Οι Οφθαλμοί στις πλώρες των αρχαίων πλοίων – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Ε.Μ. παρουσιάζουν μία νέα σειρά διαλέξεων αποκλειστικά διαδικτυακών, σεβόμενες τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Δεύτερη διάλεξη “Οι Οφθαλμοί στις πλώρες των αρχαίων πλοίων”.

Εισηγήτρια: ΚΡΙΣΤΥ ΕΜΙΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, Συγγραφεύς – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας.

Δείτε την καταγραφή εδώ: https://youtu.be/jDZc4vN7LMc
Η διάλεξη κινηματογραφήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020.
—————————————————————————————————————————
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια στις απεικονίσεις των αρχαίων πλοίων και ιδιαιτέρως στην αγγειογραφία αποτελούσαν τα μάτια, οι οφθαλμοί, οι οποίοι συνήθως βρίσκονταν στις δύο πλευρές της πλώρης (μάσκες, παρειές).
Οι οφθαλμοί συμβόλιζαν τον έλεγχο του πλοίου και λειτουργούσαν ως αποτρεπτικά στοιχεία από τις κακές δυνάμεις. Ωστόσο πολλά ερωτήματα γεννήθηκαν και τα ευρήματα μαρμάρινων οφθαλμών στον Πειραιά προβλημάτισαν. Ήταν οι πρωραίοι οφθαλμοί ζωγραφισμένοι ή ένθετοι; Πως προέκυψε η συνήθεια αυτή; Προέρχονταν οι μαρμάρινοι οφθαλμοί που βρέθηκαν στον Πειραιά από τριήρεις;
Με το πέρασμα των χρόνων πολλές ερμηνείες δόθηκαν για τους πρωραίους οφθαλμούς και η συγκεκριμένη ομιλία θα προσπαθήσει να καλύψει όλα τα παραπάνω.
————————————————————————————————————————–
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ/ΠΗΓΕΣ
Carlson, D.N., “Seeing the Sea. Ships’ Eyes in Classical Greece”, Hesperia, v.78.3, 2009, pp.347-366.
Ιωαννίδου, Κ. Ε., Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών Ναυτικών Όρων, Αθήνα, Historical Quest, 2014.
Morrison J.S. and R.T. Williams, Greek Oared Ships, 900-322 BC, Cambridge, 1968.
Nowak, T.J., “Archaeological evidence for ships eyes: an analysis of their form and function”, PhD Thesis, Texas A&M University, 2006.
Πολυδεύκους, Ονομαστικόν, Φιλολογική Ομάδα Κάκτου (επιμ.), Αθήνα, Κάκτος, 2004, βιβλία Α-Ι.
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Χ., «Μαρμάρινοι οφθαλμοί από τον Πειραιά», Αρχαιολογική Εφημερίς, 1978, σσ. 119-137.
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Χ., «Οφθαλμός κατέαγεν», Επιστημονική Επετηρίς Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. ΙΗ’, Θεσσαλονίκη, 1979, σσ. 412-420.
Torr, C., Ancient Ships, Chicago, Argonaut Press, 1964.
————————————————————————————————————————–
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ

Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου γεννήθηκε και ζει στην Πόλη των Αθηνών. Σπούδασε ψυχολογία, ετυμολογία και ιστορία.
Είναι συγγραφεύς – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας (πρώην ναυτικός Ε.Ν.) με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα (εμπορικό / πολεμικό ναυτικό, στρατηγική, τακτική σχεδίαση και ανάλυση ναυτικών επιχειρήσεων, ναυτική τεχνολογία και ναυπηγική).

Έχει αναπτύξει αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα εκδίδοντας βιβλία και δημοσιεύοντας περισσότερα από 200 άρθρα-μελέτες, μονογραφίες και αναλύσεις σε περιοδικά του ειδικού Τύπου, σε πανεπιστημιακά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν ειδικευμένοι φορείς όπως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

Έχει μετάσχει σε ελληνικά και ξένα ντοκυμαντέρ καθώς και σε ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια [μεταξύ άλλων στη Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), καθώς και στο Πανεπιστήμιο PULTUSK Academy of Humanities της Πολωνίας].
Έχει τιμηθεί κατά καιρούς με διάφορα βραβεία και επαίνους για την έρευνά της στην ναυτική Ιστορία.

Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστολογίου “Περί Αλός” (www.perialos.blogspot.gr), ιδρυτικός μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (ΕΛΣΥΒ) και του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών «Κορύβαντες».
Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και αμυντικό αναλυτή Ιωάννη Σ. Θεοδωράτο με τον οποίο έχει αποκτήσει μία κόρη.
—————————————————————————————————————————
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την κα Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).
—————————————————————————————————————————
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες που διοργάνωσε η ΕΜΑΕΜ και κινηματογραφήθηκαν από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJzU6iaWC0ALEDKTjA36uDqbchowk2X9Q
—————————————————————————————————————————
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net
—————————————————————————————————————————