ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Απόψεις Πολιτικές Ιχνηλατήσεις Πολιτική

ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η διαφαινόμενη ήττα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η επακόλουθη νίκη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , οδηγεί σε συμπεράσματα που κατά κάποιο τρόπο αποσαφηνίζουν τις αιτίες αποτυχίας του πρώην κυβερνώντος κόμματος.
Ανέκαθεν τα κομματικά μέλη του Σύριζα ή τέως Συνασπισμού ή πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού διακρίνονταν για την πολυμάθεια, την ευρυμάθεια, την αναλυτική πολιτική σκέψη, τον ρεβισιονισμό, γνώσεις που παρήγαγαν ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας και μια υπεροψία έναντι των υπολοίπων κομματικών μελών των άλλων κομμάτων που πετύχαιναν το στόχο που είχαν θέσει αποτελεσματικά και με πολύ κόπο.
Η μη αναμενόμενη αύξηση των ψηφοφόρων του Σύριζα, σαν αποτέλεσμα της αποδοκιμασίας των άλλων κομμάτων και η κατάληψη της εξουσίας περιέπλεξε τα πράγματα περισσότερο και στους θεωρητικούς προστέθηκαν και οι οπορτουνιστές από άλλα κόμματα, που κατέλαβαν και καίριες θέσεις στο κυβερνητικό μηχανισμό.
Το ανομοιογενές κράμα αναποτελεσματικότητας και ευκαιριακής προσχώρησης δημιούργησε προβλήματα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης, όσο και στην εικόνα που διαμόρφωσαν οι πολίτες για τη νέα κυβέρνηση.
Ανύπαρκτοι οι ανεπιτυχείς στόχοι, ημιτελή έργα, αποφάσεις που αναιρούνταν, διαπληκτισμοί στελεχών, αποχωρήσεις διαφωνούντων, σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ, ανατροπές της θέλησης του λαού σε κρίσιμα σημεία, σπουδή για ταχεία επίλυση όλων των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα χωρίς επιτυχία, προβλήματα στις σχέσεις με τη πανίσχυρη εκκλησία, κηδεμονισμός της δικαιοσύνης, έκθεση της κυβέρνησης στις υποθέσεις Novartis, Λυκουρέζου, Ριχάρδου, αποφυγή ανάληψης ευθύνης για τους θανάτους στο Μάτι.
Υπάρχουν φυσικά και ελαφρυντικά για τη κυβέρνηση και αυτά είναι η πίεση για επίλυση του Μακεδονικού, η έκρηξη του προσφυγικού, η ήδη υπάρχουσα ανεργία, η έλλειψη επενδύσεων, τα μνημόνια, που ασφαλώς σε αυτά αφιερώθηκε πολύ σκέψη και έντονος προβληματισμός και δεν μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι υπήρξε ολιγωρία η ανικανότητα.
Το μεγάλο όμως πρόβλημα-δεδομένης και της θεοποίησης του χρήματος- υπήρξε η μεγάλη απώλεια στο εισόδημα των πολιτών που επιδείνωσε τόσο την οικονομική τους θέση, όσο και την υγεία τους, με δυσάρεστα αποτελέσματα για τη τελευταία και λόγω και της αδυναμίας των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα περιστατικά.
Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν-μαζί με τις μεροληπτικές θέσεις εναντίον της κυβέρνησης από τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο- στην αλλαγή κομματικής θέσης του λαού και την νίκη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στις εκλογές.
Συμπερασματικά, ο Σύριζα εμφανίσθηκε απροπόνητος και απροετοίμαστος στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από αυτόν, χωρίς συμπαγή σύνθεση και συγκεκριμένη ιεράρχηση στόχων.
Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι μία χρυσή ευκαιρία για ανασύνταξη των δυνάμεων, ώστε να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι διεκδίκησης της εξουσίας.-

Άρθρο του Βαγγέλη Ραφτόπουλου