Σουφλέ σοκολάτας

Μαγειρική

Συστατικά
180 γρ. µαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας 58-60% κακάο, ψιλοκοµµένη,
150 γρ. (2/3 φλ.) κρέµα γάλακτος,
3 µεγάλα αβγά, χωρισµένα + 2 ασπράδια µεγάλων αβγών,
2 κουταλιές κονιάκ ή µπράντι,
1 κουταλιά µαλακό βούτυρο + 3 κουταλιές ζάχαρη για τα σκεύη,
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισµα.

Βήμα 1
Αλείφετε µε βούτυρο 4-6 ατοµικά σκεύη για σουφλέ (χωρητικότητας 2/3 – 1 φλιτζανιού) ή 4 φλιτζάνια που να µπαίνουν στο φούρνο και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους µε ζάχαρη, προσέχοντας να πιάσει παντού. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 220°C.

Βήμα 2
Ζεσταίνετε την κρέµα γάλακτος σε µέτρια φωτιά µέχρι να κάνει φουσκάλες και την αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε µέσα την ψιλοκοµµένη σοκολάτα και ανακατεύετε απαλά το µίγµα µε µια σπάτουλα, µε κυκλικές κινήσεις µέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα και να γίνει λείο µίγµα. Ύστερα, προσθέτετε ένα-ένα τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά να ενσωµατωθεί ο ένας πριν βάλετε άλλο. (Μέχρι αυτό το σηµείο, µπορείτε να κρατήσετε το µίγµα σκεπασµένο µέχρι και 2 ώρες πριν τελειώσετε τα σουφλέ).

Βήμα 3
Χτυπάτε µε το µίξερ τα 5 ασπράδια µέχρι να φουσκώσουν και ύστερα προσθέτετε µέσα κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπηµα, µέχρι να γίνει µια σφικτή, λεία και γυαλιστερή µαρέγκα. Παίρνετε το 1/4 περίπου και το ανακατεύετε στο µίγµα της σοκολάτας για να χαλαρώσει και ύστερα, ενσωµατώνετε την υπόλοιπη µε σπάτουλα, παίρνοντας απαλά υλικό από τον πάτο και φέρνοντας το στην επιφάνεια, µε κυκλικές κινήσεις, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µίγµα. Το µοιράζετε στα προετοιµασµένα σκεύη – να φτάνει µέχρι το στόµιό τους.Ψήνετε τα µικρά σουφλέ για 8-10 περίπου λεπτά, µέχρι να φουσκώσουν καλά και να σφίξουν (όµως από µέσα θα µείνουν µαλακά). Τα σερβίρετε αµέσως πασπαλισµένα µε ζάχαρη άχνη (την περνάτε από σουρωτηράκι).

Κοινοποιήστε το άρθρο:
error