Το ΙΔΑΦΚ, ανήκει στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ΙΔΑΦΚ από την ίδρυσή του έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων για την εκπαίδευση του συνόλου των πολιτών, όλων των κοινωνικών ομάδων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στα άτομα με αναπηρία. 

Έχει αναρτήσει στις σελίδες του κι έχει δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του ενημέρωσης από το 2018 έως σήμερα, προε τους πολίτες, οδηγίες προστασίας για σεισμούς, κατολισθήσεις, δασικές πυρκαγιές. πλημμύρες – ορμητικά νερά, έντονα καιρικά φαινόμενα και βιομηχανικά ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων και οδηγιών προστασίας ατόμων με αναπηρία, οι οποίες και επικαιροποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών φορέων και τα σχετικά πρωτόκολλα. 

Έχει διοργανώσει πλήθος δράσεων όπως, “το Πανόραμα Πολιτικής Προστασίας”, με τη συμμετοχή 80 και πλέον φορέων Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους Αμαρουσίου, Γλυφάδας, με θέμα “Διαχείριση κρίσεων – Τεχνολογίες και μέσα ασφαλείας πρώτων αποκριτών”.

“Έκθεση δραστηριοτήτων φορέων Πολιτικής Προστασίας και παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων στους πολίτες”

Πέντε (5) “σχολεία εκπαίδευσης υγρού στοιχείου, επιβίωση, έρευνα και διάσωση Σ.Ε.Υ.Σ.Ε.Ε.Δ.” Αποκλειστικά για την πυροσβεστική, λοιπά σώματα ασφαλείας και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στους δήμους Αλιβερίου, Πάτρας, Γλυφάδας, υπό την αιγίδα της ΕΠΑΥΠΣ και το Υπ. Ναυτιλίας, των Περιφερειών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, των ενόπλων δυνάμεων και του Λ.Σ.

The International Conference Enceladus 2019 “Earthquake – Prevention/ Disaster management and Infrastructure Resilience”. 

Ασκήσεις με την ονομασία “Ήφαιστος 2019 – 2020” για φωτιά και σεισμό, σε σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων της χώρας και σε σχολεία ειδικής αγωγής, όπως το ενιαίο λύκειο Αθηνών, τα οποία και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με τις οδηγίες και την απόφαση έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και φοιτητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τα έτη 2019- 2020, 2020 – 2021, 2021 – 2022. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Άσκηση στο Γηροκομείο Αθηνών για φωτιά και σεισμό

Μαθήματα πρώτων βοηθειών Κάρπα, σε πολίτες και όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Ενώ στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων έχει διοργανώσει: 

  • Πιστοποιημένα σεμινάρια Ε-learning από τον Μάρτιο του 2020 με θέμα: “Βασικές αρχές ναυαγοσωστικής και Α’ Βοηθειών στο Υγρό Στοιχείο”, ” FIRST AID IN MENTAL HEALTH εν καιρώ COVID 19″,
  • “Προχωρημένες Τεχνικές Αυτοάμυνας – Αντιμετώπιση Πολλαπλών Αντιπάλων”,
  • “BLS AED & COVID 19”,
  • “Αποφυγή Θυματοποίησης Εγκλημάτων Βίας – Μέρος Α’ – Μέρος Β’ “,
  • “Βασικές Αρχές Αντιμετώπισης Συμβάντων Μαζικής Καταστροφής Α & Β Μέρος”,
  • “Διαλογή σε Μαζικές Καταστροφές – START TRIAGE”,
  • στην άσκηση του Αthens International Airport με θέμα: “Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας 2018- Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα” και πολλές άλλες.
  • Έχει λάβει μέρος στο Συνέδριο Aερομεταφορές – Παρόν και Μέλλον – Συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣΜΗΕΑ) UNMANNED AIRCRAFT SYSTEMS/DRONES που πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και της Περιφέρειας Αττικής το 2018 και στις εισηγήσεις με θέμα ” Η εφαρμογή των drones στην διαχείριση των καταστροφών”,
  • “Τεχνολογία και Χρήση Μη Επανδρωμένων Εναερίων Μέσων για Έρευνα και Διάσωση σε Σενάριο Προσμοίωσης Δασικής Πυρκαγιάς”,
  • “Drone και Πολιτική Προστασία, Παρόν και Μέλλον”.

Έχει λάβει μέρος σε πλήθος δράσεων και σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία.

Όλα όσα ακολουθούν παρακάτω πραγματοποιούνται και με τη χορήγηση της αιγίδας από την Περιφέρεια Αττικής που αφορά τον Σχεδιασμό Δράσεων 2019-2020, 2020 -2021, 2021 -2022 Πιστοποιημένης Εκπαιδευτικής Κατάρτισης των Πολιτών και Ειδικών & Λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας με θέμα: “E learning 2021 / Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Πολιτών, Εθελοντών, Σωμάτων Ασφαλείας, Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των ομάδων πληθυσμού, Ενημέρωσης Συστήματος Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, Έρευνας και Διάσωσης από Φυσικές Καταστροφές και Τεχνολογικά Ατυχήματα, Nαυαγοσωστικής, Ορμητικών Νερών, Α΄Βοηθειών, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, Αυτοάμυνας/Αυτοπροστασίας από Εξωσχολικούς Κινδύνους”.

  • Εκπαίδευση Α’ Βοηθειών σε οδηγούς Αστικών Συγκοινωνιών και του δικτύου εξυπηρέτησης ΜΜΜ.
  • Εκπαίδευση – αντιμετώπιση και τήρηση μέτρων προστασίας στις ιρλανδικές διαβάσεις.                                                                                                               
  • Στην κρίση που εκδηλώθηκε με τις Πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών – Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. συνέδραμε τον κρατικό μηχανισμό σύμφωνα με την Νομοθεσία και το άρθρο 7 του 4662/2020, προσφέροντας 28.540 γεύματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΟΠΚΕ και όλα τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και όσους καθημερινά μάχονταν στα πεδία των πυρκαγιών με σκοπό την ανακούφιση τους. Οι εθελοντές και τα στελέχη μας συνέδραμαν το έργο της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των εκκενώσεων και οπουδήποτε είχε παραστεί ανάγκη. Στη δράση συμμετείχαν και συνέδραμαν όλοι οι Εθελοντές και οι Εθελοντικές Οργανώσεις του Μητρώου μας καθώς επίσης οι Δήμοι και οι Περιφέρειες όπως και λοιποί Σύλλογοι και Ιδιωτικοί Φορείς της χώρας. Τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιήσαμε το 5ο Σχολείο Εκπαίδευσης Υγρού Στοιχείου Επιβίωση Έρευνα Διάσωση με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Περιφέρειας Αττικής.

Οι δράσεις μας συνεχίζονται με την εκπαίδευση Α’Βοηθειών που πραγματοποιήσαμε στο προσωπικό του Ενιαίου Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Αθηνών ενώ λάβαμε μέρος ενεργά στις Ιατρικές Υπηρεσίες του Αυθεντικού Μαραθωνίου καθώς σε όλη τη διαδρομή του υπήρχαν διασώστες από κάθε συνεργαζόμενη εθελοντική οργάνωση ενώ το συντονισμό όλων σε συνεργασία με το Ιατρικό Προσωπικό της Διοργάνωσης είχε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης μας. Επιπρόσθετα για το έτος 2021 – 2022 ο σχεδιασμός εκπαίδευσης του φορέα μας έχει γνωμοδοτηθεί από την Μονάδα Εκπαιδευτικής Καινοτομίας του ΙΕΠ και πρόσφατα με ημερομηνία 23.11.2021 εγκρίθηκε με εντολή Υπουργού Παιδείας. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο πλαίσιο της συνεργασίας του φορέα μας  με το Κέντρο Κοινωνικής ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Έγκριση Συνεργασίας με απόφαση ΔΣ του ΚΚΠΠΑ : 31η Συνεδρίαση /θ.30ο/8-9-2021) όπου συζητήσαμε   τον προγραμματισμό δια ζώσης συνάντησης στο ΠΑΑΠΑΒ και συζητήσαμε τις λεπτομέρειες της συνεργασίας μας όπως μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω συνημμένα).

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μας δράσης πραγματοποιήσαμε ΔΙΑΛΕΞΗ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ στην ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Διάλεξη Α’Βοηθειών και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία από τον Σ.Τ.Α.Ε. (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ) καθώς επίσης πλήρης προσομοίωση βάσει μνημονίου ενεργειών του ΟΑΣΠ σύμφωνα με τις Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας σε Εργασιακούς χώρους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Κρατικών Φορέων, από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με Φορείς και Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας την ΣΕΔΑΠ, τη ΛΕΦΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ, την Rescue Team DELTA  και την Εθελοντική Ομάδα Προτέκτα Ιλίου, στην ΕΛΥΤ – ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – Β ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ -Ακτή Κονδύλη 32 στον Πειραιά. 80 και πλέον στελέχη της Υπηρεσίας μαζί με τους Εκπαιδευτές και το σύνολο των συμμετεχόντων συμμετείχαν ενεργά στην διαδικασία ενώ τηρήθηκαν όλα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας της μη διασποράς της Covid-19.