Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Αθανασίου Κοκονά Επικεφαλής του συνδυασμού: «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Δήμοι Ελλάδα Πολιτική Συνέντευξη

Επιμέλεια Φάνης Παπαδόπουλος

Το politispress.gr στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου θα παρουσιάσει συνεντεύξεις από τους επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου. Οι συνεντεύξεις θα παρουσιαστούν μία κάθε ημέρα. Έχει ζητηθεί από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να απαντήσουν σε έξι ερωτήσεις οι οποίες είναι κοινές για όλους. Στις 30 Απριλίου έχει ζητηθεί και προγραμματιστεί από τον δήμαρχο να απαντήσει σε έξι διαφορετικές ερωτήσεις. Η σειρά παρουσίασης είναι σύμφωνα με τα ποσοστά που έχουν λάβει οι συνδυασμοί στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Θανάση Κοκονά, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.   Ο Θανάσης Κοκονάς γεννήθηκε στη Λάρισα, μεγάλωσε στον Πλαταμώνα Πιερίας και σήμερα κατοικεί στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Είναι απόφοιτος της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων Περαίας Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.Είναι πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων κ Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας κ αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ.

Παπαδόπουλος : Συχνά ακούμε τους πολίτες να λένε δικαιολογώντας κατά κάποιον τρόπο την νέα διοίκηση, ότι θα πρέπει να της δίδεται μία περίοδος χάριτος και να μην ασκεί ο κόσμος σκληρή κριτική. Ποια είναι η δική σας άποψη ;
Κοκονάς : Κατά την γνώμη μας σε όλους τους Δήμους, και ιδιαίτερα σε ένα τόσο μεγάλο Δήμο σαν τον δικό μας, με εκατοντάδες ζητήματα που απασχολούν τον λαό της περιοχής μας ,δεν υπάρχει η πολυτέλεια της πίστωσης του χρόνου. Άλλωστε η νέα διοίκηση του κ. Μανδαλιανού αποτελείται από ανθρώπους που και γνωρίζουν τα θέματα του Δήμου και έχουν διοικήσει από διάφορες θέσεις στο παρελθόν. Η καλλιέργεια της αναμονής και του εφησυχασμού είναι δυστυχώς κάτι που το ενστερνίζεται η νέα διοίκηση ακολουθώντας την πεπατημένη, λέγοντας πολλές φορές «εμείς τώρα αναλάβαμε δώστε μας χρόνο κλπ»….. που και αντικειμενικό δεν είναι και προσπαθεί να κρύψει πίσω από αυτό και τη δική της ευθύνη. Η διοίκηση του κ. Μανδαλιανού έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Παπαδόπουλος :Με την εμπειρία σας πιστεύετε ότι με την διοίκηση του κυρίου Μανδαλιανού αυτούς τους οκτώ μήνες, ο 2ος μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας, πάει μπροστά, πίσω ή είναι στάσιμος ;
Κοκονάς : Το ζητούμενο για μας είναι αν μια Διοίκηση σε ένα Δήμο έχει προσανατολισμό ρήξης με το σύστημα και την πολιτική αυτή που σπρώχνει τον κάθε Δήμο να έρχεται και να εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης που τσακίζουν την λαϊκή οικογένεια, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο. Από αυτή την σκοπιά κρίνουμε και την πορεία της διοίκησης του κ. Μανδαλιανού, που συνεχίζει να υπηρετεί την ίδια αντιλαϊκή με τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις επιφανειακές διαφορές και τις προσωπικές κόντρες που αναπτύσσονται μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στην Διοίκηση για να περάσει όλα αυτά τα μέτρα που δηλώνουν την πλήρη αποδοχή αρχικά στην μειωμένη χρηματοδότηση του Δήμου από το κράτος, αλλά και να υλοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Διοικήσεων στους Δήμους, σαν το μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης.

Παπαδόπουλος :Πιστεύετε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου τα οποία δεν τα έχει «ακουμπήσει» ακόμα η σημερινή διοίκηση ; και αν ναι , ποια είναι αυτά και τι θα έπρεπε να κάνει ;
Κοκονάς : Είναι πολλά και μεγάλα και είναι δύσκολο να μπορέσουν να χωρέσουν σε μια συνέντευξη όπως αυτή, αξίζει όμως να γίνει μια αναφορά στα πιο σημαντικά από αυτά.
Το τεράστιο πρόβλημα με την ρύπανση στην περιοχή, είδαμε το προηγούμενο διάστημα δεκάδες σωματεία, φορείς ,σύλλογοι, κάτοικοι της περιοχής μας και των άλλων Δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης να κινητοποιούνται κατά της ρύπανσης της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ και από την άλλη πλευρά η Διοίκηση και κάποιοι επικεφαλής συνδυασμών, να τους καλούν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις!! Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην στάση που κρατά για την δυσοσμία και την ρύπανση του περιβάλλοντος από την μια με τον Δήμαρχο να καλεί κόσμο να κάνει υπομονή και να δηλώνει ότι πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με τα ΕΛΠΕ καλλιεργώντας εφησυχασμό και αναμονή και ταυτόχρονα τον εξόφθαλμο εναγκαλισμό με τα ΕΛΠΕ όπου δύσκολα διακρίνεις διαφορές στην στάση Δήμου – και της εταιρίας Ελληνικών Πετρελαίων. Εύκολα θα μπορούσε ο Δήμος να εκπροσωπεί την εταιρία ή το αντίστροφο.
Σημαντικό πρόβλημα που βάζει κάθε χρόνο σε αγωνία πολλούς γονείς μαθητών στο Δήμο μας η ανυπαρξία προγραμματισμού από τον Δήμο για το χτίσιμο νέων σχολειών αλλά και την συντήρηση αυτών που υπάρχουν. Δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών σε σχολικές αίθουσες, όλα αφήνονται σε υποσχέσεις και βολές προς προηγούμενες διοικήσεις και μένει χωρίς την κατασκευή νέου σχολείου ο Δήμος μας εδώ και 10 χρόνια περίπου. Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος χρειάζεται περίπου 200 αίθουσες για να καλυφτούν οι ανάγκες των μαθητών στην περιοχή μας. Όπως επίσης μένει πολύ πίσω και η συντήρηση των σχολειών που από την στιγμή που πέρασε στους Δήμους, είναι λειψή (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, λόγο της έλλειψης μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία του Δήμου). Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κρίσιμο θέμα της έλλειψης σχολικών κτιρίων η διοίκηση του Δήμου έχει πρόταση την οποία στηρίζει και το Υπουργείο και η Περιφέρεια. Αυτή η λύση δεν είναι άλλη από την κατασπατάληση χρημάτων που θα «μπουκώνουν» μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους με τις λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Έτσι ο ιδιώτης επενδύοντας λιγότερο από το 5% του κόστους, θα κατασκευάζει το σχολείο αφού πρώτα εξασφαλίσει με δάνειο το υπόλοιπο πόσο από συστημική τράπεζα με την εγγύηση του κράτους για την κατασκευή του σχολείου, το οποίο εμείς στην συνέχεια θα το νοικιάζουμε για 25 χρόνια εγγυώμενοι ουσιαστικά τον διπλασιασμό του κόστους κατασκευής. Στα ΣΔΙΤ προωθεί η διοίκηση την κατασκευή του 7ου Γυμνασίου , 4ου Λυκείου (άνωθεν περιφερειακής) και του πολύπαθου ΕΕΕΕΚ (στο Κορδελιό).
Επίκαιρο όσο ποτέ, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας είναι το πρόβλημα με τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί συνολικά στο Δημόσιο σύστημα Υγείας και στην πρωτοβάθμια Υγεία. Η κάλυψη των αναγκών των κατοίκων τις περιοχής απαιτεί την ενίσχυση και την ολοκληρωμένη λειτουργία του κέντρου υγείας Εύοσμου αλλά και των ΤΟΜΥ του Ελευθέριου Κορδελιού και του Ευόσμου. Καλές είναι οι συμβουλές του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων, “μείνετε σπίτι” κ.λπ., αλλά το κύριο είναι να απαιτήσει η διοίκηση του Δήμου από την κυβέρνηση να στελεχωθούν οι υγειονομικοί φορείς και να εξοπλιστούν με τεχνικά μέσα και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Να μην τα φορτώνουμε όλα στην “ατομική ευθύνη”. Είναι ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη διεκδίκηση ώστε να παρθούν μια σειρά από μέτρα που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με βάση και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν τόσο στο Κέντρο Υγείας Εύοσμου και στις άλλες μονάδες Υγείας της περιοχής μας, όσο και συνολικά στην Περιφέρεια. Άμεση διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 24ωρη βάση για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία ώστε να μη γίνονται χώροι μετάδοσης του ιού.
Κυρίαρχο θέμα που πρέπει να απασχολήσει την διοίκηση του Δήμου είναι η πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου με το απαραίτητο μόνιμο και σταθερό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων για καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου, συντήρηση όλων των δημόσιων κτιρίων, της υπηρεσίας “Βοήθεια στο Σπίτι” της περιοχής και σειρά από υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος και που σήμερα δεν λειτουργούν όπως πρέπει, χωρίς την παρέμβαση και την συμμέτοχη ιδιωτών.
Επίσης το πρόβλημα με την απαράδεκτη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνίες. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους μας. Για να μετακινηθείς με τα αστικά λεωφορεία περιμένεις το λιγότερο 20 λεπτά και πολλές φορές ακόμη και 30 ή και 40 λεπτά. Για να φτάσεις στο κέντρο της πόλης από τον Εύοσμο και το Κορδελιό μπορεί να χρειαστεί και μια ώρα, ενώ η διαδρομή έχει διάρκεια δέκα λεπτών σε κανονικές συνθήκες. Η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ μέσα από το πέρασμα γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ, δείχνοντας ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μειωθεί η κρατική επιδότηση και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτό έχει στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα της ζωής του λαού. Την ίδια περίοδο μετράμε νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του Μετρό και για την περιοχή μας δεν γίνεται ούτε λόγος σύνδεσης ….!!.Η αιτία για τα παραπάνω είναι η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με κριτήριο όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, αλλά τη συμβολή τους στην καπιταλιστική κερδοφορία, μια πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και στις ίδιες ράγες κινείται και η ΝΔ. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα με την συγκοινωνία στον Δήμο μας που απασχολεί χιλιάδες κόσμου της περιοχής μας πρέπει να γίνει υπόθεση αγωνιστικής διεκδίκησης από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας.
Επίσης τα προβλήματα με την ικανοποίηση των αναγκών για ελεύθερους χώρους άθλησης –πρασίνου, δημιουργία νέων χώρων ανάπαυσης αλλά ταυτόχρονα και της συντήρησης των ελάχιστων ελεύθερων χώρων με σύγχρονα μέσα φιλικά προς τα παιδιά και το περιβάλλον με ευθύνη του Δήμου.

Παπαδόπουλος :Ποιες είναι μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις της παράταξής σας στις αποφάσεις της διοίκησης και ποιες είναι οι προτάσεις σας στο δημοτικό συμβούλιο, που είτε έχουν εισακουστεί είτε όχι ;
Κοκονάς : Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, από την πρώτη μέρα, βάλαμε στόχο να αναδείξουμε κάθε εργατικό-λαϊκό πρόβλημα σε συνδυασμό με επεξεργασμένα αιτήματα για τη βελτίωση της ζωής του λαού. Είμαστε η μόνη δύναμη που κοντραριζόμαστε επί της ουσίας στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Διοίκηση του Δήμου, ξεσκεπάζοντας ταυτόχρονα την κάλπικη αντιπαράθεση που επιδιώκουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. Είμαστε οι μόνοι που από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντι στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ΤΔ, Καποδίστρια – Καλλικράτη – Κλεισθένη, που αν και φέρουν ελληνικά ονόματα δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Είναι κατευθύνσεις της ΕΕ και έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες αυτής. Στόχο είχαν και έχουν να κάνουν πιο αποτελεσματικούς και ευέλικτους τους θεσμούς της ΤΔ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ώστε να γίνουν αρωγοί των επενδυτικών σχεδιασμών, της καταπάτησης των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, να απαλλαγεί το κράτος από αρμοδιότητες και τα αντίστοιχα κόστη και να κατευθύνει περισσότερους πόρους προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η αντιλαϊκή επίθεση που βιώνει ο λαός, δεν θα μπορούσε να αφήσει στο απυρόβλητο την τοπική διοίκηση και προφανώς τον δήμο μας, τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βόρειας Ελλάδας.
Με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό, στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται ακόμα και εν μέσω πανδημίας, προβάλλαμε τις προτάσεις μας για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την λαϊκή. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόβλημα με την δυσοσμία –ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, την ανάγκη προγραμματισμού σχεδίου για την εφαρμογή της προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας, το τεράστιο πρόβλημα με την σχολική στέγη και την ανάγκη κατασκευής νέων σχολείων, για μέτρα προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Εύοσμου και στις δομές υγείας του Δήμου μας. Αρνητικά εκλαμβάνουμε και την στάση της διοίκησης στο Ψήφισμα που καταθέσαμε ως “Λαϊκή Συσπείρωση” για την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, που αφού το «ξέχασε» για 3 εβδομάδες στα συρτάρια της , αναγκάσθηκε να το υπερψηφίσει μετά από πίεση. Καταθέσαμε επίσης συγκεκριμένα αιτήματα για την ελάφρυνση των κατοίκων του Δήμου και την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των καταστημάτων εστίασης του Δήμου μας που πλήττονται από τις αποφάσεις της κυβερνήσεις για το κορωνοϊό. Η Διοίκηση , προχώρησε σε απαλλαγή δημοτικών τελών και τελών κοινοχρήστων χώρων σε Επαγγελματίες για όσο είναι σε ισχύει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λες και όταν τους επιτραπεί να λειτουργήσουν θα μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η δική μας πρόταση που καταψηφίστηκε ζητούσε την 6 μήνη απαλλαγή τους και ταυτόχρονα την άμεση και πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος του προϋπολογισμού των Δήμου. Επίσης έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις για την ανάγκη να προχωρήσουν μια σειρά αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα μέτρα προστασίας των κατοίκων μετά από βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Για εμάς είναι καθαρό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λεγόμενων τοπικών προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα του λαού μας, είναι απόρροια της γενικής πολιτικής που ασκείται από όλες τις κυβερνήσεις. Όλες οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν δεν έφεραν ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις περιφερειακές ανισότητες, δεν απέτρεψαν την εκδήλωση της κρίσης. Υπηρέτησαν ακριβώς το αντίθετο. Ο λαός πλήρωσε την κρίση του κεφαλαίου, ο λαός θα κληθεί να πληρώσεις και την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση που έτσι και αλλιώς ήταν στον ορίζοντα, αλλά η πανδημία του κορωνοιού έρχεται να την επιταχύνει όπως ομολογούν και τα ίδια τα αστικά επιτελεία.

Παπαδόπουλος : Πιστεύετε ότι η γενική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, στην μετά «κορωνοϊού εποχή» θα είναι δυσοίωνη ; και αν ναι, ποιες είναι οι προτάσεις σας για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η σημερινή διοίκηση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου ;
Κοκονάς : Η κρίση θα είναι μάλλον μεγάλη και η πανδημία λειτουργεί βασικά ως καταλύτης πάνω σε σοβαρά προβλήματα που προϋπήρχαν στην παγκόσμια κι ευρωπαϊκή οικονομία. Οι κίνδυνοι βέβαια για την ελληνική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω και της μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γενικότερα τις μεταφορές, που όλες οι κυβερνήσεις είχαν κάνει σημαία τους, γιατί αυτό επέβαλλαν οι ιεραρχήσεις τους και οι δεσμεύσεις της ΕΕ. Ο λαός μας με την πείρα της κρίσης του 2010, αντί να περιμένει το νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας, κατεδάφισης των δικαιωμάτων, χρειάζεται να συμμετέχει δραστήρια στον αγώνα για να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα κι αυτής της κρίσης. Κυρίως χρειάζεται να σκεφτεί και να δράσει έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια του σημερινού χρεοκοπημένου συστήματος και των συμμαχιών τύπου ΕΕ, που για μια ακόμη φορά δείχνουν τον αποκρουστικό τους χαρακτήρα. Αντικειμενικά στην φάση αυτή οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των δήμων έρχονται να παίζουν σημαντικό ρόλο με αιχμή την καθαριότητα για την δημόσια υγεία και τις κοινωνικές τους υποδομές , στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ηλικιωμένων.
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι χρειάζεται ρήξη με τους θεσμούς που βάζουν τον κόσμο να βάλει ακόμα περισσότερο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βάλει για μια ακόμα μια φορά πλάτη ώστε να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα η στάση της ΚΕΔΕ που έχει αναλάβει δράση όσον αφορά την λεγόμενη “εταιρική κοινωνική ευθύνη” για στήριξη των δράσεων των Δήμων προωθώντας και έτσι το ιδεολόγημα της εθνικής ευθύνης, ότι θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, προβάλει το συνολικό κυβερνητικό αφήγημα της περιόδου «ότι γίνεται μια μεγάλη και σημαντική προσπάθεια» , τα επιχειρήματα, “ έχουμε πόλεμο , παλεύουμε με ένα αόρατο εχθρό”, “με ενότητα, αλληλεγγύη και ανεβασμένο αίσθημα ατομικής ευθύνης θα βγούμε νικητές”.. Ένα ιδεολογικό πλαίσιο που στοχεύει κύρια στην επόμενη μέρα της Πανδημίας ώστε κεφάλαιο και αστικό κράτος να φορτώσουν και πάλι την κρίση στα εργατικά λαϊκά στρωματά .
Κατά τη γνώμη μας ο Δήμος πρέπει να πάρει άμεσα μια σειρά από μέτρα ώστε να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια. Πλήρης απαλλαγή ή τουλάχιστον μεγάλη ελάφρυνση για δημοτικά τέλη για τους ανέργους, τους εργαζομένους που έχασαν την δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβασή τους, επιστήμονες που παίρνουν τα 800 ΕΥΡΩ και έχουν εισόδημα μέχρι 12χιλιαδες ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου. Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμων για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί. Να πάρει μέτρα για τη στήριξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα αυτών με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, με βάση τις προτάσεις που καταθέσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως την απαλλαγή τους από την καταβολή των δημοτικών τελών για το επόμενο 6μηνο καθώς και για την απαλλαγή τους από το τέλος τραπεζοκαθισμάτων για όσο διάστημα είναι κλειστά τα αντίστοιχα μαγαζιά. Για τους υπόλοιπους μικρομεσαίους και ειδικά αυτούς που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12χιλ ευρώ ζητάμε την αναστολή των δημοτικών τελών για το επόμενο τετράμηνο. Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη , καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία για όσο διάστημα θα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λ.π.).Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, (ΔΗΚΕΚΕ και ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ) που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού ή αδειών λόγω ένταξης στις ευπαθείς ομάδες και για τους εργαζόμενους με ελαστική σχέση εργασίας. Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου. Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους. Ολοκλήρωσης της διανομής τροφίμων των δικαιούχων ΤΕΒΑ , κατ’ οίκον. Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο (Κέντρο Υγείας και Τοπικά Ιατρεία), προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων και από άλλες ειδικότητες (σήμερα γίνετε μόνο από Γενικό γιατρό και Καρδιολόγο) , ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό. Ο Δήμος να διασφαλίσει έγκαιρα και με συγκεκριμένα μέτρα ότι όλα τα βρέφη και τα νήπια εργαζομένων νοικοκυριών, ανέργων φτωχών επαγγελματιών θα έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς από τον Σεπτέμβρη. Για όλους αυτούς τους λόγους η Διοίκηση του Δήμου πρέπει να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παπαδόπουλος : Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ;
Κοκονάς : Μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, ο λαός μπορεί και πρέπει να βγάλει συμπεράσματα. Να δει ποιοι είναι αυτοί που στάθηκαν δίπλα του, που μέσα σ΄ αυτήν την κατάσταση βγήκαν μπροστά και διεκδίκησαν μέτρα για την υγεία του λαού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ποιοι είναι αυτοί που στάθηκαν κοντά στα καθημερινά τους ζητήματα που ανέδειξαν τα προβλήματα της περιοχής μας και έδειξαν τον δρόμο για να σηκώσουμε κεφάλι, να βάλουμε στην μπάντα τον φόβο και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ προβάλλει πιο αναγκαία, η μοναδική φιλολαϊκή πρόταση διεξόδου που υπάρχει, η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Μονάχα ο κεντρικός σχεδιασμός, στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της εργατικής εξουσίας, μπορεί να δώσει απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ζωή τους. Μονάχα οι νέες κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες της ανάπτυξης των επιστημών και της τεχνολογίας, προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστατούμε στην οργάνωση του λαού στα σωματεία του, στην Κοινωνική Συμμαχία, για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, με κατεύθυνση – με προοπτική την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, το άνοιγμα του δρόμου για μία κοινωνία που αφέντης θα είναι ο ίδιος ο παραγωγός του πλούτου, ο ίδιος ο λαός. Για μία κοινωνία με εργατική εξουσία και κεντρικό σχεδιασμό, που βασική γραμμή θα έχει την ευημερία του λαού. Για μία κοινωνία σοσιαλιστική.
Είναι ο μόνος δρόμος που έχει μπροστά του ο λαός. Όλες οι άλλες δήθεν εύκολες λύσεις μας οδήγησαν στα χειρότερα. Τα τεράστια προβλήματα και η βαρβαρότητα, που ζούμε, οφείλεται σε αυτόν κάθε αυτόν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όχι σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης. Άλλωστε βλέπουμε ότι τόσο στην δικιά μας χώρα όσο και σε άλλες χώρες, χιλιάδες άνθρωποι στερήθηκαν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ και γιατροί αναγκάστηκαν να επιλέξουν ποιος θα ζήσει. Σήμερα σ’ αυτές τις χώρες, εργάτες με κίνδυνο να νοσήσουν, επιστρέφουν στη δουλειά για να μην πληγεί κι άλλο η καπιταλιστική οικονομία. Αυτή είναι βαρβαρότητα! Και όσοι αυτή τη βαρβαρότητα τη χρεώνουν αποκλειστικά στο νεοφιλελευθερισμό, είναι γιατί θέλουν να ξαναζεστάνουν την ξινισμένη σούπα ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γιατρευτεί και να εξανθρωπιστεί.
Απευθυνόμαστε επίσης σε όλους όσους αντιλαμβάνονται ότι η πρωτοπόρα αγωνιστική στάση των κομμουνιστών σε δήμους και περιφέρειες είναι η μοναδική – πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση. Ότι η μαχητική μας στάση συνολικά είναι η μόνη φωνή του κατατρεγμένου λαού μας, είναι ασπίδα προστασίας για το λαό.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη στις λαϊκές γειτονιές, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, για να σηκώσει ανάστημα ο λαός. Να βάλει μπροστά τις ανάγκες του, να δυναμώσει την πάλη, να βάλει νέα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Την πολιτική αυτή που μας αφήνει χωρίς υγεία, χωρίς σχολεία, χωρίς πολιτισμό, χωρίς δουλειά, που μας κάνει να χαμηλώνουμε τον πήχη μας και να λέμε τίποτα δεν αλλάζει. Για να στείλουμε μήνυμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας .

Διαβάστε επίσης :

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Ιωάννη Καμαρινού Επικεφαλής του συνδυασμού: «Ξεκινάμε από την αρχή»

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Πέτρου Σούλα Επικεφαλής του συνδυασμού: «Δήμος για όλους»

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Νίκου Ζυγά Επικεφαλής του συνδυασμού: «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Ιωάννη Γιαννακόπουλου Επικεφαλής του συνδυασμού: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»