Σκαλτσούνι παραδοσιακό Θάσου

Επιδόρπια Μαγειρική

Υλικά για τη ζύμη:
700 γρ. αλεύρι μαλακό (τύπου 70%),
260 ml. ηλιέλαιο ,
60 ml. χυμό πορτοκάλι,
60 ml. νερό,
60 γρ. άχνη ζάχαρη ,
10 γρ. baken powder ,
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι,
5 γρ. κανέλα σκόνη.

Υλικά για τη γέμιση
100 γρ. καρύδια τριμμένα
50 γρ. φρούτα καραμελιζέ
100 γρ. μέλι ή μαρμελάδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και το αλεύρι στην λεκάνη και ζυμώνουμε καλά.
2. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, πλάθουμε στο χέρι και δίνουμε σχήμα στρόγγυλο. Τα πατάμε στον πάγκο να ανοίξουν, βάζουμε την γέμιση με ένα κουταλάκι στο κέντρο και κλείνουμε όπως τα μπουρεκάκια.
3. Τα τοποθετούμε ανάποδα σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν καλά.
4. Αφού ξεφουρνίσουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε με άχνη και λίγη κανέλα. Τα σκαλτσούνια μας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης

Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης