Ο Δερματολόγος Στέλιος Χαραλαμπίδης μας επισημαίνει για τις βλαβερές συνέπειες αλλά και για τα θετικά οφέλη που προσφέρει ο ήλιος στην υγεία μας.

Ελλάδα Κυρίως θέματα Συνέντευξη Υγεία

Για τις βλαβερές συνέπειες αλλά και για τα θετικά οφέλη που προσφέρει ο ήλιος στην υγεία μας συζητήσαμε με το Δερματολόγο κ. Στέλιο Χαραλαμπίδη.

Λεριά Μαίρη: Ποιες είναι οι κύριες βλαβερές συνέπειες του ηλίου για την υγεία μας ;

Χαραλαμπίδης Στέλιος: Ο ήλιος προκαλεί τη λεγόμενη φωτογήρανση του δέρματος που ανεξάρτητα από τη βιολογική μας ηλικία προκαλεί στο δέρμα πανάδες , ρυτίδες ανάλογα με το πόσα χρόνια έχουμε εκτεθεί σε αυτόν. Πολύ πιο επικίνδυνη είναι η καρκινογόνος δράση του ήλιου και συγκεκριμένα η δράση της υπεριώδους UV ακτινοβολίας , η οποία προκαλεί μεταλλάξεις και καρκινικά κύτταρα εμποδίζοντας ταυτόχρονα την επιδιόρθωση των βλαβών αυτών λόγω της ανοσοκαταστολής που επίσης προκαλεί.

Λεριά Μαίρη: Βιταμίνη d πόσο σημαντική αποδυκνύεται για την υγεία μας ;
Υπάρχουν οφέλη από την έκθεση στον ήλιο για την υγεία μας ;

Χαραλαμπίδης Στέλιος: Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία μας τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού μας αλλά και γενικότερα για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού όσον αφορά την άμυνα αλλά και την πρόληψη παθήσεων όπως η υπέρταση , ο διαβήτης , και άλλες νευρολογικές παθήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της βιταμίνης γίνεται στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Προφανώς αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες και με τις σωστές προφυλάξεις εξασφαλίσουμε και την παραγωγή της βιταμίνης D στον οργανισμό μας και την αποφυγή δερματικών παθήσεων που προκαλούνται από τον ήλιο.

Λεριά Μαίρη: Ποιες είναι οι επικίνδυνες ώρες για ηλιοθεραπεία ;

Χαραλαμπίδης Στέλιος: Οι επικίνδυνες ώρες για παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι οι μεσημεριανές ώρες κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όταν η αίσθηση καύσους του ήλιου στο δέρμα μας γίνεται έντονη είναι προφανής η ανάγκη αποφυγή της άμεσης έκθεσης σε αυτόν.

Λεριά Μαίρη: πόσο μας προστατεύει το αντηλιακό ; τι δείκτη προστασίας πρέπει να επιλέξουμε ;

Χαραλαμπίδης Στέλιος: το αντηλιακό ως κρέμα μας προστατεύει ικανοποιητικά όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας παρατεταμένα στον ήλιο εκτός των μεσημεριανών ωρών. Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο δείκτης προστασίας καλά είναι να είναι τουλάχιστον SPF 30.

Λεριά Μαίρη: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, πότε τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά ;

Χαραλαμπίδης Στέλιος: Η πιο συχνή βλάβη που προκαλεί ο ήλιος το καλοκαίρι στο δέρμα είναι το ηλιακό ερύθημα. Προκαλείται προφανώς από την παρατεταμένη και απότομη έκθεση στον ήλιο τις πρώτες φορές που θα εκθέσουμε σε αυτόν (αρχές καλοκαιριού) και παρουσιάζεται κοκκίνισμα και απολέπιση του δέρματος. Αντιμετωπίζεται με τοπική εφαρμογή ενυδατικών κρεμών. Σε εντονότερη έκθεση στον ήλιο προκαλείται ηλιακό έγκαυμα με φυσαλίδες και πόνο. Το ηλιακό έγκαυμα είναι κακός προγνωστικός δείκτης για την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος το μελάνωμα.