Bellua multorum capitum (το ζώο με τις πολλές κεφαλές) VS Greta Thunberg!

Bellua multorum capitum (το ζώο με τις πολλές κεφαλές) VS Greta Thunberg!
Απαντώντας σε άρθρο γνωστής αρθρογράφου…….

Και ο Σωκράτης ήταν κάποτε παιδί αλλά έσωσε το ανθρώπινο πνεύμα, πράγμα το οποίο είναι μεγαλύτερο από το απλά να αλλάξει τον κόσμο.
Διαβάζοντας όλο το άρθρο για την Γκρέτα Θούνμπεργκ, διαπιστώνω ότι,
όση σχέση έχει το άλογο με την πορτοκαλάδα, άλλη τόση σχέση έχουν οι αναφορές της, στα κινήματα Λουδισμού ,Νεολουδισμού, Μαλβίνου (ήμαρτον) και Αμις .
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα γράφει τα άρθρα σε κοντινό διάστημα και όχι στο μέλλον αντί για σένα κυρία μου θα αναπολείς με λαχτάρα και παλιούς και νέους Λουδίτες.
Το τελευταίο διάστημα μια δυναμική έφηβη από τη Σουηδία, η 16χρονη Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ, γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 2003, εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Η Γκρέτα Θούνμπεργκ, έχει κλέψει τις καρδιές όλων μας και μας έχει προβληματίσει αρκετά με την στάση της ξυπνώντας τον πλανήτη και τους κατοίκους της.
Την ίδια στιγμή όμως κάποιοι άλλοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτή την ακτιβιστική στάση της μικρής Γκρέτα και να φτιάχνουν ακραία σενάρια στάζοντας χολή εναντίον ενός παιδιού.
Υποψήφια για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης; Γιατί όχι; Πραγματικά το αξίζει, καθώς η Γκρέτα είναι το παιδί που εμπνεύστηκε και τις “Fridays for Future”!
Είναι η μικρή θαυμάσια που έμπνευσε τις μαθητικές πορείες σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου ζητώντας με αυτό τον ακτιβιστικό τρόπο από τις κυβερνήσεις τους να πάρουν μέτρα για την δυσάρεστη κλιματική αλλαγή που έρχεται.
Η σημερινή γενιά είναι όπως όλα δείχνουν η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Να σώσει τον πλανήτη, και δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου.
Γιατί φυσικά και τα σημερινά παιδιά νοιάζονται για το μέλλον τους μόνο που η Γκρέτα τα ώθησε να το δείξουν έμπρακτα, δυναμικά, διεκδικητικά!

Η «16χρονη ακτιβίστρια του κλίματος με σύνδρομο Άσπεργκερ», όπως περιέγραψε τον εαυτό της στο Twitter, για πρώτη φορά διοργάνωσε τον Αύγουστο μια μαθητική πορεία για το κλίμα, μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας της ,στέλνοντας παγκόσμιο οικολογικό μήνυμα.
Η άθλια και πικρόχολη αντίδραση-επίθεση, στην δράση της 16χρονης Γκρέτας «ήταν αναμενόμενη κακή από τους άθλιους αρνητές της κλιματικής αλλαγής που συνεχίζουν να γράφουν άρθρα και να σχολιάζουν με δηλητηριώδες χιούμορ δείχνοντας την μικροψυχία τους για τις στάσεις και δράσεις της έφηβης Γκρέτα.
Πάντως για να βελτιώσει κάποιος τις προοπτικές της ανθρωπότητας δεν χρειάζεται όλοι να “είναι, ας πούμε, σαν την 22χρονη, σήμερα, Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν που το 2014 βραβεύτηκε με Νόμπελ για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στη μόρφωση. Δεν την πυροβόλησαν Ταλιμπάν στο πρόσωπο απλά και μόνο επειδή πήγαινε σχολείο. Δεν ρίσκαρε να συλληφθεί όπως η 17χρονη Όλγα Μίσικ από τη Ρωσία που, πριν από λίγες ημέρες, διάβαζε μπροστά σε πάνοπλους αστυνομικούς άρθρα του ρωσικού Συντάγματος για να αποδείξει την αντισυνταγματικότητα ενεργειών του Πούτιν”.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, δρόμοι, δράσεις, στάσεις κυρία μου, αρκεί να έχεις συνείδηση και αγάπη για την ανθρωπότητα, και θα κλείνεις το μάτι στο βραβείο Νόμπελ αν και δεν χρειάζεται.
Θα είμαστε όλοι αιωνίως ευγνώμονες, εάν αυτό το παιδί καταφέρει να αφυπνίσει πραγματικά τους κατοίκους του πλανήτη Γη.
Και ο Σωκράτης ήταν κάποτε παιδί αλλά έσωσε το ανθρώπινο πνεύμα πράγμα το οποίο είναι μεγαλύτερο από το απλά να αλλάξει τον κόσμο.

Βαγγέλης Ξανθάκης