Σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα στο EWG 25/3 ελλείψει συμφωνίας στην πρώτη κατοικία – Οι αποφάσεις για ANFAs μετατίθενται για 16/5 ή 13/6;

Οικονομία

Μάριος Χριστοδούλου

Η ομάδα εργασίας του EWG, θα φτιάξει ένα κείμενο που θα περιγράφει τις εκκρεμότητες της Αθήνας από την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση
Αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα μετά την καταγραφή της κατάστασης στο βασικό προαπαιτούμενο για το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, αναμένεται να απευθύνει το EuroWorkingGroup (EWG) που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα (25/3/2019) στις Βρυξέλλες.
Όσο για την δόση του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, ούτε ως θέμα δεν πρόκειται να βρεθεί πάνω στο τραπέζι, μετά και τις άκαρπες τηλεδιασκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των δανειστών.
Η ομάδα εργασίας του EWG, θα φτιάξει ένα κείμενο που θα περιγράφει τις εκκρεμότητες της Αθήνας από την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Το κείμενο θα διαβιβαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την Αθήνα» σε αυτό το θέμα που θα εξεταστεί στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέτσι.
Ο χρόνος έχει αρχίσει και τελειώνει για την ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει μετά το EWG να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας δεν είναι ακόμη σε θέση για να καταθέσει το νέο νομοθέτημα στην Βουλή διότι είναι ακόμη έτοιμο ούτε στις βασικές του παραμέτρους.
Απαιτείται ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί και όλα πλέον δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να περιμένει να έρθουν οι δανειστές στην Αθήνα την 1η Απριλίου (για την επίσημη εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης) και μετά να προχωρήσει στην κατάθεση του νέου πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας.
Άλλωστε τα τεχνικά κλιμάκια που θα «χτενίσουν» όλο το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα θα έρθουν νωρίτερα στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η «πολιτική λύση» που αναζητά η κυβέρνηση, θεωρείται από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους ότι δόθηκε σε πιο δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν και ότι η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων δίνοντας αναφορά στις διεθνείς αγορές από τις οποίες πλέον δανείζεται αποκλειστικά.
Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί από κοντά τα όσα τεκταίνονται καθώς το όλο ζήτημα άπτεται και του συνολικού πολιτικού σχεδιασμού που συνδέεται με τον χρόνο των εθνικών εκλογών.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που το Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν ανάψει το πράσινο φως για την δόση του 1 δισ. ευρώ τότε η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει την Σύνοδο της 16ης Μαίου αν και το σενάριο εκταμίευσης των δύο μαζί (970 εκατ. ευρώ + 647 εκατ. ευρώ = 1,617 δισ. ευρώ) από την 2η και 3η αξιολόγηση, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες.
Τα λεφτά από τα ANFA΄s της 3ης αξιολόγησης θα δοθούν με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί τέλος Μαΐου στην δημοσιότητα.

Μάριος Χριστοδούλου
APO TO bankingnews