Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία ακινησίας

Παρουσίαση του βιβλίου για τον Γιάννη Μαρίνο, «Ακατάλληλο για στρουθοκαμήλους»,
στο Hellenic American College

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο του Hellenic American College η παρουσίαση του βιβλίου του Αθανάσιου-Γεωργίου Χ. Παπανδρόπουλου με τίτλο «Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους: Ο Γιάννης Μαρίνος για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing και αφορά στο δημοσιογραφικό έργο του επί 31 έτη εκδότη και διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Γιάννη Μαρίνου.

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, μίλησε για τον ρόλο του Οικονομικού Ταχυδρόμου επί εποχής Γιάννη Μαρίνου, «που εξέφρασε τη φιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία και την κοινωνία, που και τότε και μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο περιθωριακή. Ακόμη και μέσα στον ΔΟΛ ο Γιάννης Μαρίνος αντιμετώπισε σφοδρή αντιπολίτευση από τους συντάκτες άλλων εντύπων του. δεν έχασε όμως την αγωνιστικότητα και την πίστη του στις φιλελεύθερες αρχές». Ο κ. Κόσκος επεσήμανε ακόμη ότι ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιάννη Μαρίνου, μοιράστηκε μαζί του τις φιλελεύθερες αρχές και έδωσε μαζί του την ίδια δημοσιογραφική μάχη. Γι’ αυτό το βιβλίο αποτελεί το πλήρες αφήγημα της προσφοράς του Οικονομικού Ταχυδρόμου και του Γιάννη Μαρίνου διαθέτοντας γνησιότητα, πειθώ και λάμψη.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία της βραδιάς, έκανε μια σύντομη αναδρομή στη συνεργασία με τον Γιάννη Μαρίνο και τον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στην συνέχεια ανέλυσε το φαινόμενο του στρουθοκαμηλισμού. Επεσήμανε ότι όλα τα κείμενα που επέλεξε να δημοσιεύσει για να ιχνογραφήσει την προσωπικότητα του Μαρίνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κύρια άρθρα σε οποιαδήποτε σοβαρή εφημερίδα σήμερα αλλάζοντας μόνο τις ημερομηνίες. Αυτό αποδεικνύει, σημείωσε, ότι: «Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό είναι ακίνητη και οι ακίνητες κοινωνίες έχουν συγκεκριμένα σοβαρά αίτια, τα οποία καταδείκνυε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος και ο Μαρίνος». Ο στρουθοκαμηλισμός όπως «απορρέει» και από τις σελίδες του βιβλίου αποτελεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται στο να αγνοούν οι λαοί και οι ηγέτες τους υπαρκτά σοβαρά προβλήματα υποκρινόμενοι ότι αυτά δεν υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό, η αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων μετατίθεται διαρκώς για το μέλλον. Υπό αυτή την έννοια, ο τίτλος του βιβλίου “Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους” όπως επεσήμανε και ο συγγραφέας υποδηλώνει μία πραγματικότητα την οποία επί πολλά χρόνια ο Γιάννης Μαρίνος κατέγραψε μέσω του Οικονομικού Ταχυδρόμου που διηύθυνε και σήμερα αποτελεί την πεμπτουσία της βαθύτατης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στις τέσσερις εστίες κακοδαιμονίας ή καρκινώματα που κατονόμαζε ο Μαρίνος και έπρεπε να εξαλειφθούν: Τους πολιτικούς ή ανθρώπους του βραχέως ορίζοντος, τους συνδικαλιστές, τους δημοσιογράφους και τους υπευθύνους για την παιδεία. Ειδικά για την τέταρτη περίπτωση ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στο καρκίνωμα της επετηρίδας και σε αυτό της μη κρίσης, με την έννοια της μη αξιολόγησης που οδηγεί στην απαιδευσία. «Οι παθολογίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι ο πιο μακροπρόθεσμα δρων διαβρωτικός παράγοντας της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντίνος Λαμπρινόπουλος, τέως πρόεδρος της ΕΕΔΕ, χαρακτήρισε τον Γιάννη Μαρίνο ως ένα case study για την κοινωνία και την οικονομία. Σημείωσε δε ότι ο Γιάννης Μαρίνος, «βασιζόμενος σε τρεις βασικές αρχές που του είχε δώσει η οικογένειά του προσπάθησε με ορθολογισμό, κοινό νου και σκεπτόμενος και δρώντας με μια αυτογνωσία πολύ μεγάλη να τοποθετηθεί για πράγματα που είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει η κοινωνία καλύτερη, η οικονομία δυνατότερη και ναι βελτιωθεί το βιωτικό επίπεδο αυτού του λαού».

Τέλος, ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης, εξήρε την τόλμη και το θάρρος του Γιάννη Μαρίνου, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί προϊόν τεράστιας δουλειάς και μόχθου. Επίσης, μίλησε για την προσωπικότητα και το ήθος του συγγραφέα, Αθανάσιου Παπανδρόπουλου.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, επί χρόνια στενός συνεργάτης του Γιάννη Μαρίνου και του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο «φαινόμενο» του Γιάννη Μαρίνου, τις γνώσεις του, την ανοχή στη διαφορετική άποψη, αλλά και την προνοητικότητά του για όλα τα κρίσιμα θέματα, που σχετίζονταν με την οικονομία, την κοινωνία και την παιδεία που χαρακτήριζε και συνεχίζει να χαρακτηρίζει ως ακρογωνιαίο λίθο για την πρόοδο.

Παρών στην εκδήλωση και ο Γιάννης Μαρίνος, που παίρνοντας τον λόγο στο τέλος, δήλωσε αμήχανος για όσα τιμητικά ειπώθηκαν γι’ αυτόν στην διάρκεια της παρουσίασης. Αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό του ο Χρήστος Λαμπράκης αναθέτοντάς του τη διεύθυνση του Οικονομικού Ταχυδρόμου, επιβεβαιώνοντας ότι δεχόταν πιέσεις και εντός και εκτός ΔΟΛ για τη «γραμμή που κρατούσε». Ωστόσο, ο Χρήστος Λαμπράκης του είπε «κάνε αυτό που κρίνεις σωστό και εγώ θα λειτουργώ ως αλεξικέραυνο». Δυστυχώς, σημείωσε αλληγορικά ο κ. Μαρίνος, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος απέτυχε, αφού οι «στρουθοκάμηλοι έχουν ακόμα τα κεφάλια τους στην άμμο», ενώ έκανε μια σύντομη «ανασκόπηση» για το πώς λειτουργούσε και λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στη χώρα.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού και πανεπιστημιακού κόσμου, έκλεισε με τις ευχαριστίες προς τους συντελεστές και τους παραβρισκόμενους, της εκδότριας Αλεξάνδρας Βοβολίνη. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομικών, Αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γεώργιος Ζαββός, ο τ. Υπουργός Οικονομικών, Στέφανος Μάνος, οι οικονομολόγοι και Επίτιμοι Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας και Τίμος Χριστοδούλου, η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης, ο τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μέργος, ο τ. Διοικητής του ΙΚΑ και Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο αντιπρόεδρος της «Δράσης» και τ. δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Τάσος Αβραντίνης, ο τ. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο τ. πρόεδρος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), Νίκος Καραγεωργίου, o Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Ζαΐρης, ο τ. πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος.