Πιερ Πάολο Παζολίνι: ο μεγάλος αιρετικός μέσα από το φακό του Ρομπέρτο Βίλλα

Πολιτισμός

“Μου είπαν ότι έχω τρία είδωλα: τον Χριστό, τον Μαρξ και τον Φρόυντ. Αυτά είναι φόρμουλες. Το μόνο μου είδωλο είναι η πραγματικότητα…” έλεγε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι.
Αυτό και έκανε, στα αλήθεια.
Το έργο του δημιουργού που σημάδεψε τον ιταλικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, του διανοούμενου με την πραγματική έννοια της λέξης, συγγραφέα, ποιητή, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Παζολίνι αποκαλύπτεται στο μεγάλο, αναδρομικό κινηματογραφικό αφιέρωμα “Pier Paolo Pasolini-Ο μεγάλος αιρετικός” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

“Θα δείξουμε το σύνολο του έργου του Παζολίνι σε αποκατεστημένες κόπιες, και με αυτόν τον τρόπο εκφράζουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας για τον κορυφαίο Ιταλό δημιουργό”, σημείωσε η πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού στην συνέντευξη τύπου του Ιδρύματος πριν λίγο καιρό.

Με την ίδια ευκαιρία η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Μόνικα Τσέκα υπογράμμισε το πόσο επίκαιρος φαντάζει ακόμα και σήμερα ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, και πόσα έχει να μας πει για την σημερινή Ευρώπη που παραδίδεται στη μισαλλοδοξία και το μίσος για το διαφορετικό.

“Ο Παζολίνι αποτελεί την ενοχλητική συνείδηση μιας κοινωνίας που τον έχει ακόμα ανάγκη” τόνισε για τον δημιουργό που βρέθηκε φρικτά δολοφονημένος το 1975, σε ηλικία 53 ετών, στο ζενίθ της καριέρας του. Το τέλος του αινιγματικό όπως και το έργο του, ο θάνατος του Παζολίνι είναι ακόμη και σήμερα ένα μυστήριο καθώς άλλοι υποστηρίζουν πως επρόκειτο για έγκλημα πάθους, κι άλλοι συνδέουν τη δολοφονία του με κύκλους της ιταλικής ακροδεξιάς που τον μισούσε.

Όμως το κοινό δεν θα παραδοθεί μόνο στο κινηματογραφικό σύμπαν του αιρετικού Παζολίνι.
Ένας ζωντανός θρύλος της φωτογραφίας, ο σπουδαίος Ρομπέρτο Βίλλα δίνει ακόμη περισσότερες αφορμές για να καταδυθούμε στο σύμπαν του Μαρξιστή και αριστοκράτη Πιερ Πάολο Παζολίνι.
Όλες αυτές οι παγωμένες στο χρόνο εικόνες, ή τουλάχιστον ένα κομμάτι από το σύνολο τους θα εκτεθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Εδώ, η έκθεση φωτογραφίας του Ρομπέρτο Βίλλα, “Η Aνατολή του Pier Paolo Pasolini” (Gli Orienti di Pier Paolo Pasolini) με φωτογραφίες του καλλιτέχνη από τα γυρίσματα της ταινίας Χίλιες και μία νύχτες του 1974 πλαισιώνει ιδανικά την προβολή της φιλμογραφίας του πολυσχιδούς δημιουργού.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω μιλήσαμε με τον Βίλλα για τον δικό του Παζολίνι και μια γνωριμία που άλλαξε τα πάντα ένα φθινόπωρο 46 χρόνια πριν.

Δείτε επίσης:
La Boheme Η διεθνούς φήμης όπερα "La Boheme" του G. Puccini που ενθουσίασε κοινό και
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις Θερμαϊκός και οι εκδόσεις Πνοή σας προσκαλούν στη
ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Στη Holidays & Spa Expo της Σόφιας προορισμοί της Μακεδονίας
Το θεατρικό έργο του Ρόμπερτ Σνάιντερ " Η Βρωμιά" κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου
Οι εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ και το βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ διοργανώνουν εκδήλωση για την ποιητική συλλογή του
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων καλεί όλους τους Ποντίους
Κοινοποιήστε το άρθρο:
Ρούχα και φορέματα