Τετραλογία ακτινίδιου Πιερίας (σούπα, τσιζκέικ, πανακότα, ζελέ)

Για τη σούπα
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
500 γρ. ακτινίδια,
125 γρ. ζάχαρη,
2 γρ. κιτρικό οξύ,
250 ml. χυμό ακτινίδιο,
2,3 γρ. algin,
500 ml. νερό ,
2,5 γρ. calcic,
Για τις φούσκες ,
250ml χυμό ακτινίδου,
2,3 γρ. algin (φύκι Ινδικού Ωκεανού).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε τα ακτινίδια, τη ζάχαρη και το κιτρικό οξύ, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
2. Για τις φούσκες σούπας, ανακατεύουμε το 1/3 του χυμού με το algin και μετά προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό ακτινίδιου. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
3. Ανακατεύουμε το νερό με το calcic. Με ένα βαθύ κουτάλι ρίχνουμε χυμό στο μείγμα με το calcic. Aφήνουμε για δύο λεπτά και μετά τα περνάμε από μία μπασίνα με νερό για να ξεπλυθεί.
4. Σερβίρουμε σε μικρό μπολ τη σούπα και από πάνω τις φούσκες.

 

Για το τσιζκέικ
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
60 γρ. βούτυρο,
125 γρ. μπισκότο πτι μπέρ ή digestive,
190 γρ. πολτός ακτινίδιου,
190 γρ. κρέμα γάλακτος ,
375 γρ. κρέμα τυριού,
1 στικ βανίλιας ,
30 γρ. άχνη ζάχαρη,
3 φύλλα ζελατίνης.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Τρίβουμε το μπισκότο στο μπλέντερ και ανακατεύουμε με το βούτυρο. Απλώνουμε σε ταψάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180oC.
2. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την βανίλια, μέχρι να ζεσταθούν.
3. Προσθέτουμε τον πολτό ακτινίδιο και μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
4. Ανακατεύουμε την κρέμα τυριού με την ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε το μείγμα τις κρέμας ακτινιδίου. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και γεμίζουμε τα τσέρκια.
5. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα τις βάσεις μπισκότου. Τοποθετούμε στις άκρες της κρέμας.

 

Για την πανακότα
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
500 ml. κρέμα γάλακτος,
250 ml. γάλα,
400 γρ. ζάχαρη,
16 φύλλα ζελατίνης,
150 γρ. πολτός ακτινίδιου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε το γάλα και την ζάχαρη. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον πολτό ακτινίδιου και τις ζελατίνες αφού τις έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά.
2. Κόβουμε λεπτές φέτες ακτινίδιου και τοποθετούμε σε σφηνοπότηρα.
3. Μοιράζουμε το μείγμα στα ποτηράκια και αφήνουμε να κρυώσει.

 

Για το ζελέ
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
7 ½ ζελατίνες,
500 ml. χυμό ακτινίδιο,
250 ml. σιρόπι,
3 γρ. κιτρικό οξύ,
Για τον αφρό τσαγιού ,
500 ml. νερό,
15 γρ. πράσινο τσάι,
250 γρ. ζάχαρη,
2 γρ. αλάτι,
15 γρ. λεκιθίνη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Μαλακώνουμε τις ζελατίνες για πέντε λεπτά σε κρύο νερό.
2. Ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά τα υπόλοιπα υλικά, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τις ζελατίνες.
3. Περνάμε από σήτα, βάζουμε το μείγμα σε σιλικόνες και τοποθετούμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες.
4. Για τον αφρό τσαγιού, βράζουμε το νερό, το τσάι, την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε την λεκιθίνη και ανακατεύουμε.
5. Στραγγίζουμε το μείγμα σε σήτα. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να κάνει αφρό.
6.Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με τον αφρό.

Tο ακτινίδιο Πιερίας κατοχυρώθηκε επίσημα ως «Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002. Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης

Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης