ΤΑ SOCIAL MEDIA, ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ …ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΙΤΣΑ!

«H υπερβολική χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με την ευκολία που παρέχεται από την προβολή εικόνων , έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επικοινωνιακή μας ικανότητα, αλλά και στην ψυχολογία μας» , αυτό υποστηρίζει ο Δρ Σάββας Τρίχας. Ο διεθνούς φήμης ομιλητής και συγγραφέας με αφορμή το νέο του βιβλίο «Η Δύναμη της Επικοινωνίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις I Write εξηγεί:΄
«Σε μια εποχή που η εικόνα μέσα από τα social media γίνεται πιο άμεση και δυνατή και το κείμενο συρρικνώνεται πώς αλλάζει η επικοινωνία μεταξύ μας και πώς εξελίσσεται η δυναμική της; Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενό μου βιβλίο. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να την απαντήσω όσο πιο σύντομα γίνεται. Είναι γεγονός ότι οι κανόνες επικοινωνίας έχουν αλλάξει, λόγω των δομών της ψηφιακής επικοινωνίας. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη διαδικασία αποκωδικοποίησης αυτών των κανόνων, τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική μας ανάπτυξη. Λόγω των σπουδών μου αλλά και της πολύχρονης εμπειρίας μου σε θέματα μη λεκτικής επικοινωνίας, αποδίδω μεγάλη σημασία στην εικόνα και στα μηνύματα που εκπέμπει και δεν κρύβω ότι χρησιμοποιώ συστηματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίζω δημιουργικά την επαγγελματική μου πορεία. Παρόλα αυτά υπάρχει και η επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με την ευκολία που παρέχεται από την προβολή εικόνων, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επικοινωνιακή μας ικανότητα αλλά και στην ψυχολογία μας. Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη έχει να μας δώσει αποτελεσματικές λύσεις για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες και να ενδυναμώσουμε τις θετικές. Ένα από τα αγαπημένα μου ρητά είναι του Christian Lous Lange “Η Τεχνολογία Είναι Εξαιρετικός Συνεργάτης Όμως Επικίνδυνο Αφεντικό”. Μια από τις ομιλίες που κάνω, η οποία είναι σε υψηλή ζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματεύεται ακριβώς την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην επικοινωνία μας και πώς μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τις συμπεριφορές μας για να μπορούμε να αυξήσουμε την επικοινωνιακή μας επάρκεια»

Στο νέο του βιβλίο λαμβάνει ως αφετηρία μία τηλεμαχία δύο υποψηφίων στις ΗΠΑ που έγινε αφορμή για να εστιάσουν εκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γλώσσα του σώματος και στις τεχνικές της διαπραγμάτευσης. Όπως ο ίδιος τονίζει:
«Έχω αφιερώσει πάνω από οχτώ χρόνια από τη ζωή μου μελετώντας συστηματικά τη γλώσσα του σώματος, ξεκινώντας από την ανατομία και τους μυικούς μικρο-τόνους που είναι αόρατοι στο γυμνό μάτι, μέχρι τις κινήσεις του σώματος που μπορούμε να διακρίνουμε ξεκάθαρα. Απαντώντας λοιπόν στα ερωτήματά σας, επιβεβαιώνω ότι τα μη λεκτικά μηνύματα έχουν βαρυσήμαντο ρόλο στην επικοινωνία. Σκεφτείτε απλά πώς αλλάζει ένα λεκτικό μήνυμα όταν το διανθίσουμε μη λεκτικά. Π.χ., Ρωτάτε κάποιον/α «Πού θα είσαι απόψε» με γραπτό μήνυμα στο κινητό και η απάντηση που διαβάζετε είναι «Σπίτι » ή «Σπίτι ». Αλλάζει κάτι; Φυσικά! Με τις μη λεκτικές ενδείξεις (ακόμη και όταν αυτές είναι ψηφιακές αναπαραστάσεις εκφράσεων προσώπου όπως οι πιο πάνω), αποκτούμε πρόσβαση στα συναισθήματα των άλλων, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο στην επικοινωνία. Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, φυσικά και μπορούμε να διαχειριστούμε στρατηγικά τη γλώσσα του σώματός μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν όμως καλά νέα για τα άτομα που ενδιαφέρονται να εντοπίζουν αυτές τις σκηνοθετημένες απόπειρες διαχείρισης της γλώσσας του σώματος. Όσο καλούς «σκηνοθέτες» και να έχουμε μπροστά μας, η επιστήμη των μικροεκφράσεων μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στα πραγματικά συναισθήματα των συνομιλητών μας. Όταν βιώνουμε ένα συναίσθημα, αυτό ζωγραφίζεται άμεσα στο πρόσωπό μας, για κλάσματα του δευτερολέπτου (μικροέκφραση) ή περισσότερο (μακροέκφραση). Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να το κρύψουμε εκατό τοις εκατό από το πρόσωπό μας. Κάποιες φορές μπορούμε να το δούμε εύκολα χωρίς τεχνικά μέσα και κάποιες άλλες φορές είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθούμε συνειδητά. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, με την κατάλληλη εκπαίδευση, το ανθρώπινο μάτι μπορεί να ανιχνεύει τέτοιου είδους εκφράσεις δίνοντας μας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση στην αλήθεια. Η διαδικασία εκπαίδευσης για την ανίχνευση τέτοιων κρυμμένων συναισθημάτων, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχα να αντιμετωπίσω, καθώς το εύρος του δείγματός μου έχει κινηθεί μέχρι τώρα από το πεδίο των επιχειρήσεων μέχρι τις επίλεκτες δυνάμεις και τον Σύνδεσμο Απόφοιτων FBI της Κύπρου»
Με ποιόν τρόπο μπορεί ένα κομμάτι πίτσας να διδάξει τις πιο σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης; Θέτει το ερώτημα στο νέο του βιβλίο η Δύναμη της Επικοινωνίας. Και ο Δρ Σάββας Τρίχας απαντά:
«Ένα κομμάτι πίτσας μου έχει αποκαλύψει συγκεκριμένες πτυχές της διαπραγμάτευσης, οι οποίες με βοήθησαν να κλείσω τις μεγαλύτερες μου δουλειές μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, η προσωπική μου έρευνα που ξεκίνησε με μια ιστορία μιας παρέας που διεκδικούσαν το τελευταίο κομμάτι πίτσας, με οδήγησε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πνευματική αναζήτηση, η οποία κατέληξε στα μεγαλύτερα προγράμματα που έτρεξαν μέχρι τώρα στον τομέα της διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβανομένου του Harvard Negotiation Project και του προγράμματος του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ναι, το πώς θα διαπραγματευθεί κανείς εξαρτάται από τον βαθμό ωριμότητας και καλλιέργειάς του αλλά όχι μόνο. Η διαπραγμάτευση είναι μια δημιουργική διαδικασία και για να βρεις λύσεις που να ικανοποιούν στο μεγαλύτερο βαθμό τα δύο μέρη, συχνά πρέπει να βγαίνεις έξω από το κουτί, με τολμηρές και ευφάνταστες ιδέες. Αυτό που είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω 100% είναι ότι υπάρχουν απλές τεχνικές που μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωή σας, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαβάσετε στο αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου μου, για το οποίο νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος. Ένα μεγάλο απόσπασμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου έχει επιλεγεί και το παρουσίασα σε ομιλία TEDx στην Ελβετία, το οποίο αναμένουμε να ανεβεί στην επίσημη πλατφόρμα του TED από στιγμή σε στιγμή. Επίσης, ακόμη δύο αποσπάσματα του βιβλίου μου έχουν γίνει ομιλίες TEDx μια στο Λας Βέγκας και η άλλη στην Αθήνα».