίνονται καταγγελίες. Κάποιοι αντικαπνιστές, αμέσως το αποθήκευσαν στο κινητό τους και δεν έχαναν ευκαιρία. Κάποιοι άλλοι έβλεπαν καταδότες και καρφιά που να είναι πρόθυμοι να καταγγείλουν για να πέσουν τα πρόστιμα. Αντί για εκπαίδευση των πολιτών είχαμε πρόστιμα και από καταγγελίες ενός μαζικού κινήματος καταδοτών.

Την περίοδο που διανύουμε, έχουμε βροχή από καταγγελίες, από κάποιους που κατοικούν πέριξ των εκκλησιών για λειτουργικές ατασθαλίες των ορθόδοξων εκκλησιών και την παρουσία σε αυτές πιστών παρά τα ισχύοντα. Φυσικά ο νόμος είναι συγκεκριμένος, αλλά αυτό από το «είδα τον παπά να μπαίνει στην εκκλησία με μερικά άτομα», έχει μεγάλη διαφορά.

Επίσης έχουμε καταγγελίες για παρέες που μαζεύονται σε σπίτια, για μουσική σε σπίτια και για ψήσιμο σε αυλές και για την έλευση του τέλους του κόσμου από τα παιδιά που διασκεδάζουν σε κάποιο σπίτι. Τελευταίο παράδειγμα οι καταγγελίες για τα καταστήματα που συμμετέχουν στο click away, δηλαδή στο «παραγγέλνω τηλεφωνικά και παραλαμβάνω από το κατάστημα». Κάποιοι πολίτες παρακολουθούν, αν γίνεται σωστά η παραλαβή, αν δίνονται μετρητά, αν δοκιμάζονται τα προϊόντα και καταγγέλλουν με σκοπό το κλείσιμο του καταστήματος.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων, του νέου έτους και των Θεοφανείων πλησιάζουν. Το Κράτος έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να επιβάλλει πρόστιμα καταπολέμησης της Covid- 19. Ας ευχηθούμε η γέννηση του Χριστού να φέρει την αγάπη, την αλληλεγγύη και ταπεινότητα στις καρδιές όλων μας και να μας βοηθήσει να τα βρούμε με τον εαυτό μας για να αισθανθούμε πιο κοντά στο διπλανό μας.