Μιαούλης-Κανάρης. Βίοι παράλληλοι στον Ναυτικό Αγώνα του 1821 – Αρχιπλοίαρχος ε.α. Λ. Τσιαντούλας ΠΝ

Πολιτισμός Φιλοσοφικές αναζητήσεις

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την επετειακή ομιλία
«ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ. ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821».

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την καταγραφή

Ποιός ο ρόλος της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή το 1774 στη δημιουργία ενός οργανωμένου Ελληνικού πολεμικού ναυτικού όταν κηρύχθηκε η Επανάσταση;
Ποια η σχέση των Ελλήνων ναυτικών με την πειρατεία και το κούρσος;
Ποιές οι υψηλές στιγμές και ποια τα μελανά σημεία του Αγώνα στην θάλασσα;
Πως προέκυψε και τι πέτυχε το πυρπολικό;

Ομιλητής: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ, Αρχιπλοίαρχος ε.α. ΠΝ, τέως Διευθυντής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την 20η Μαρτίου 2019 στο Εντευκτήριο του “Συλλόγου των Αθηναίων” (Κέκροπος 10, Πλάκα, Αθήνα).
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
—————————————————————————————————————————
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα». Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ο Ανδρέας Μιαούλης και ο Κωνσταντής Κανάρης είναι οι σημαντικότερες ναυτικές μορφές της ελληνικής επανάστασης. Δύο θαλασσομάχοι με πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και με τεράστιες διαφορές. Αμφότεροι προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο, στον οποίον αφιέρωσαν τη ζωή τους: την ελευθερία της πατρίδας τους. Μέσα από την αφήγηση της ζωής τους σκιαγραφείται ολόκληρος ο ναυτικός αγώνας και η κεφαλαιώδης σημασία του στον γενικό ξεσηκωμό. Διότι πέρα από κάθε αμφιβολία, χωρίς τα ελληνικά πλοία η επανάσταση δεν θα είχε επεκταθεί πέρα από την Πελοπόννησο, δεν θα είχε στεριώσει και δεν θα είχε τελικά επικρατήσει.

Ποιός ο ρόλος της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή το 1774 στην δημιουργία ενός οργανωμένου ελληνικού πολεμικού ναυτικού όταν κηρύχθηκε η Επανάσταση;
Ποια η σχέση των Ελλήνων ναυτικών με την πειρατεία και το κούρσος;
Ποιές οι υψηλές στιγμές και ποια τα μελανά σημεία του Αγώνα στην θάλασσα;
Πως προέκυψε και τι πέτυχε το πυρπολικό;
Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε. Όπως επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ήρωες της Επανάστασης, πέρα από την υπεράνθρωπη ιστορική εικόνα τους, είχαν και τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις ατέλειές του. O Καζαντζάκης έχει μιλήσει για τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας: «Δεν ήταν αγνές ψυχές, ήταν μεγάλες. Κι οι μεγάλες ψυχές είναι πάντα επικίντυνες» (“Αναφορά στον Γκρέκο”).

Έχουμε χρέος μελετώντας την ιστορία μας να επισημαίνουμε και τις μελανές σελίδες. Γιατί ως Έλληνες δεν επιτρέπεται να είμαστε αμνήμονες και ανιστόρητοι. Οι λαοί που ξεχνούν, που δεν γνωρίζουν, είναι καταδικασμένοι να υποστούν ξανά τα ίδια.
Λεωνίδας Τσιαντούλας
—————————————————————————————————————————
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Βιογραφικό σημείωμα του Αρχιπλοιάρχου ε.α. ΠΝ Λεωνίδα Τσιαντούλα:
https://drive.google.com/file/d/1q3I_RmGcDuRbPYr9WPCFaKuGsSWkgzh-/view?ts=5c625c8c
—————————————————————————————————————————
Εικόνες τίτλων παρουσίασης:
“Ανδρέας Μιαούλης”, 1859, ελαιογραφία του Δ. Τσόκου, Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο.
“Κωνσταντίνος Κανάρης”, ελαιογραφία, Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο.
—————————————————————————————————————————
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον Αρχιπλοίαρχο Λεωνίδα Τσιαντούλα και τον κον Παναγιώτη Ριζόπουλο, Πρόεδρο Τμήματος ΑΗΕPA HJ-17, για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής καθώς και τον “Σύλλογο Αθηναίων” και τον Πρόεδρο αυτού κον Ελευθέριο Σκιαδά για την ζεστή τους φιλοξενία.
—————————————————————————————————————————
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net