Σάββας Χαλιαμπάλιας: Έρχονται… κανόνια στην αγορά λόγω κορωνοϊού

Κυρίως θέματα Οικονομία

Για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία προειδοποιεί ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Χαλιαμπάλιας. Με αφορμή τα έκτακτα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση στοχεύοντας στην αποτροπή της ραγδαίας εξάπλωσης της νέας ασθένειας ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής θέτει την οικονομική παράμετρο της πανδημίας.

Μετά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και γενικά των χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ο Σάββας Χαλιαμπάλιας με την ιδιότητα του επιχειρηματία προειδοποιεί ότι ενδέχεται να σκάσουν «κανόνια» στην αγορά, λόγω του κορωνοϊού. Οι προμηθευτές, οι οποίοι έχουν δώσει εμπορεύματα, δεν θα πληρωθούν-λέει- ενώ οι επιχειρηματίες και οι έμποροι κρατούν στα χέρια τους επιταγές που δεν έχουν τρόπο να πληρώσουν, έχοντας κλειστά τα καταστήματα τους.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις, λόγω του κορωνοϊου, είναι σοβαρές και φοβάμαι ότι θα γίνουν χειρότερες. Αυτή τη στιγμή κι ένας εργαζόμενος να αρρωστήσει από τον ιό, η επιχείρηση επιβάλλεται να κλείσει για 14 μέρες. Φυσικά ,έτσι πρέπει να γίνει γιατί πάντα προέχει η δημόσια υγεία αλλά καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει να κλείσει μια επιχείρηση. Σταματούν οι συναλλαγές της και όλες οι υποχρεώσεις της, φορολογικές, ασφαλιστικές και προς τους προμηθευτές της, πηγαίνουν πίσω» επισημαίνει .

«Η αναστολή της πληρωμής ΦΠΑ, και οι φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν, δεν λύνουν το πρόβλημα. Απλά το μεταθέτουν για αργότερα. Θα πληρώσεις μετά τρεις μήνες αλλά σίγουρα θα το βρεις μπροστά σου. Τι θα γίνει όμως με τους προμηθευτές, με τις εισαγωγές, με τις επιταγές; Εγώ χρωστάω στον έναν, ο άλλος περιμένει τη δική μου επιταγή για να πληρώσει. Είναι μια αλυσίδα η οποία καταστρέφεται εν σπάσει ο αδύναμος κρίκος» σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Σχολιάζοντας τους κραδασμούς που δέχεται η κοινωνία μετά το κλείσιμο των σχολείων αναφέρει: «Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα παιδιά μπορεί να γίνουν φορείς του ιού, δεν αρρωσταίνουν- φυσικά αυτό είναι καλό- αλλά το μεταδίδουν στους ηλικιωμένους .Θέλει μεγάλη προσοχή. Οι γονείς που εργάζονται στο δημόσιο, θα πληρώνονται κανονικά, θα παίρνουν άδειες. Στον ιδιωτικό τομέα όμως είναι ακόμη έναν βάρος για τις επιχειρήσεις. Βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο η σχέση εργοδότη- εργαζόμενου. Μια σωστή επιχείρηση συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της χώρας και διατηρεί καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Πρέπει να λειτουργήσει με ευθύνη ο κάθε επιχειρηματίας».

Τέλος, όσον αφορά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, ο κ. Χαλιαμπάλιας τονίζει ότι «είναι αδύνατον να μετακινηθούν οι τουρίστες την περίοδο του Πάσχα αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε ανακάμψει μέχρι να ξεκινήσει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος».