Συνέντευξη του Πρόεδρου Dr Νικόλαου Βρούσγου

Συνέντευξη στη Δημοσιογράφο Υγείας και Διατροφής Νίκη Πέτσου από τον Πρόεδρο του πανελλήνιου συλλόγου φυσιοπαθητικών (ΠΑ.ΣΥ.ΦΥ) Certified Lecturer for CNM(UK)&The University of America (USA) Dr Νικόλαο Βρούσγο, Ειδικός κλινικός γεροντολόγος-γηρίατρος φυσιοπαθητικός

Δημ.Τί είναι η Φυσιοπαθητική (Naturopathic Medicine);

Dr.Φυσιοπαθητική είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της Ιπποκρατικής Ιατρικής (Πρωτογενής Ιατρική), δηλαδή η Νέο-Ιπποκρατική Ιατρική και η Ελληνική εκδοχή, της ανά τον κόσμο γνωστής ως Naturopathic Medicine, or Unani Medicine στον Αραβικό κόσμο.

Δημ.Η πρόληψη κύριε Βρούσγο και η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία;

Dr.Η Φυσιοπαθητική στοχεύει στην προώθηση της ουσιαστικής Προληπτικής Ιατρικής, “η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία”, αλλά και της βοήθειας στον πάσχοντα με την υποστήριξη των μηχανισμών της αυτοθεραπείας με ήπια φυσικά μέσα και με την προϋπόθεση του “ωφελείν και μη βλάπτειν”.

Δημ. Σε αυτή τη θεραπεία « το άτομο και όχι το πρόβλημα, βρίσκεται στο επίκεντρο;

Ο στόχος είναι να λυθεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά να βοηθηθεί το άτομο να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το τωρινό πρόβλημα και τα μελλοντικά προβλήματα με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο»;

Dr.Η Φυσιοπαθητική ασχολείται κυρίως με τα αίτια των προβλημάτων υγείας, ολιστικά και προσωποκεντρικά.

Δημ.Μέσα από τη δημοσιογραφική μου έρευνα γνωρίζω πολύ καλά ότι η πρωτογενής διατροφή είναι η ορθομοριακή διατροφή είναι η επιστήμη που στοχεύει στην ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού, χορηγώντας τους τα σωστά θρεπτικά στοιχεία – ορθά μόρια – που χρειάζονται ώστε να λειτουργούν σε κατάσταση υγείας. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε όλο το σώμα – που αποτελείται από κύτταρα – είναι υγιές, χωρίς παθολογικά συμπτώματα, γεμάτο ενέργεια και ευεξία. Να μας πείτε λοιπόν κύριε Βρούσγο

Ποια είναι τα βασικά ”εργαλεία” της θεραπευτικής της αγωγής;

Και τι είναι για σας η πρωτογενής διατροφή;

Dr.Τα βασικά “εργαλεία” της θεραπευτικής της αγωγής είναι: “Φάρμακό σου η τροφή σου”.

Α. Η “πρωτογενής διατροφή” στην εξέλιξή της ως Διατροφοπαθητική και στην εφαρμογή της αναλόγως των αναγκών του κάθε ατόμου, των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς και με προγράμματα νηστείας ή ασιτίας-αυτοφαγίας (Γιοσινόρι Οσούμι, βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2016), με βάση την ομάδα αίματος (Peter D’Adamo), την αλκαλική διατροφή, με τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, κλπ.

Β. Τα “φαρμακευτικά βότανα” στην εξέλιξή τους και με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, σε αφεψήματα, βάμματα, χάπια, όπως και σε φόρμουλες, κλπ.

Γ. Την φυσική δραστηριότητα, “Νους υγιής εν σώματι υγιή” κι ο υγιής τρόπος ζωής, η αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων και των επιβλαβών συνηθειών.

Βέβαια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα φυσικά “εργαλεία” κι αναλόγως του γνωστικού αντικειμένου και των σπουδών του επιστήμονα της Φυσιοπαθητικής, όπως για την αποτοξίνωση του οργανισμού του πάσχοντα με την υδροθεραπεία παχέος εντέρου (η σύγχρονη εξέλιξη του κλύσματος), την ήπια υπερθερμία-ιδρωτοθεραπεία, (τεχνητό πυρετό με infrared sauna), τα ιαματικά λουτρά, κλπ.

Δημ.Η διάγνωση των Φυσιοπαθητικών πως γίνεται και τι περιλαμβάνει;

Dr.Στα διαγνωστικά “εργαλεία” των Φυσιοπαθητικών πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται οι απαραίτητες βιοχημικές εξετάσεις, όπως επίσης σε πολλές των περιπτώσεων απαιτείται και η συνεργασία της βιο-ιατρικής και των άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων υγείας, καθώς και η παραπομπή ασθενών εφ όσον γνωρίζουμε πως δεν κατέχουμε την “Πανάκεια”.

Δημ.Πάμε κύριε Βρούσγο στην ειδικότητά σας, ειδικός κλινικός γεροντολόγος-γηρίατρος φυσιοπαθητικός,πείτε μας τελικά η γεροντολογία είναι επιστήμη;

Dr.Γεροντολογία είναι η επιστήμη που μελετά την κοινωνική, ψυχολογική και βιολογική παράμετρο του γήρατος. Μελετά τις φυσικές, διανοητικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, όπως επίσης και την διαδικασία στα διάφορα στάδια του γήρατος της φυσιολογικής γήρανσης και τις φθορές αλλά και τις ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, τα ιατρογενή προβλήματα υγείας, τις επιπτώσεις των ηλικιωμένων στην κοινωνία, τις επιπτώσεις των ατόμων μετά την συνταξιοδότηση στην ζωή τους, και τα σχέδιά τους στην μετά τον εργασιακό βίο κατάσταση καθώς και τις δραστηριότητες τους.

Dr.Η Γεροντολογία είναι η αναπόσπαστη μεταπτυχιακή συνέχεια της Φυσιοπαθητικής για “Μακροζωία με Υγεία”.

Δημ. Να μας ενημερώσετε τι είναι ο Πανελλήνιος συλλόγος φυσιοπαθητικών (ΠΑ.ΣΥ.ΦΥ);

Ο (ΠΑ.ΣΥ.ΦΥ), είναι πλήρες μέλος του (WNF) World Naturopathic Federation και εκπροσωπεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της Επιστημονικής Φυσιοπαθητικής.

Δημ.Η επιστημονική Φυσιοπαθητική σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκετε πλέον και στην Ελλάδα;

Από τον Οκτώβριο του 2018 η Επιστημονική Φυσιοπαθητική διδάσκεται στην Ελλάδα-Θεσσαλονίκη σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τρία χρόνια σπουδών για την απόκτηση του Διπλώματος (CNM) (UK), και η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών για το Bachelor, Masters and PhD (USA), και στην ειδικότητα της Γεροντολογίας, (Bachelor of Health Science-Gerontology).

Σημειωτέον πως τα ως άνω ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά τον Ιπποκράτη, με μία άκαρπη προσπάθεια βεβαίως το 1935 ή 1936 του αείμνηστου Ηλία Πέτρου.

Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Βρούσγο για την έγκυρη ενημέρωση ως προς τους αναγνώστες μας.