Παρωδία ΕΕΤΤ , Υπέκυψε στις πιέσεις της Digea το ΕΣΡ και βάζει «ΜΑΥΡΟ ΛΟΥΚΕΤΟ» σε πέντε κανάλια της Θεσσαλονίκης

Απόφαση ΕΣΡ για «λουκέτο» σε πέντε κανάλια της Θεσσαλονίκης

Νταρζάνου Αγγέλα

 

Οι συνέπειες της ψηφιακής μετάβασης της περιόδου Σαμαρά – Βενιζέλου που επέβαλε το μονοπώλιο της Digea και τη σύμβαση – λαιμητόμο για τα περιφερειακά κανάλια που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ύψος του ενοικίου εμφανίζονται ανάγλυφα σήμερα: με απόφαση του το ΕΣΡ ανακαλεί τις άδειες λειτουργίας πέντε περιφερειακών σταθμών της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εκπέμπουν εκτός Digea, με δικά τους μέσα.
Η απόφαση αφορά τους σταθμούς της Θεσσαλονίκης
«Η Γνώμη του Πολίτη»
«Πέλλα TV»
«Euro Channel»
«Εγνατία»
«Time Channel»
οι οποίοι το 2013 είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τη σύμβαση με την Digea και εξακολούθησαν μέχρι σήμερα να εκπέμπουν ψηφιακό σήμα από δική τους πλατφόρμα και εκτός φάσματος, από τους μη αδειοδοτημένους διαύλους 50 και 51. Σημειώνεται ότι σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν το ύψος του «ενοικίου» στην Digea έχουν διατυπώσει οι περισσότεροι περιφερειακοί σταθμοί (συνολικά υπολογίζονται 95 σε όλη τη χώρα), ορισμένοι μάλιστα έχουν οδηγηθεί και σε «λουκέτο» λόγω αδυναμίας πληρωμής της μετάδοσης.

Την «παραφωνία» των πέντε της Θεσσαλονίκης έρχεται να αποκαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ανακαλεί τις βεβαιώσεις νομίμου λειτουργίας των παραπάνω σταθμών, δηλαδή τους επιβάλλει να διακόψουν τη λειτουργία τους. Η απόφαση του ΕΣΡ ελήφθη μετά από ανάλογη απόφαση που είχε πάρει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προ καιρού, επιβάλλοντας και σχετικό πρόστιμο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΣΡ Ρ. Μορώνη, απαγορεύεται οι σταθμοί να εκπέμπουν εκτός νόμιμου φάσματος δηλαδή εκτός Χάρτη Συχνοτήτων.

Οι σταθμοί αναμένεται να προσφύγουν εκ νέου στο ΕΣΡ με αίτημα επανεξέτασης και στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου.

ΠΗΓΗ avgi

Με διαγωνισμό-παρωδία ανέλαβε η Digea την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης

Δημήτρης Τρίμης

Γνωρίστε γιατί έχει ενδιαφέρον, … τους μετόχους της Digea

Η ιστορία της Digea, του μονοπωλίου δηλαδή της «παροχής ελεύθερου επίγειου ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος» στην Ελλάδα, αρχίζει τον Σεπτέμβριο 2009 με την ίδρυση της εταιρείας (από τους ιδιοκτήτες των -τότε- καναλιών εθνικής εμβέλειας), κατά την περίοδο της ψηφιακής μετάβασης.

Αποκλείοντας τους πιθανούς ανταγωνιστές της η εταιρεία των συνασπισμένων βαρόνων των ΜΜΕ -ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR- εκμεταλλεύεται τις προνομιακές της σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της εποχής (ΠΑΣΟΚ -Ν.Δ.) και κυριαρχεί μετά το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ (Ιούνιος 2013).

Η ΕΡΤ αποκλείεται έτσι de facto από τον «διαγωνισμό». Η αρμόδια για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης διοίκηση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στις 7/2/2014 ολοκληρώνει τον διαγωνισμό με την εξής ανακοίνωση:
«Με απόφαση της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ και μετά από έλεγχο των κριτηρίων προεπιλογής, η εταιρεία με την επωνυμία «DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» ανακηρύχθηκε υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης».

Ο καθένας ωστόσο αντιλαμβανόταν από τότε ότι ο «υπερθεματιστής» έπαιζε και θα συνέχιζε να παίζει χωρίς αντίπαλο στη διαχείριση και την επικερδή εμπορία του «ελεύθερου ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος».

Πολλοί από εκείνη την περίοδο είχαν καταγγείλει τη μεθόδευση για την ανάδειξη της Digea ως αποκλειστικού παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης. Ολα έγιναν μέσα από έναν διαγωνισμό-παρωδία που προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ύστερα από αλλαγή της ηγεσίας της, 10 ημέρες πριν από την προκήρυξη του «διαγωνισμού».

Η Digea κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον «διαγωνισμό» διότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανονισμούς ο πάροχος δικτύου δεν μπορεί να είναι και πάροχος περιεχομένου. Αλλά οι ατσίδες της ΕΕΤΤ το ξεπέρασαν, δηλώνοντας ότι δεν είναι ένας αλλά… έξι πάροχοι περιεχομένου, οι οποίοι εντελώς αθώα συγκρότησαν ένα διακριτό νομικό πρόσωπο ως πάροχο δικτύου!

Υστερα εξασφάλισαν ότι στις προδιαγραφές του «διαγωνισμού» θα συμπεριλαμβάνονταν όροι που θα εμπόδιζαν οποιονδήποτε άλλον να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, με πρώτο ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που μόνον η Digea, ως ήδη συγκροτημένη εταιρεία και προσωρινός πάροχος δικτύου, μπορούσε να πλησιάσει.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών αναφέρονται σε εισαγγελική έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου, ο οποίος απαγορεύει σε παρόχους περιεχομένου να είναι ταυτόχρονα και πάροχοι δικτύου διεκδικώντας άδεια ψηφιακής τηλεόρασης

—————————————————————

Ακόμα, όποια υγιής επιχείρηση ήθελε να πάρει μέρος θα ανακάλυπτε ότι οι δυνητικοί πελάτες της είχαν συγκροτήσει κοινοπραξία που θα ήταν ο… ανταγωνιστής της.

Αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν θα συμμετάσχει κανένας άλλος στον «διαγωνισμό», έπρεπε πλέον να τον πάρει η Digea σε καλή τιμή. Καθορίστηκε λοιπόν η τιμή εκκίνησης στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια. Και για να ολοκληρωθεί το «έγκλημα», υπήρχε πρόβλεψη ότι αν έρθει μόνο ένας στη «δημοπρασία» κερδίζει τη δουλειά με την τιμή εκκίνησης, χωρίς να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ευρύτερη συμμετοχή, όπως γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Η κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου 2015 και, αργότερα, η «επαναλειτουργία» της ΕΡΤ από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δημιούργησε ανησυχία και προκάλεσε αναστάτωση στο μονοπώλιο της Digea και στους διαπλεκόμενους γνωστούς υπερχρεωμένους μεγαλοκαναλάρχες – μετόχους της.

Οταν η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας προέβλεπε και την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ Α.Ε., με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο και μετοχικό κεφάλαιο 7.000.000 ευρώ, η οποία θα είναι πάροχος δικτύου. Επίσης άλλαξε τη δομή και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ (η Ενωση των γνωστών Ομίλων που κατέχουν τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και παράλληλα έχουν καταλάβει και διαχειρίζονται μέσω της Digea το τηλεοπτικό σήμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας) κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2015 ένα non paper με την πλήρη παράθεση των επιχειρημάτων της κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ.

Η Ν.Δ. επισήμως παρουσίασε στη Βουλή περίληψη αυτού του non paper των βαρόνων της διαπλοκής. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπραξε τίποτα για την κατάσταση στα ΜΜΕ και υπογράμμισε ότι: αυτά που θέλει να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται, διότι το θέμα θεωρείται λήξαν, εφόσον τον Φεβρουάριο του 2014 (επί συγκυβέρνησης Σαμαρά) υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) και της Digea, έπειτα από διαγωνισμό που προηγήθηκε, με την οποία η Digea ανακηρύχθηκε οριστικά πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 15 χρόνια και έκτοτε οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν στην Digea για την ψηφιακή τους εκπομπή.

«Το νομοσχέδιο είναι διάτρητο, έχει πολλά σκοτεινά σημεία και θα καταπέσει σε ελάχιστο χρόνο» προέβλεπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Επιτροπή της Βουλής και ισχυριζόταν -σε αντίθεση με την αυταπόδεικτη πραγματικότητα- πως τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας λειτουργούν νόμιμα εδώ και 25 χρόνια στην Ελλάδα! Διαφώνησε με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο για ίδρυση δημόσιας εταιρείας (με την ΕΡΤ) για την παροχή επίγειου ψηφιακού σήματος που θα αφαιρεί το σχετικό μονοπώλιο της Digea.

Στις 23 Οκτωβρίου 2015 ψηφίστηκε ο ισχύων νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. H Ν.Δ τον καταψήφισε ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν την εμπλοκή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη διαγωνιστική διαδικασία.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στα άρθρα 16,18,21 και 43 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση εταιρείας της ΕΡΤ για τη σύσταση εταιρείας παροχής υπηρεσιών ψηφιακού δικτύου. Στον νόμο προβλεπόταν η δημιουργία της «ΕΡΤ- Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής» της ΕΡΤ-ΝΕΤ Α.Ε., εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε.

Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), είχε τότε επισημάνει ότι «θα πρέπει να ξεχάσουμε την έννοια του καναλιού, δεν υπάρχει πια κανάλι όπως το γνωρίζαμε μέχρι το 2012. Το κανάλι είναι ο πάροχος εκπομπής, είναι η Digea… γιατί η τεχνολογία η σημερινή δίνει τη δυνατότητα να μοιράσεις, να διανείμεις το περιεχόμενο με διάφορους τρόπους».

Φέτος τον Ιούνιο όμως, η Κομισιόν επέβαλε τη βούληση της… ελεύθερης αγοράς εναντίον της δημιουργίας και λειτουργίας ξεχωριστού παρόχου δικτύου ψηφιακής εκπομπής για την ΕΡΤ. Η δημόσια εταιρεία που θέσπιζε ο νόμος 4339/2015 και αμφισβητήθηκε με προσφυγές της Ν.Δ και των καναλαρχών προσώρας μπαίνει στο ράφι.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών -που δημοσιεύτηκαν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στον Τύπο- αναφέρονται σε εισαγγελική έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου, ο οποίος απαγορεύει σε παρόχους περιεχομένου να είναι ταυτόχρονα και πάροχοι δικτύου διεκδικώντας άδεια ψηφιακής τηλεόρασης.

Οι «Τυπολογίες» έγραφαν ότι «στον διαγωνισμό που έκανε η ΕΕΤΤ μετείχε μόνο η Digea, ενώ οι άλλοι τρεις τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι (Fοrthnet, ΟΤΕ και Digital Union) αποσύρθηκαν» και ότι ένα από τα σοβαρά ζητήματα του διαγωνισμού είναι ότι μετά την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων άλλαξαν δύο φορές οι όροι του διαγωνισμού, μία φορά για το χρονοδιάγραμμα και μία για το οικονομικό μοντέλο.

ΠΗΓΗ efsyn

Το «αόρατο» μονοπώλιο του ψηφιακού παρόχου στην ελληνική TV!

 

Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ και ο ΟΟΣΑ «συστήνει» στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης του νόμου της ΕΡΤ (4173/2013) με την οποία δημιουργείται ανεξάρτητο κρατικό δίκτυο ψηφιακής τηλεόρασης.

Εναντίον αυτής της διάταξης έχουν προσφύγει στην Κομισιόν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, προσπαθώντας να τη χρησιμοποιήσουν και για την καταδίκη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Κομισιόν, ενώ δεν παρενέβη για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία Δικτύων και Επικρατείας να μην προχωρήσει η ίδρυση της ERT Digital. Όπως και έγινε βέβαια, αφού η εν λόγω διάταξη έχει πέσει ήδη σε αχρηστία. Και τώρα ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του χαρακτηρίζει «ζημιά στον ανταγωνισμό» το να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΡΤ να λειτουργήσει ως πάροχος δικτύου για την προβολή περιεχομένου τρίτων και ζητά την κατάργηση του άρθρου 2 παρ. 11 του νόμου 4173/2013. Με τη νέα αυτή υπόμνηση, η κυβέρνηση δείχνει να έχει πρόβλημα στην τήρηση των υποσχέσεων που έχει δώσει στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι δηλαδή θα τους δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς του ψηφιακού σήματός τους από την ΕΡΤ με κόστος πολύ μικρότερο από αυτό της Digea.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε όσα δεν λέει ο ΟΟΣΑ για τη σύμβαση Digea – Δημοσίου (2014) και το αν ενισχύει τον ανταγωνισμό η παρουσία μίας και μόνης εταιρείας που ελέγχει το σύνολο των συχνοτήτων της τηλεόρασης επί 15 χρόνια, με τις χρεώσεις των τηλεοπτικών σταθμών για τη μετάδοση τους σήματός τους να προκύπτουν από εγκεκριμένο μαθηματικό τύπο. Επιπλέον, πρόκειται για μια εταιρεία που δεν είναι δημόσια και συμμετέχουν μόνο οι σταθμοί ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Mega και Μακεδονία TV. Έχουν, άραγε, τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε άλλον ψηφιακό πάροχο οι σταθμοί;

Επίσημα ο ΟΟΣΑ απέφυγε οποιαδήποτε κρίση για την αγορά της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, επικαλούμενος τις νομικές περιπέτειες του νόμου Παππά.

ΠΗΓΗ typologies

Δημοσιεύτηκε σε ένα άρθρο από netnews