Σορμπέ σαμπάνιας με κρόκο Κοζάνης

Επιδόρπια Μαγειρική

ΥΛΙΚΑ για 4- 6 άτομα
1 κιλό πορτοκάλια,
38 στήμονες κρόκου Κοζάνης,
300 ml. σαμπάνια,
Για το σιρόπι,
500 ml. νερό,
500 γρ. ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη, μέχρι να πήξει.
2.Αφού βράσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε με τον χυμό από τα πορτοκάλια, τον κρόκο Κοζάνης και την σαμπάνια.
3.Χτυπάμε το μείγμα στο μπλέντερ.
4.Βάζουμε να παγώσει στην κατάψυξη, για τουλάχιστον 8-10 ώρες.
5.Σερβίρουμε το σορμπέ για επιδόρπιο ή μεταξύ των πιάτων για να καθαρίσει τη γεύση στον ουρανίσκο.

Ο κρόκος Κοζάνης, το χρυσάφι της ελληνικής γης, όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο χωριό της Κοζάνης, όπου καλλιεργείται και κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία σαφράν στον κόσμο.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης

Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης