Οι παραλλαγές ενός ενζύμου «διευκολύνουν» την είσοδο του COVID-19

Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Γενετικής Κ Τριανταφυλλίδης
Γνωρίζουμε από ποια «κερκόπορτα» του κυττάρου μας περνάει ο COVID- 19 στον οργανισμό μας . Ο κορωναϊός εισέρχεται στον οργανισμό μας από το λεγόμενο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE), εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
«Αυτό το ένζυμο επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς μας , την υπέρταση , αλλά και την απόδοση των αθλητών. Έχει βρεθεί ότι το γονίδιο που καθορίζει αυτό το ένζυμο έχει δύο παραλλαγές: Άρα θα πρέπει να ελεγχθεί μήπως κάποιοι έχουν περισσότερα ή λιγότερα συμπτώματα και είναι περισσότερο ευάλωτοι επειδή έχουν την Α ή Β παραλλαγή του συγκεκριμένου ενζύμου. Συνεπώς ενδέχεται η γενετική σύσταση του ατόμου να παίζει κάποιο ρόλο, όπως συνέβη στην περίπτωση του ιου του AIDS όπου ορισμένα άτομα παρόλο μολύνονται δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα», εξηγεί .
Εντοπίσαμε την είσοδο
Το θετικό, επισημαίνει ο κ Τριανταφυλλίδης, είναι πως ο COVID-19 , μεταλλάσσεται σπανιότερα από αυτόν της γρίπης, και έτσι η παρασκευή εμβολίου γίνεται ευκολότερη. Χρησιμοποιώντας αυτές τις μεταλλάξεις του κορωναϊού , μπόρεσαν οι επιστήμονες να ανιχνεύσουν την είσοδό του στην περίπτωση της Αγγλίας, της Γαλλίας, και της Ισλανδίας. Ειδικά στην περίπτωση της Ισλανδίας εντόπισαν την «αρχή» της εισόδου του COVID- 19 και αυτή εντοπίζεται σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα όπου συμμετείχαν αθλητές από την Σιγκαπούρη και την Ιταλία. Σχεδόν σε όλες τις χώρες που εντοπίζονται κρούσματα έχει μέχρι τώρα διαπιστθεί ότι δεν έγινε εισαγωγή ενός στελέχους του COVID-19 , αλλά δύο τουλάχιστον διαφορετικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας ξέρουμε ότι ορισμένα στελέχη του ιου εισήλθαν από την Ιταλία και ορισμένα άλλα από το Ισραήλ. Το πιο στέλεχος του ιου θα εισέλθει στα κύτταρά μας έχει επίπτωση στα συμπτώματα που θα εμφανίσουμε.
«Το ιδιαίτερο και επικίνδυνο χαρακτηριστικό του COVID-19 , είναι ότι παρουσιάζει ήπια συμπτώματα . Στην Κίνα το 55% των ατόμων μολύνθηκαν, από φορείς που δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα . Στα πρώτα στάδια της νόσου , ακόμη και τεστ DNA να κάνουμε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν έχουμε τον ιο και πρέπει να ξανακάνουμε τεστ. Άρα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σα να είμαστε όλοι φορείς» καταλήγει ο καθηγητής.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ